2014 Chinese New Year at Confucius Institute


La Institutul Confucius al Universităţii din Bucureşti, Casa Romano-Chineza, profesori, cursanţi, voluntari, alţi numeroşi prieteni au întâmpinat intrarea în Anul nou chinezesc 2014. La 31 ianuarie a început Anul Calului, caracterizat drept un an al binelui şi al împlinirilor, care urmează Anului Şarpelui.

Întâlnirea de la Institutul Confucius al Universităţii bucureştene a constituit o incursiune captivantă, chiar antrenantă, într-un crâmpei de cultură şi civilizaţie chineză. Întâmpinaţi de directorul Institutului, prof. univ. dr. Luminiţa Bălan, de tineri chinezi, oaspeţii au avut surpriza unei seri interactive, dincolo de clasica repre­zentare a unor astfel de contexte, cu muzică şi dansuri tradiţionale şi moderne. Cei care s-au considerat niţel îndemânatici ori poate cu inhibiţii mai puţine s-au prins într-un concurs de manevrat mingi de ping-pong cu beţişoare, folosite, altfel, la mâncat. Au fost şi lecţii practice, cu „examen” pe loc, de pregătit câte ceva din ce se pune pe masa din seara ajunului de An nou chinezesc. Sigur că fiecare curajos participant a fost premiat. A fost adus, prezentat, ascultat instrumentul muzical tradiţional guqin. A fost admirată apoi o mică paradă a modei, de prezentare a rochiilor tradiţionale chinezeşti.

Într-un spaţiu cu precădere al educaţiei, al şcolii, întregul eveniment a urmat, fără didacticism, structura unei lecţii destinse asupra unor obiceiuri care marchează zilele, drumurile, gesturile chinezilor în preajma noului an.

Institutul Confucius al Universităţii din Bucureşti şi-a reconfirmat prin acest eveniment contribuţia specifică la apropierea şi cu­noaş­terea dintre China şi România. Atracţia, inte­resul, curiozitatea pe care le suscită îşi găsesc un argument important în participarea la cursurile de limba chineză deschise publicului larg.
www.tribunainvatamantului.ro

Scroll to Top