A 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Shanghai

Festivalul Internaţional de Film de la Shanghai(FIFS) este singurul eveniment cinematografic de clasă A din China. Cea de-a 24-a ediție a FIFS -2021 a avut cea mai mare prezență inregistrata la orice eveniment cinematografic de clasă A la nivel mondial.

În 2017, la cea de-a 20-a ediţie a celebrului eveniment, filmul „Scurtcircuit/ Fault Condition „” in regia lui Cătălin Saizescu si produs de Cinemagix ID, a fost primul film românesc selectat în competiția oficială a Shanghai International Film Festival si a câștigat, “Premiul Pentru Realizări Artistice Remarcabile”.

Organizatorii au acordat premiul filmului “Scurtcircuit” pentru curajul “de a atinge drame contemporane delicate și abilitatea de a combina perspective diferite asupra aceluiași adevăr”. Din distribuţie fac parte Maia Morgenstern si Dorel Vişan care impreuna cu producătorul Carmen Tripadus si Tibi H., reprezentantul Casei Romano-Chineza, dar si alaturi de Dan Pița, Șerban Marinescu, Nicolae Mărgineanu, Doru Nițescu, Anca Mitran, Ada Condeescu și Cătălin Mitulescu au participat intre 14-24 Noiembrie 2016 la “Festivalului Filmului Românesc în China”. Cu acea ocazie, la intalnirea cu board-ul Festivalului de la Shanghai, s-a inaintat propunerea ca acest film sa participe in competitie.

Toate acestea au fost posibile si dupa „ZILELE FILMULUI CHINEZESC IN ROMANIA 2014” unde invitaţii speciali au fost cunoscutul Jackie Chan şi actriţa Zhang Ziyi, si prima ediție a ” FESTIVALUL FILMULUI ROMANESC IN CHINA 2016”, evenimente organizate de Casa Romano-Chineza in parteneriat cu organisme din Romania si din China, la initiativa secretarului general al Casei Romano-Chineze, domnul Nicolae Dumitru.

Dupa aceste parteneriate au venit si surprize placute din partea chineza. Este notabil faptul ca in anul 2017 Cristian Mungiu a fost ales Presedinte al juriului celei de a 20 –a competitii a „Shanghai International Film Festival”, iar filmul “Scurtcircuit” / “Fault Condition” in regia lui Cătălin Saizescu devenea primul film românesc selectat în competiția oficială a Shanghai International Film Festival (Festival Clasa A), fiind si premiat. Lungmetrajele “Occident”, “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, “După dealuri” și “Bacalaureat” au putut fi văzute în cadrul programului Jury President Collection, în timp ce “Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) a rulat în secțiunea Panorama – „The Belt and Road” Unit a Festivalului de la Shanghai.

Anul acesta, lungmetrajul „Tata mută munţii”, regizat de Daniel Sandu, cu Adrian Titieni în rolul principal, a fost selecţionat şi a participat în competiţia celei de-a 24 ediţii a Festivalului de Film de la Shanghai.

Pe langa Festivalul Internaţional de Film de la Shanghai(FIFS) – singurul eveniment cinematografic de clasă A din China, o prezenta romaneasca notabila a inregistrat-o si Festivalului Internațional de Film de la Beijing (Festival de categoria B).

In 2016, filmul “Aferim!”, regizat de Radu Jude, a rulat în deschiderea festivalului de la Beijing, și a primit premiul Tiantan pentru cea mai bună imagine. Membru al jurului Festivalului Internațional de Film de la Beijing ediția 2016 a fost si regizorul Corneliu Porumboiu. In 2017 la Festivalului Internaţional de Film de la Beijing( Festival de categoria B), regizorul român Radu Jude a facut parte din juriu, iar pelicula românească „Două lozuri”, regizată de Paul Negoescu a participat in concurs. In anul urmator regizorul român Călin Peter Netzer s-a aflat în juriul festivalului.

Revenind la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Shanghai (FIFS) a dezvăluit câștigătorii premiilor Golden Goblet din acest an. Filmul chinezesc “Manchurian Tiger” a primit Premiul Golden Goblet pentru cel mai bun lungmetraj. Au mai luat premii filmele “Barbarian Invasion”, “The Conscience”,  “The Contrary Route”, “Sisif”, “Even Mousee Belong In Heaven”, “Double Helix” si “Mild Madness, Lasting Lunacy”. Evenimentul a primit 4.443 de filme din 113 țări și regiuni.

Scroll to Top