Premierul Ponta – vizită oficială în China; 30 august – 3 septembrie 2014

Premierul Victor Ponta a efectuat, în perioada 30 august – 3 septembrie, o vizită oficială în R.P. Chineză, la invitaţia omologului chinez, Li Keqiang, ca răspuns la vizita întreprinsă în România de acesta din urmă în noiembrie 2013.

Premierul va avea convorbiri oficiale cu șeful Executivului chinez și va fi primit de către președintele țării, Xi Jinping. De asemenea, va avea o întrevedere cu Zhang Dejiang, președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare.

Potrivit Biroului de presă al Guvernului, vizita în R.P. Chineză a premierului român se înscrie în dialogul constant între cele două țări și are loc în contextul relațiilor bilaterale excelente și al sărbătoririi, în acest an, a 65 de ani de relații diplomatice și 10 ani de la semnarea Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare.

Pe agenda de discuții figurează și aspecte legate de consolidarea relației UE-China și acțiunile viitoare în cadrul formatului de cooperare Europa Centrală și de Est — China, în implementarea celor convenite la summit-ul de la București din 2013. Totodată, vor fi trecute în revistă și evoluțiile recente în plan regional și internațional.

În cadrul convorbirilor cu oficialitățile chineze vor fi abordate relațiile bilaterale dintre România și Republica Populară Chineză, cu accent pe stadiul implementării proiectelor convenite cu ocazia convorbirilor avute la București, în special a celor din domeniile energiei, infrastructurii, agriculturii etc, informează sursa citată.

O atenție specială va fi acordată consolidării unor proiecte în domeniul educației și culturii, dar și intensificării cooperării în alte domenii de interes.

În marja vizitei va fi organizată o reuniune economică, cu participarea reprezentațiilor principalelor companii și bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România.

De asemenea, Victor Ponta se va deplasa cu trenul de mare vizită la Tienjin, unde va vizita parcul tehnologic și va avea o întâlnire cu reprezentanți ai firmelor care derulează aici activități în domeniile IT, componente auto, produse bio, construcții mașini etc. Cu această ocazie vor fi semnate și o serie de documente bilaterale, precizează Biroul de presă al Guvernului.
AGERPRES

Scroll to Top