24 iunie – “Ziua Internatională a iei” sarbatorita şi în China

Pe 24 iunie sărbătorim “Ziua Internatională a iei”, un simbol al identității și creativității spațiului românesc. “Ziua Internatională a iei” este o celebrare a bluzei tradiționale românești, oriunde s-ar afla pe planetă. Această zi este deja sărbătorită pe 6 continente, în peste 50 de ţări și 150 de localități. Pe 24 iunie 2015, această zi a fost recunoscută oficial în Statele Unite ale Americii, printr-o Proclamație emisă de Primăria Washington D.C.

O surpriza placuta ne-au facut-o si în acest an prietenii nostri din China, de la Radio China International – Secţia română , care au participat la o sedinta foto îmbracati în frumoasele ii. Nina Gherman posteaza aceste fotografii “mândră de ia românească, purtată cu drag de colegii ei chinezi, în semn de respect și prețuire pentru cultura română și prietenia veche care leagă China de România.” Multumim domnului Wu Min, directorul redacției în limba română si doamnei Li Xin, directorul adjunct, dar si doamnelor Yang Ying, Wang Hong, Zhang Xue, Chu Qunli, Zhang Qian, redactori ai postului de radio.

De asemenea, familia ambasadorului României la Beijing, dar si artistii romani din Shanghai, Diana Roman, Elena Hasnas si Banari Irina au “defilat” imbricati in ie traditionala in districtul Lujiazui – Pudong din Shanghai.

“Ziua Internatională a iei” este un prilej de a ne reconecta la originile noastre, la ADN-ul poporului român. Ia românească reprezintă matricea noastră culturală. Este un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din cele mai străvechi timpuri.

“Ziua Internatională a iei” , cămașa tradițională românească este sărbătorită, începând cu anul 2013, la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaică) și Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ia poate fi considerată cea mai importantă piesă a costumului popular românesc, parte integrantă a costumului popular, care a devenit în ultimii ani un element aproape obligatoriu în garderoba oricărei românce. Ia românească este o adevărată sursă de inspirație pentru marile case de modă si nu numai. Astăzi ia românească spune lumii întregi una dintre cele mai frumoase povești despre România.

Scroll to Top