A murit un prieten al României – liderul chinez Jiang Zemin

Fostul lider chinez, Jiang Zemin, a murit la vârsta de 96 de ani. “Jiang Zemin a murit de leucemie şi insuficienţă multiplă de organe la Shanghai, la 12.13 (miercuri), 30 noiembrie 2022, la vârsta de 96 de ani’, a precizat Xinhua (China Nouă).

Cunoaştem legătura apropiată pe care fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a avut-o cu România, pe care a apreciat-o atât de mult. Născut la 17 august 1926, Jiang Zemin a fost preşedinte al RP Chineze în perioada 1993 – 2003, fiind unul dintre promotorii cultivării limbilor străine la nivelul marelui stat asiatic. Pasiunea pentru limba română l-a determinat să o includă, alături de engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă, japoneză şi arabă, între cele mai importate limbi la nivel mondial, în cadrul lucrării “Manualul de limbi străine pentru cadrele de conducere – Limba română, 800 de fraze”, apărută la finalul anului 2011. Volumul în limba română cuprinde informaţii despre istoria şi cultura României, despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, dar şi opere semnate de mari nume ale culturii române între care Mihai Eminescu, George Coşbuc, Vasile Alecsandri etc.

Jiang Zemin şi-a condus ţara într-o eră de profunde tulburări din 1989 până la începutul anilor 2000. El a ajuns în fruntea Partidului Comunist Chinez (PCC) după reprimarea manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen din Beijing şi a fost alături de transformarea celei mai populate ţări din lume într-o putere mondială.

Jiang Zemin, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a condus China într-o perioadă în care această ţară s-a deschis către lume şi a înregistrat o creştere economică rapidă. Când Jiang Zemin a fost numit oficial în 1989 de fostul lider Deng Xiaoping ca succesor al său, China era abia la începutul modernizării sale. Când Jiang a părăsit funcţia de preşedinte în 2003, China devenise membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a câştigat organizarea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008 şi era pe cale să devină o superputere. El a supravegheat predarea pașnică a Hong Kong-ului în 1997, dupa mai bine de 150 de ani de dominatie britanica, printre cele mai mari realizari ale sale.

Fost primar şi şef al PCC din Shanghai, Jiang Zemin a continuat, cu un cerc de lideri apropiaţi, să exercite influenţă asupra vieţii politice chineze chiar şi după pensionarea sa oficială, potrivit analiştilor. Jiang s-a retras din functia de sef al partidului in 2002, predandu-i fraiele lui Hu Jintao in prima tranzitie de conducere fara varsare de sange din China de la revolutia din 1949.

Conform aktual24.ro între 1951-1953 la Brasov, el a lucrat la uzinele Steagul Rosu ca inginer stagiar. Experienta capatata la noi si in Uniunea Sovietica ii este de folos acasa, unde pune bazele primei fabrici de automobile, alaturi de alti ingineri scoliti in afara. Spre deosebire de uzina Steagu Rosu (Roman), fabrica pusa la punct de echipa lui Jiang Zemin exista si astazi. Se numeste FAW Automotive si fabrica camioane, autobuze si automobile mici. De altfel, modelul de camion SR-101 fabricat la Brasov a fost prima masina iesita pe poarta fabriciii chineze – Jie Fang CA-10. Cat a stat la Brasov, tanarul (pe atunci) inginer chinez a invatat romaneste si a dezvoltat o pasiune pentru cultura noastra, scria altmarius.com. In 1970 devine reprezentantul Ministerului Constructiilor de Masini al Republicii Populare Chineze in Romania, iar in 1977 Jiang a participat la montarea celei mai mari prese de la Fabrica de Scule si Matrite de pe platforma ARO Campulung. Aceasta fabrica de matrite, considerata perla Uzinei ARO, a fost construita cu aju­torul chinezilor, o contributie substantiala aducind-o fostul inginer stagiar de la Steagu Rosu.

Fostul preşedinte chinez Jiang Zeming vorbea inclusiv limba română, fiind un pasionat al poeziei eminesciene. În anul 1977, pe atunci inginer, Jiang Zemin a ajuns în România, la Câmpulung, în cadrul unor schimburi economice bilaterale. Timp de mai multe luni, acesta a participat la dezvoltarea Fabricii de Matriţe, unde au fost instalate utilaje chineze de mari dimensiuni. Prezenţa în România cu acea ocazie a născut o relaţie specială, fapt pentru care, în repetate ocazii a scris şi a rememorat prietenia legată alături de români. După 1977, Jiang a mai revenit în România de două ori: în 1985, în calitate de ministru al industriei electronice, şi 1996 în cadrul unei vizite de stat, în calitate de preşedinte al R.P. Chineze. A rămas un iubitor de România, lăuda poeziile lui Eminescu, Coşbuc, Alecsandri, notează dantomozei.ro.

Jiang Zemin este autorul unei lucrări biografice privind activitatea profesională din anii 1970 – 1980, lucrare în care este rememorată şi perioada petrecută în România. Lucrarea reflectă, între altele, bunele colaborări dintre China şi România, în perioada dezvoltării industriale a celor două ţări, cu precădere a industriei de maşini şi utilaje.

Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a fost un prieten constant al poporului român. Vom prețui întotdeauna aportul său considerabil la crearea unei legături puternice între România și China. Fie amintirea sa binecuvântată!

T.H.

 

Photo no.2 – In 1972, a group of China’s engineer experts visit Romania for negotiations. Almost every Chinese wear Mao suit except the third from the left, the engineer Jiang Zemin wear a suit and laughing. source: 9gag.com .Chinese President Jiang Zemin speaks Russian, English, German and Romanian and worked hard to maintain his language skills. Once on a trip to Chile, he delivered a 40 minute speech in Spanish, a language that he was previously not known to have spoken. He also enjoys poetry, knowing Eminescu’s poems.

Photo no.3 – Jiang Zemin and the Romania project team. source:cjxjy.com
1970年,江泽民被调离一机部下属的武汉热工机械研究所,到北京一机部机关工作。在等待分配新工作期间,江泽民被挑选担任援助罗马尼亚考察组总组长。

1971年7月,江泽民和考察组6名同事刚到罗马尼亚就遇到一个大难题。长期以来,我国援外大多采取“套餐”模式——在项目建设中,中方负责总体设计,提供全部设备和建筑材料,派专家指导设备安装、生产等环节。然而,这种方式不对罗马尼亚的“胃口”。罗马尼亚有多年大规模建设的经验,技术水平和设计能力比较高,对中方提供的工艺设备并非全盘接受。

是知难而退,放弃这些项目,还是知难而进,冒些风险,勇于创新?在这两种观点激烈交锋时,江泽民对考察组成员说:“既要援罗,就不能让罗马尼亚退步,应该尽量采用先进水平(的技术设备)。”这样一来,援罗项目就存在重新设计的问题。

为了得到一机部的批准,江泽民回国建言。1971年10月3日,江泽民向一机部副部长周子健做了请示汇报,大胆地提出要求调整援外模式。周子健一听就着急了。江泽民说:“部长,请您先听我把话说完,再发火也不迟啊!”紧接着,江泽民如实反映了援罗考察中遇到的情况和实际困难。周子健听后,要江泽民写一份详细的书面材料上报研究。从部长办公室里出来,陪同汇报的田文远对他说:“泽民同志,我很佩服你,敢坚持原则,不怕丢乌纱帽!”江泽民回答道:“乌纱帽算什么!在领导面前,就是要敢于讲真话!”

随后,江泽民和时任罗马尼亚使馆经参处专员刘锡惠又来到外经部,向部长方毅、副部长陈慕华面陈此事,希望外经部能够给一些特别政策。当时还处于“文革”期间,提出改变援外方式是要承担风险的。因此方毅说:“我们研究一下,请你们明天再来。”

第二天,江泽民和刘锡惠再次来到外经部,方毅对他们说:“过去的老路在亚洲、非洲走得通,在罗马尼亚走不通,我们不能只走一条路,那就按你们的想法回复罗方吧。”

后来,方毅同外经部其他同志谈起此事时说:“我那时候根本不熟悉江泽民,我们没什么交情。我以前主管过援助越南、朝鲜等项目,那套援助方式是很成熟的。江泽民同志能说服我,真是不简单,至少说明他有充分依据,尤其是对这项工作极端负责。”

把谈判对手变成知心朋友

1972年,江泽民完成在罗马尼亚的工作后,转而担任一机部外事局的副局长、局长。他倾注了很多精力,培养从事国际科技合作与交流的人才。由于外事局编制有限,江泽民决定扩建翻译队伍。

江泽民大胆起用了罗马尼亚语翻译刘延风。刘延风曾经留学罗马尼亚,却因父亲在“文革”中受到冲击,沦为“黑帮”子女。江泽民在1973年初把刘延风借调到外事局,并表示:父亲的问题由组织去审查,我们外事局用的是他儿子,用的是他的罗语特长,可以先借用,先不派他出国就是。江泽民鼓励刘延风大胆开展工作,在其被借调的第二天,就安排他担任接待罗马尼亚代表团欢迎宴会的翻译。

江泽民在外事活动中有理有节,在原则问题上则毫不退让。1978年8月,在时任中共中央主席华国锋访问罗马尼亚前夕,江泽民担任先遣代表团秘书长,前往罗马尼亚与罗方商谈议定书文本。商谈中,罗马尼亚外贸部的一名局长对枝节问题纠缠不休,他自恃有跟美国、欧洲国家谈判的经验,没把中方代表团放在眼里。有一次,这名局长对某个细节问题很不满意,发脾气,拍桌子,准备拂袖而去,而次日两国领导人就要签署议定书。在场担任翻译的刘延风看到这个场面,非常紧张。此时,江泽民拍案而起,据理力争,针锋相对地批评了对方的无理态度,并且立即起身准备离开。江泽民的态度让心高气傲的罗方局长冷静下来,坐回桌边,谈判峰回路转。会谈结束后,这名局长对江泽民大为钦佩,反而成了江泽民的好朋友。事后,江泽民对刘延风说:“在对外交涉时,要以我方利益为重,寸步不让;对外国人要坦诚相见;谈判桌上可以针锋相对、据理力争,谈判之后还可以化干戈为玉帛,成为知心朋友。”

1980年,江泽民离开工作了10年的一机部,出任国家进出口管理委员会、国家外国投资管理委员会副主任兼秘书长、党组成员。
(《环球人物》2014年第10期 凌云等)
source:epaper.gmw.cn

Photo no.4 – Jiang Zemin – vizita oficiala efectuata la Bucureşti, în perioada 29 iunie – 2 iulie 1996, în calitate de preşedinte al R.P. Chineze.

BUCHAREST, June 29 — China’s President Jiang Zemin arrived Saturday in Romania for a four-day official visit, in an effort to revive once flourishing trade between the two countries. ‘My main target is to seek, alongside President Ion Iliescu and other Romanian officials, new ways to develop our relations of friendship and cooperation,’ said Jiang shortly after landing on Bucharest’s international airport, Otopeni.
Iliescu and Jiang then began their first round of talks. Jiang’s delegation of 90 officials is prepared to discuss a $500 million package deal, with Chinese ice cream and bottling lines to be exchanged for Romanian tractors and cars. Both sides have voiced concern over a slump in bilateral trade, which dropped from $1.2 billion in 1985 to $261 million last year.
source:upi.com

Scroll to Top