Festivalul Toamnei Romano-Chineze

 

        Festivalul  Toamnei Româno-Chineze la Muzeul Golești

Parafrazând versurile “dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă!”, putem spune că sărbătorea toamnei- o a doua primăvară, când fiecare frunză e o floare,  este pentru toți oamenii  un bun prilej de meditaţie la noua stare a naturii şi a fiinţei umane, un prilej minunat care prilejuieşte diferite  serbări  ale recoltei şi bucuriei pentru culegerea roadelor agricole. Toamna, perioadă de trecere  între vară și iarnă, moment de serbătoare a belșugului, dar și moment în care verdele naturii lasă loc pentru venirea iernii, este celebrată încă din antichitate atât  în spașiul cultural tradițional românesc, cât și în marea Chină. Tradițiile legate de acest anotimp fascinant oferă ocazii  deosebite  de a reunii familiile și comunitățile în straie de sărbătoare, împărtășind bucuria de a fi împreună, în armonie și satisafacție deplină.

Manifestarea  Festivalul Toamnei Româno-Chineze de la  Muzeul Golești s-a dorit  a fi un bun prilej  pentru a celebra și dezvolta relațiile de colaborare și cooperare dintre România și China, într-un loc încărcat de semnificații și istorie- leagănul familiei Golescu.  Muzeul Golești a fost înființat  în anul 1939, de către regele Carol al II-lea , sub numele de ”Dinu Golescu”, instituție care s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind Muzeul de Istorie și Etnografie.

Festivalul Toamnei a fost organizat de Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și Casa Româno-Chineză, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Centrul Cultural Județean Argeș. La manifestare au  fost prezenți Constantin Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș, Emilian Dragnea, prefectul județului Argeș, Ion Georgescu , promarul orasului Mioveni, Iustin Dejanu, manager Muzeul Golești, Sebastian Pîrlac, președintele Casei Româno-Chineze filiala Argeș, oficiali ai Casei Româno-Chineze, Gabriela Petrescu, reprezentant al Institutului Cultural Chinez,  reprezentanți ai unor instituții locale și județene, artiști și  dansatori români și chinezi, maeștrii în arte marțiale, elevi și cadre didactice, organizatori de expoziții cu vânzare, alți invitați, un numeros public.

Evenimentul a reprezentat un moment oportun pentru decernarea premiilor de la Concursul Internațional de pictură ”Tradiții din țara mea”-ediția a VIII-a. La acest concurs s-au înscris 910 picturi, din 23 de țări, iar juriul a ales  89 de picturi considerate cele mai frumoase și care au semnificație etnofgrafică. Juriul condus de profesoara Elena Stoica a analizat cu exigență profesională lucările micilor artiști, autorii celor mai  valoroase picturi fiind recompensați cu premii. Printre fericiții câștigători se află și cinci copii din China. Cel mai important premiu din grupul chinez  l-a câștigat Wing Chang Cheng-premiul l, ceilorlați  patru artiști fiindu-le acordate mențiuni.  Cu un premiul  I, categoria până la 7 ani,  a fost recompensată  Ștefania  Adriana  Cârstea, din România.

Programul Festivalului a cuprins pe lângă momente  artistice inedite ,constând din muzică și dansuri chinezești sustinute de artiși chinezi   și demonstrații de arte marțiale, la care s-au adăugat un spectacoul extraordinarde folclor și spectacolul de teatru pentru copii al Trupei  ”Robertto”, expoziții cu vânzare de fructe și legume și mâncare tradițională din România și din China. De asemenea, vizitatorii Muzeului au putut la sărbătoarea mustului și a pastramei sau  bucurat de atracții precum tiroliana, echitația cu ponei și cai, peretele de escaladă, tir cu arcul și jocuri tradiționale pentru copii.        Festivalul Toamnei Româno-Chineze care s-a desfășurat la Muzeul Golești a fost un eveniment de excepție, o adevărată piatră de temelie pentru proiectele viitoare pe care Muzeul  Golești și Casa Româno- Chineză sunt pregătite să le desfășoare.

 

 

             Un proiect cultural-educațional  de excepție

Un vechi proverb chinezesc spune că atunci când prietenii sunt credincioşi unul altuia, ei nu se tem nici de moarte. Prietenia şi viitorul au stat la baza primului proiect cultural realizat de Muzeul Goleşti şi Casa Româno-Chineză, dedicat tradiţiilor celor două ţări, bogăţiilor naturii şi armoniei dintre oameni- Festivalul Toamnei Româno- Chineze, care  s-a desfășurat pe 6 octombrie 2018, la Golești.

Muzeul Goleşti, un paradis natural şi locul unde şcoala românească îşi are originile, se desfăşoară pe o suprafaţă de 14 hectare de teren care cuprinde  istoria întregii ţări, frumuseţea şi profunzimea satului românesc tradiţional alături de cea mai importantă familie de boieri din Ţara Românească,  boierii Golescu, oamenii care au stat la baza făuririi României moderne. Muzeul Goleşti cuprinde ansamblul feudal Conacul Goleşti cu o existenţă de aproape 400 de ani încărcaţi cu actele  de patriotism, dăruire, generozitate şi profund respect faţă de ţară şi faţă de neam ale familei Golescu . Aici se află prima şcoală cu superioară cu predare în limba română la care accesul nu era condiţionat de bani, ci doar de dorinţa de a iluminare a copiilor. Tot aici se află şi bolniţa, locul în care boierii Golescu, pe cheluiala lor, se îngrijau de sănătatea ţăranilor din zonă. Muzeul Goleşti este singura clădire laică fortificată din Ţara Românească şi deţine singura baie turcească în perfectă stare de conservare din România.

Ca semn al generozităţii,  înţelepciunii şi solidarităţii cu oamenii satului românesc de odinioară de care au dat dovadă boierii Golescu, alături de conacul boieresc, în cadrului Muzeului Goleşti se desfăşoară pe o suprafaţa de 10 hectare de teren, satul românesc în esenţa lui. Sunt 35 de gospodării ţărăneşti autentice, aparţinând secolului al XIX-lea,  care spun la fiecare pas povestea fascinantă a ţăranului român, dezvăluie cu delicateţe uimitoarele  costume populare româneşti, tradiţiile şi obiceiurile străvechi care asigură unicitatea în diversitate, simbolistica românească plină de mistere şi principalele ocupaţii –viticultura şi pomicultura. Aici, la Muzeul Goleşti este reprezentatî întreaga României în structurile ei cele mai profunde şi autentice.  Şi tot aici, la Muzeul Goleşti, timpul nu a creat distanţe, ci a unit generaţii şi secolele, aducând la un loc copiii prezentului şi poveştile trecutului viu. Așa se face că anual mii se copii învață în mod interactiv istoria, tradițiile și meșteșugurile  populare românești, dar se și distrează în parcul de aventură al muzeului care cuprinde tiroliană, perete de cățărări, tir cu arcul, cai, ponei și trăsuri pentru plimbări .

În acest cadru natural încărcat de istorie și de profunzime a debutat proiectul cultural- educațional Festivalul Toamnei Româno- Chineze . În deschiderea manifestării a avut loc vernisajul expoziției de lucrări premiate anul acesta în cadrul Concursului Internațional de Pictură, organizat de Muzeul Golești și  ajuns la cea de-a VIII-a ediție . Tema concursului a fost ”Jocuri și jucării din țara mea ” , iar competiția a atras peste 900 de participanți din 29 de țări din toate colțurile lumii. Din China au fost trimise 75 de lucrări. Cu această ocazie a fost realizată o expoziție temporară cu desenele copiilor din China care au participat la Concursul Internațional de Pictură organizat de Muzeul Golești. Un moment de o mare încărcătură emoțională a fost recitarea poeziei ”Și dacă…” a poetului național Mihai Eminesc, atât în lima română, cât și în limba chineză de către reprezentanta Chinei . Seria manifestarilor a continuat un spectacol excepțional de dansuri tradiționale chineze, Dansul dragonului, Dasul umbreluțelor, Dansul evantaielor, dar și cu demonstrații de arte marțiale susținute de membrii clubului Sanghai Wushu București, coordonați de maestrul Zhu Rong Fu.

China a fost excelent reprezentată și de medicina tradițională chineză. Au fost efectuate demonstrații de acupunctură realizate de medicul Lupeanu, dar și de arta preparării ceaiurilor prin ceainăria Randez-vous.

România a oferit vizitatorilor  muzică populară românească în cadrul concertului susținut de inegalabila orchestră Doina Argeșului, produse tradiționale românești- pastramă, must, vin brânzeturi, nuci, turtă dulce și halviță . Spectacolele oferite de cele două țări prietene și partenere, România și China, dar și produsele și parcul de distracție a adus vizitatorilor o zi plină de energie pozitivă și încântare și s-au încheiat cu piesele de teatru pentru copii prezentate de trupa Roberttino.

Cu ocazia primului parteneriat româno-chinez derulat la Muzeul Golești, managerul instituției de cultură, domnul Iustin Dejanu, ne-a declarat pentru revista ”Casa prieteniei”:

Suntem fericiti să punem și noi o cărămidă la consolidarea prieteniei dintre România și China.  Sunt un mare admirator al Chinei, al istoriei milenare al civilizației acestui popor. Niciun alt popor din lume nu se poate mândri cu peste 5 milenii de cultură și civilizație neîntrerupte și nealterate! Cred că întreaga lume îi datorează enorm Chinei!  Sunt încântat să particip cu toate posibilitatile noastre la orice proiect care să consolideze colaborarea dintre China și România! Am găsit în Casa Romano-Chineză un excelent partener și sunt sigur că vom face împreună multe proiecte și avem un viitor comun inportant în folosul tuturor.”

Suntem onorați să vă avem printre oaspeții noștri.

Scroll to Top