Aniversarea proclamării Republicii Populare Chineze la Bucureşti
În acest an, aniversarea celor 63 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze la Bucureşti a avut loc joi seara, 27 septembrie 2012, Ambasada Chinei oferind o recepţie la care au participat, printre alţii, fostul preşedinte al României Ion Iliescu, preşedintele Camerei Valeriu Zgonea, miniştrii Florin Georgescu, Ovidiu Silaghi, Puiu Haşotti, Liviu Pop, primarii Robert Negoiţă şi Cristian Popescu Piedone, preşedintele CC Augustin Zegrean, primarul Neculai Onţanu, Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Ministrul Apărării, Mircea Duşa, Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, Nicolae Văcăroiu.
Premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului Crin Antonescu şi preşedintele Academiei Române Ionel Haiduc, precum şi aproape tot Guvernul, s-au numărat printre personalităţile care au participat la celebrarea a 63 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, recepţie ce a avut loc la Ambasada Chinei din Capitală. Premierul Victor Ponta a mărturisit că 2013 este al 11-lea an consecutiv când celebrează Ziua Naţională a Republicii Populare Chineze la ambasada din Bucureşti şi că aproape tot Guvernul României era prezent la recepţie.
“Vedeţi că aproape tot guvernul României e aici, e chiar şi o reuniune a coaliţiei de guvernare, deci e un loc bun în care să ne întâlnim”.
El a reamintit de vizita făcută în China şi s-a declarat convins că ”foarte curând”, la Bucureşti va avea loc vizita de răspuns din partea primului ministru al Chinei.
”Am fost extrem de onorat când în urmă cu câteva luni noul preşedinte şi noul prim-ministru al Chinei m-au primit ca pe un reprezentant al României. A fost un semn de prietenie şi de apreciere pentru România pe care foarte multe ţări din lume şi l-ar fi dorit”.Îmi doresc de fiecare dată ca România să fie cel mai bun prieten din Uniunea Europeană al Chinei, o poartă de intrare politică, economică, comercială, culturală şi artistică’.
Ponta a fost făcut de curând preşedintele de onoare al celei mai mari organizaţii de lobby din România – Casa Româno-Chineză, de la care a primit premiul pentru Politică.
Printre exemplele de colaborare româno-chineză, ambasadoarea Republicii Chineze a menţionat şi expoziţia ‘Comorile Chinei’ ce a putut fi admirată la Muzeul Naţional de Istorie a României.
De peste 5.000 de ani, superba cultura chineză a îmbrăţişat preceptele înţelepciunii taoiste şi confucianiste.
De-a lungul mileniilor, omenirea s-a putut dezvolta, evolua, prospera datorită unui set de valori, a unei tradiţii culturale şi spirituale şi datorită credinţei în Divinitate. Tradiţiile sunt tot atât de vechi precum omenirea însăşi. De mii de ani ele au stat la baza reglării comportamentului uman şi menţinerii ordinii sociale.
De asemenea a avut loc decernarea premiilor concursului „Cine ştie cîştigă – Fascinanta Chină 2012’’, cea de-a III-a ediţie în cadrul recepţiei dedicate Zilei Naţionale.
România şi Republica Populară Chineză au stabilit relaţii diplomatice la nivel de legaţie pe 18 octombrie 1939. În 10 iulie 1941 relaţiile diplomatice au fost întrerupte. Opt ani mai târziu, la data de 5 octombrie 1949, relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Populară Chineză au fost ridicate la nivel de ambasadă.
Relaţiile României cu China sunt jalonate de o Declaraţie politică comună, semnată la nivel de preşedinte, cu ocazia vizitei preşedintelui Hu Jintao în România, în 2004, intitulată pe scurt “Parteneriatul amplu de prietenie şi cooperare”.
În ultimii ani, au fost realizate vizite şi contacte la cel mai înalt nivel, care au asigurat menţinerea unui dialog politic activ, conectat la priorităţile agendelor naţionale şi dedicat actualizării sistematice a programelor bilaterale de schimburi şi cooperare.
La nivelul autorităţilor locale (oraşe, municipii şi judeţe) se desfăşoară schimburi directe în baza a 22 de acorduri de înfrăţire. În 2005, cele două părţi au convenit semnarea Acordului de înfrăţire între municipiul Bucureşti şi municipiul Beijing.
Relaţiile economice între cele două state sunt reglementate de Acordul economic şi comercial (1994), Acordul pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale (1991) şi Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor (1997).
Republica Populară Chineză este cel mai important partener comercial al României din zona asiatică.
Potrivit MAE, la 31 octombrie 2011 (conform statisticii vamale chineze), volumul total al schimburilor comerciale dintre România şi China s-a situat la 3.650 milioane USD, din care exportul românesc a fost de 790 milioane USD, iar importul de 2.860 milioane USD.
La 28 februarie 2010, în România erau înregistrate 9.793 de societăţi comerciale chineze şi societăţi mixte româno-chineze, valoarea investiţiilor chineze în ţara noastră fiind de aproximativ 646 milioane USD (locul 16 în clasamentul general al ţărilor care au investit în România).
Într-un interviu acordat AGERPRES pe 11 septembrie, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, doamna Huo Yuzhen, afirma că menţinerea şi dezvoltarea unei relaţii sănătoase, stabile şi pe termen lung între China şi Europa este o politică esenţială a diplomaţiei chineze, iar acest lucru nu se va modifica.
Diplomatul chinez sublinia că România este una dintre cele mai importante destinaţii ale investitorilor chinezi în Europa Centrală şi de Est, firmele chineze fiind dornice să pătrundă pe piaţa românească, să investească şi să desfăşoare activităţi economice în ţara noastră, în industriile tradiţionale şi în domeniile de marcă precum oenologia, apicultura, metalurgia, chimia, energia solară şi eoliană, prelucrarea lemnului şi software-ul.
source: www.romanialibera.ro