A 21-a ediție a concursului “Podul Limbii Chineze”pentru studenți, 28 mai 2022

Casa Romano-Chineza a fost onorata sa participe din nou, in format fizic, la ediția cu numarul 21 a concursului “Podul Limbii Chineze”, o olimpiadă de limba chineză pentru studenți, care a avut loc sambata, 28 mai, la Colegiul Economic A.D. Xenopol din București.

Concursul cu tematică „O lume, o familie / One World, One Family” a atras in finala 17 concurenți, reprezentând sute de studenți din centrele universitare în care se studiază limba chineză, respectiv Universitatea din București, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj şi Universitatea Transilvania din Brașov.

Cei 17 finalişti au concurat la trei probe incluse în competiție: un discurs în limba chineză, cu tema “O lume, o familie”, o probă de cunoștințe de limbă, cultură și civilizație chineză, precum şi o spectaculoasă probă de talente, în care studenţii au prezentat momente specifice tradițiilor din China.

Din juriul competitiei, pe langa traducatori si sinologi de renume ca Florin Burican, Simona Miclos, a facut parte si Tibi H., sinolog, director al Casei Romano – Chineze, alaturi de domnul Osten Zeng, presedintele firmei de turism Phoenix Tour si doamna Su Yan de la Radio Romania International, sectia chineza.

Un student de la Universitatea din București a câștigat marele premiu. Martin Sharma, student în anul II, va reprezenta România la etapa internațională a concursului. Premiul I i-a revenit Alinei Dobre si ea studenta a Universitatii din Bucuresti.

Adresându-se evenimentului, Mugur Zlotea, prodecanul Universității din București, a mulțumit ambasadei chineze pentru sprijinul acordat activității locale de predare a limbii chineze, a lăudat profesorii Institutului Confucius pentru eforturile lor în predarea chineză și a încurajat studenții să studieze aceasta limba.

Luminita Balan, directorul Institutului Confucius din cadrul Universitatii din Bucuresti a remarcat ca anul acesta concursul s-a bucurat de concurenti foarte bine pregatiti si i-a felicitat pe toti deopotriva.

Zhao Li, consilier cultural al Ambasadei Chinei în România, a declarat în discursul său că în mai bine de 72 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, schimburile interpersonale și culturale dintre cele două țări nu au fost niciodată întrerupte.

Incă din anul 1950, primul grup de studenți români a plecat în China pentru studierea limbii chineze, iar câţiva ani mai târziu, China și România au lansat specializări universitare pentru a învăța limba celuilalt. Pe măsură ce relaţiile bilaterale s-au aprofundat de-a lungul anilor, a crescut şi entuziasmul românilor de a învăța limba chineză si a chinezilor de a invata limba romana.

Scroll to Top