Profesoara Li

„Aș dori să susțin mai multe oportunități de comunicare între România și China. Chinezii care locuiesc în România pot împărtăși cultura chineză, iar atunci când se întorc în China să poată povesti despre România, despre oameni, cultură, obiceiuri, artă, muzică și locuri de istorie. De fapt, prin tot ce  facem împreună construim o legatură între România și China, care ajută ambele părți să se cunoască mai bine”. Sunt cuvintele  tinerei   Li Yuanyuan,  care a venit  din Țara Mătăsii să-i învețe pe români limba chineză la Universitatea Americană și la Institutul Confucius din cadrul Universității București.

Profesoara chineză  a  aflat despre România de la un prieten român aflat în China, din primul moment  manifestând   un interes deosebit față de cultura, obiceiurile și obiectivele turistice din țara noastră. Este o tânără cu mare deschidere spre cunoaștere, de fiecare dată dovedind abilități deosebite și preocupare pentru educație.

„Am un mare interes pentru diferite culturi și vreau să aflu mai multe despre ele. În China, am studiat limba și literatura engleză, cu această ocazie am învățat multe lucruri noi despre culturile unor țări din mai multe continente. Informațiile obținute prin studii mi-au permis să fac o comparație  cu scopul de a se stabili asemănările și deosebirile dintre   aceste culturi și cea chineză, fapt care mă atrage foarte mult. Profesia de profesoară de limba chineză este interesantă și îmi oferă o ocazie bună pentru a împărtăși  românilor indiferent de vârstă aspecte legate de bogăția culturii poporului chinez. Pot simți cu adevărat diferența și asemănările existente între cele două culturi  de când trăiesc aici, în România.

Activând la Universitatea București și la Institutul Confucius București  unde predă limba chineză studenților, profesoara a simțit din plin apropierea și climatul prietenos  al românilor,  care   au fost bucuroși să o introducă în lumea tradițional-culturală din România. “Consider că limba este o punte culturală între cele două țări. Mă simt cu adevărat mândră că pot aduce cultura chineză aici,” spune  Li. De asemenea, a ținut să facă următoarea remarcă: ”Cele două țări au origini culturale diferite, care conturează personalități diferite. În opinia mea, chinezii sunt relativ conservatori, dar și creativi. Consider că România și China au multe de învățat una de la cealaltă. În opinia mea, din punct de vedere economic România se poate concentra mai mult pe dezvoltarea infrastructurii și a căilor ferate de mare viteză. Totodată, România a făcut o treabă excelentă privind  educația gratuită și îngrijirea medicală, ceea ce reprezintă o dificultate mare în China din cauza populației numeroase. Deasemenea, China lucrează din greu pentru a îmbunătăți educația și îngrijirea medicală, progresul fiind substanțial în această direcție”.

Scroll to Top
Scroll to Top