Casa Romano Chineza a participat marti, 19 mai, la proiectul European de cercetare DELI ( Diversitate in economie si integrare locala), coordonat de Consiliul Europei si co-finantat de Comisia Europeana prin Fondul European pentru Integrare.
In cadrul acestui eveniment s-au discutat diverse teme pe acest subiect direct cu reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti, ai Consiliului Europei precum si cu reprezentanti ai Migration Policy Group.
PROIECTUL DELI – „Diversitate în economie şi integrare locala”, coordonat de Consiliul Europei și co-finanțat de Comisia Europeană prin Fondul European pentru Integrare, aduce alături de Municipiul București alte nouă orașe din Uniunea Europeană: Dublin – Irlanda, Munchen – Germania, Cartagina şi Getxo – Spania, Lisabona – Portugalia, Londra – UK, Reggio Emilia – Italia, Rotterdam – Olanda, Viena – Austria.
Proiectul DELI are ca obiectiv, în această fază, promovarea integrării în economia locală a afacerilor imigranților prin: adoptarea de politici și practici care să îi susțină pe antreprenori, inclusiv pe cei cu trecut migrant, promovarea incluziunii acestor antreprenori în aria furnizorilor curenți și identificarea stimulentelor posibile la nivelul cadrului legislativ, evaluarea posibilității includerii unor clauze sociale și de egalitate în contractele din mediul de afaceri public și din cel privat, opțiuni de finanțare pentru IMM-uri și antreprenori etc.
In continuarea workshop-urilor 1, 2, 3 si 4 pe care le mentionam in articolele anterioare, a avut loc in data de 11 mai 2015 workshopul 5, moderat de echipa de proiect, formată din Cătălin Grosu – Director Executiv la Direcția Afaceri Externe și Protocol din cadrul Primăriei Municipiului București, consultantul în afaceri Soriana Constantinescu – Coordonator Platformă Locală DELI și dra Silvia Dăboveanu- Manager de Proiect.
Acest workshop intern a avut ca scop implicarea departamentelor de resort din cadrul Primariei Bucuresti, respectiv: Directia Achizitii, Directia Politici Publice, Directia Relatii Publice si Informare, cat si a Comisiei pentru Relatii Internationale din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru a identifica politicile specifice din domeniul diversitatii si integrarii migrantilor existente si respectiv cele care pot fi elaborate urmare a proiectului DELI.
Reprezentatii Primariei si respectiv ai Consiliului General au aratat disponibilitate pentru extinderea competentelor punctului unic de informarea cetatenilor, organizarea a unui curs gratuit de limba si cultura romana pentru imigranti si au subliniat necesitatea infiintarii unei structuri interne dedicate integrarii imigrantilor. Implicit a fost identificata necesitatea organizarii unui recensamant, a unui instrument de evaluare si prioritizare a nevoilor imigrantilor, cat si crearea unei strategii de integrare a imigrantilor la nivel centralizat.
In data de 19 mai 2015, a doua Masa Rotunda (ultimul eveniment public din cadrul proiectului) a reunit un numar de 75 participanti, incluzand toti actorii implicati in lantul integrarii imigrantilor in economia locala. Introducerea facuta de Coordonatorul Local al proiectului Dl. Director Catalin Grosu a permis participantilor o vedere holistica asupra fenomenului imigratiei in spatiul Uniunii Europene, precum si asupra drumului de urmat de catre comunitatea bucuresteana in relatia cu „Imigrantii, care nu sunt o problema ci o oportunitate pentru economia locala”
Primarul General, Dr. Sorin Oprescu a subliniat importanta constientizarii de catre angajatii Primariei Bucuresti a nevoilor specifice imigrantilor, precum si a opotunitatilor generate de experienta lor muticulturala.
Dna Lilia Kolombet, Coordonatorul European al Proiectului DELI, a explicat ratiunea includerii Bucurestiului in proiect si asteptarile Consiliului Europei privind rezultatele acestuia pornind de la faptul ca fenomenul migratiei spre Uniunea Europeana este in crestere.
Interventia Excelentei Sale Omer Berzinji, fostul Ambasador al Irakului in Romania a reconfirmat bunele relatii dintre comunitatea irakiana (una din primele trei mari comunitati de migranti la nivel local ) si Municipiul Bucuresti.
Dna Cristina Nicolescu, Presedinte al Comisiei pentru Relatii Internationale din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti a exprimat intentia adoptarii in viitorul apropiat a unei strategii locale privind integrarea imigrantilor cat si necesitatea devoltarii unei structurii dedicate integrarii acestora, cu competente limitate numai de prevederile legale.
Dl Ioan Puhace Comisar Sef in cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari Bucuresti a exprimat sprijinul acestei autoritati cat si obligatia respectarii legislatiei in vigoare.
Dna Soriana Constantinescu, Coordonator Local al Platformei DELI, a prezentat participantilor rezultatele celor cinci workshop-uri organizate in cadrul proiectului, analiza acestora si concluziile trase, printre care: nevoia de organizare de traininguri privind diversitatea la nivelul companiilor, imigrantilor si autoritatilor locale, nevoia de consiliere de business pentru imigrantii care intentioneaza sa deschida o afacere in Romania, cat si sustinerea unei organizatii non-profit cu reputatie excelenta, care sa unifice si sa reprezinte nevoile imigrantilor, indiferent de nationalitate, echilibrand astfel procesul de negociere cu autoritatile si avand cel mai mare interes in existenta si continuarea strategiei de integrare.
Prezentarea facuta de Dl Ali Mohammed Touati din partea asociatiei Social Reminder a surprins cateva aspecte privind obstacolele pe care imigrantii trebuie sa le depaseasca pentru a se integra.
Pentru informatii suplimentare va rugam să contactați pe dna Soriana Constantinescu, Coordonator Local platforma DELI la telefon 0040 732 770 873 , e-mail soriana.constantinescu@gmail.com.