66th Anniversary of the founding of the People’s Republic of China commemorated

Ambassador of the People’s Republic of China (PRC) to Bucharest, Romania, Mr.Xu Feihong and Mrs. Tan Yuxiu hosted the 66th National Day of the PRC at the Chinese Embassy, Tuesday night, September 29.

Since 1840, for more than 100 years, the Chinese people had suffered from invasions, humiliations and wars. The founding of the People’s Republic of China on October 1, 1949 initiated a new era in the history of China.

The importance of the invaluable relationship between Romania and China was reinforced on Tuesday night at the Chinese Embassy. There, members of the government, the diplomatic community, members of Romanian Chinese House and the business community joined Chinese Ambassador and his wife to celebrate the 66th anniversary of the People’s Republic of China. PM Victor Ponta has attended the ceremony. Prime Minister Victor Ponta has said, he was amazed by the big surprise the Embassy Staff gave to the guests. Along with H.E., Mr. Xu Feihong they sang the Chinese and Romanian National Anthems. This unique moment will be written into the annals of history!

11

The Romanian Chinese House representatives also attended the ceremony, along with the Gabriel Nita, General Manager of  Niro Investment Group.

The People’s Republic of China was founded on October 1, 1949. China and Romania established diplomatic relations on October 5, 1949 and exchanged ambassadors in March 1950. For a long time, the two countries maintained close relations of friendship and cooperation.

Photo: RomanianChineseHouse, Elena Lin, Xinhua News Agency, Marian Mizdrea, Radio Romania International

 

Discursul ambasadorului Xu Feihong la recepția oferită
Ambasadorul XU Feihong a oferit o recepție cu ocazia zilei naționale a Chinei

2015/10/08
În ziua de 29 septembrie 2015, la Ambasada Chinei a fost o atmosferă de sărbătoare și fast, cu invitați distinși. Ambasadorul Xu Feihong împreună cu soția domniei sale, doamna Tan Yuxiu, au oferit o recepție pentru a celebra împlinirea a 66 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze. La recepție au participat premierul României, Victor Ponta, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, ministrul Muncii, Rovana Plumb, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, secretar de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, Costin Mihalache, secretari de stat de la MAE, Radu Podgorean şi Carmen Burlacu, prieteni din toate cercurile, reprezentanți mass-media și diplomați ai misiunilor diverselor țări în România, în total aproximativ 500 de persoane.

Pe parcursul discursului, ambasadorul Xu a punctat faptul că Republica Populară Chineză, în decursul a 66 de ani de dezvoltare, a devenit deja a doua mare putere economică din lume, și a realizat un nivel de trai al poporului decent. Anul trecut, valoarea totală a PIB-ului a ajuns la suma de 10.000 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă de 100 de ori mai mult decât PIB-ul din perioada de început a Republicii. În prezent, China merge pe drumul marii regenerări naționale, depunând eforturi pentru realizarea celor două mari obiective centenare.

Ambasadorul Xu a punctat faptul că în prezent, relațiile dintre China și România au intrat într-o fază-cheie, s-au obținut progrese remarcabile în cooperarea în mari proiecte legate de comerțul bilateral, energie și altele. Inițiativa Chinei privind „Centură şi Drum” și mecanismul de cooperare China-Țările Central și Est Europene vor lega și mai strâns China și România, iar cele două state vor deveni un destin comun. Partea chineză își dorește să profite de acest moment pentru a stimula cooperarea din diverse domenii să dea rezultate, pentru a aduce și mai multe beneficii celor două state.

Premierul Ponta și-a exprimat felicitările pentru celebrarea zilei naționale, și a punctat faptul că Republica Populară Chineză nu numai că este un partener special al României și al Uniunii Europene, însă este și o putere importantă ce promovează creșterea economică mondială și menține pacea și siguranța mondială. În contextul unei situații mondiale complexe, cooperarea dintre China și România are o semnificație deosebit de importantă. De curând, președintele României Klaus Iohannis a avut o întrevedere bilaterală cu președintele Chinei, Xi Jinping, în urma căreia au ajuns la un consens deosebit de important. Partea română își dorește ca, pe fondul cooperării China-Țările Central și Est Europene să servească drept o platformă, să promoveze mai departe cooperarea în proiecte mari din domenii precum energia, infrastructura, agricultura ș.a.m.d, aducând astfel beneficii ambelor state.

Invitați din toate cercurile au vorbit despre realizările dezvoltării Chinei, și și-au exprimat încrederea în stabilizarea economiei chineze. De asemenea, oaspeții au urat ca relațiile chino-române să fie și mai bune.

La recepție au mai fost organizate și expoziția de fotografie „China Modernă” și expoziția de pictură „ China din perspectiva tinerilor români”, diplomații chinezi au cântat, în limba chineză și în limba română, imnurile celor două țări. Televiziunea Română, B1 TV, revista „the Diplomat”, revista „Ring” și alte mijloace mass-media au scris reportaje despre această recepție. Ziarul românesc „Nine O’Clock”a publicat un supliment dedicat zilei naționale a Chinei, în care ambasadorul Xu, premierul Ponta, ministrul de externe Bogdan Aurescu și 3 foști ambasadori ai României în China își exprimă felicitările și urează Chinei prosperitate națională și fericire poporului.
source:www.chinaembassy.org.ro

Stimate domnule Prim.Ministru Victor Ponta,

Stimaţi ministri, parlamentari,

Excelenţelor Voastre,

Dragi prieteni,

Doamnelor şi domnilor,

Ne-am adunat cu toții cu bucurie în această seară pentru a sărbători împreună aniversarea a 66 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze și 66 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice chino-române. În numele Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, le urez un călduros bun venit tuturor oaspeţilor prezenţi aici.

O perioadă de peste 60 de ani, în cursul lungii istorii a omenirii, reprezintă doar un moment. Însă, acești 66 de ani au fost martori la o schimbare fără precedent în evoluţia Chinei și României, înscriind un capitol strălucit în analele de istorie ale relaţiilor dintre cele două state.

Cu 66 de ani în urmă, China Nouă se năștea din flăcările războiului și fumul prafului de pușcă, și era confruntată cu relansarea tuturor domeniilor de activitate. Astăzi, China a devenit a doua putere economică a lumii, iar nivelul de trai al populaţiei per ansamblu este unul decent. Anul trecut, valoarea totală a PIB-ului a depăşit suma de 10.000 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă de circa 100 de ori mai mult decât PIB-ul din primii ani ai a Republicii Populare Chineze. De curând, am stabilit cele două obiective centenare mărețe pentru dezvoltarea pe viitor, iar poporul chinez tocmai merge pe drumul marii regenerări naţionale.

De 66 de ani, în România s-au produs schimbări radicale. România a aderat, succesiv, la NATO și UE, realizînd progrese în dezvoltarea economică și socială, iar influenţa internaţională a României a crescut neîntrerupt. România a devenit deja o piaţă europeană în plină ascensiune, fiind unul dintre ţările europene cu ritm cel mai rapid de creştere economică. România se află în prezent în plin proces de aderare la spaţiul Schengen și la zona euro, avansând înainte cu obiectivul de a se integra complet în Europa.

Doamnelor, domnilor şi dragi prieteni,

De mai bine de jumătate de secol, indiferent de schimbările din situaţia internaţională sau din cea internă a celor două state, prietenia și cooperarea au stat întotdeauna la baza relaţiilor dintre China și România. La doar 5 zile de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze, China și România au stabilit relaţii diplomatice. La mijlocul secolului trecut, România exporta în China locomotive, automobile și linii de asamblare, oferind un suport puternic industrializării în primă fază a Noii Chine. Astăzi, China aduce din nou în România, treptat, echipamente, tehnologie și capital, adăugând o nouă vitalitate dezvoltării economiei române.

În prezent, relaţiile dintre China și România au intrat într-o perioadă crucială de dezvoltare. S-au obţinut progrese pozitive atât în colaborarea în proiecte energetice, cât şi în schimburile comerciale bilaterale și alte proiecte. Iniţiativa „Centurii şi Drumului” propusă de China, și mecanismul de cooperare dintre China și ţările Central și Est Europene vor lega și mai strîns China și România, care vor deveni un destin comun. Ne dorim să profităm de acest moment de conjunctură pentru a stimula împreună cu partea română cooperarea din toate domeniile să dea rezultate, aducând astfel mai multe beneficii ambelor popoare.

Doamnelor, domnilor şi dragi prieteni,

Privind retrospectiv la realizările glorioase din ultimii 66 de ani, suntem plini de încredere în ceea ce privește continuarea și dezvoltarea operei prieteniei chino-române. Să așteptăm împreună ca peste încă 66 de ani China și România să realizeze o și mai mare prosperitate, să întâmpinăm un viitor și mai bun al relaţiilor chino-române.

Propun să închinăm un pahar,

pentru ziua naţională a Republicii Populare Chineze,

pentru prietenia dintre China și România,

în sănătatea dumneavoastră,

Noroc!

Scroll to Top