Lansare “Diplomatia Panda” prima editie 2014

Diplomaţia Panda, un nou volum semnat Dan Tomozei

Volumul a fost promovat de catre Casa Romano-Chineza la Bucureşti, clubul Parlamentarilor in data de 24 iunie 2014
Volumul a fost promovat si in Cluj Napoca – 26 iunie, în cadrul unor evenimente organizate împreună cu Casa Româno-Chineză şi Institutul Confucius, simultan cu expoziţia de fotografie “Descoperind China – Beijing” susţinută de Radio China Internaţional şi Asociaţia de Prietenie R.P. Chineză – România.

Proiectul editorial “Diplomaţia Panda” cuprinde o selecţie de texte incluse la secţiunea “Analize – Comentarii” de pe saitul personal (www.dantomozei.ro), dedicat relaţiilor româno-chinezo-moldovene.
Textele alese – o parte publicate în presa de la Bucureşti în perioada 2011-2014, reflectă evenimente importante în evoluţia relaţiilor dintre România – China – Republica Moldova din perspectivă personală, având permanent la bază documente, poziţii şi declaraţii oficiale ale celor trei părţi, nefiind evitate unele momentele de eroare în poziţionarea Bucureştiului pe relaţia cu China. De asemenea, sunt abordate evenimente regionale din proximitatea României, cu aplecare pe relatia cu Rusia.

“Departe de patrie fiind, am descoperit că una dintre cele mai mai dificile situaţii în care te poţi afla, dincolo de dorul de casă, de pierderea celor dragi, este aceea în care eşti nevoit să îţi critici ţara, ca efect al politicilor guvernamentale sau prezidenţiale. În China, un stat în care liderii sunt respectaţi, în principal ca efect al meritocraţiei, să vezi o ţară sfâşiată din interior de cei care ar trebui să fie generatori de coagulare şi concentrare a energiilor pare ceva ireal. Iată de ce, mulţi dintre chinezii care iubesc atât de frumos şi exemplar România mă întreabă frecvent: “Ce se întâmplă cu voi, cu România?”, după ce mulţi ani România a reprezentat un reper cultural şi economic. … Şi numai pentru aceste motive, cred că România trebuie să aibă curajul să se privească în oglindă, fie şi într-o oglindă desprinsă de rigorile diplomatice, o oglindă personală în care sunt reflectate, cu modestie şi reţinere, momente, situaţii şi evenimente care acoperă o perioadă de profunde schimbări în România, China şi Republica Moldova, 2011 – 2014.
România se află de mai bine de două decenii în situaţia de a nu se regăsi pe sine, de a fi controlată din exterior la toate nivelurile: social, economic şi politic, aidoma unui bolnav care nu reuşeşte să revină nici măcar la stadiul de a înţelege realitatea în care se află. Această realitate, privită din perspectiva chineză, se regăseşte şi în zona diplomatică unde activismul, rigorile şi limitele de personalitate a celor care se află în funcţii de decizie, în multe situaţii, poate fi catalogată drept obsurdă şi marginală, în contact cu necesităţile reale. Cum altfel poate fi caracterizată situaţia în care decidenţii diplomatici folosesc procedurile pentru a îngreuna sau pentru a bloca activitatea, nicidecum pentru a o facilita? În acest context diplomatic, atunci când un ambasador devine generator de “curiozităţi”, nicidecum de acţiuni care să conducă la deschiderea şi dezvoltarea relaţiilor, la încurajarea şi susţinerea iniţiativelor care pot aduce contribuţii la buna imagine a ţării, în mod firesc şi obligatoriu cel responsabil este tot Bucureştiul, care continuă să joace şi la “export” după modelul politicii interne” … (…) – Cuvântul autorului

Proiectul editorial “Diplomaţia Panda” este susţinut de următorii parteneri: Editura Junimea, Casa Româno-Chineză, DIGI24 TV, Radio China Internaţional, Asociaţia de Prietenie China-România, Institutul Confucius, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Ziarişti Online, Transmedia, ŞtiriFlux.ro, Artindex şi emisiunea de politică externă PAŞAPORT DIPLOMATIC difuzată pe DIGI24 TV

sursa: artidex.ro

Scroll to Top