Anul Nou Chinezesc a fost sărbătorit luni seară, 16 februarie, la Teatrul Excelsior
Intrarea în Anul Nou Chinezesc, Anul Caprei de lemn, a fost sărbătorită luni seară de comunitatea chinezească din București printr-un spectacol de gală care a avut loc pe scena Teatrului Excelsior.
“Anul Nou Chinezesc este un moment de sărbătoare, este un moment de unire familială”, a spus ambasadorul Republicii Populare Chineze la București, Xu Feihong, în deschiderea evenimentului.
Ambasadorul a amintit de relația de prietenie tradițională dintre România și China, precizând că schimburile culturale dintre cele două țări se întind pe o perioadă lungă.
“China și România au o prietenie tradițională și schimburile culturale au o durată lungă. Acum sărbătorim 65 de ani de relații diplomatice și relațiile noastre devin din ce în ce mai solide și mai strânse, acest lucru datorându-se și schimburilor frecvente culturale dintre cele două țări și popoare, fiindcă prin schimburi culturale cele două țări pot să aibă o înțelegere mai profundă, mai bună”, a declarat ambasadorul Xu Feihong.
Vicepremierul Gabriel Oprea, președinte al Casei Româno-Chineze, a amintit că relația de prietenie româno-chineză, de la începutul căreia se sărbătoresc 65 de ani, “este cel mai important lucru”.
“Este o mare onoare pentru Guvernul României, pentru toți românii și pentru membrii Casei româno-chineze să vă primească într-un moment deosebit. Anul Caprei este anul în care vă spunem ‘La mulți ani!’ și cred eu că este cel mai important lucru pentru relația de prietenie pe care o sărbătorim: 65 de ani de prietenie româno-chineză. (…) Cred că este cel mai important lucru în această perioadă, în care sunt foarte multe probleme economice, mondiale, de securitate, ca două popoare, atât de departe unul de altul, să sărbătorească 65 de ani de prietenie dovedită în perioade grele de timp, că putem sărbători această prietenie consolidată dintre poporul român și Republica Populară Chineză”, a afirmat Gabriel Oprea.
Spectacolul de gală a fost deschis cu unul dintre momentele tradiționale chinezești, Dansul Leului, urmat de o demonstrație de arte marțiale. Seara a continuat cu orchestra Colegiului Național de Artă “Dinu Lipatti”, condusă de dirijorii Racu Nicolae și Racu Andrei. În program au fost prezente atât melodii din cultura chinezească, cât și melodii din cultura românească. Spectacolul a fost încheiat cu o reprezentație oferită de pianistul Horia Mihai și violonistul Gabriel Croitor.
Evenimentul a fost organizat de Casa Româno-Chineză și la el au mai participat fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu și numeroși invitați.
Pe 18 februarie, conform astrologiei orientale, intrăm în anul Caprei de lemn.
AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin)
Pianistul Horia Mihail si Violonistul Gabriel Croitoru cat si Racu Nicolae si Racu Andrei, dirijori ai Orchestrei de Tineret a Colegiului National de Arte “Dinu Lipatti”, orchestra cu o istorie de peste 60 de ani, au incantat audienta.