Delegatie a primariei Yiwu, China la Bucuresti

In perioada 4-7 septembrie 2013, la invitatia primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, o delegatie a primariei orasului Yiwu (R. P. Chineza), condusa de primarul He Meihua, s-a aflat in vizita in tara noastra, in vederea stabilirii unor noi modalitati de colaborare intre cele doua administratii, dar si intre comunitatile de afaceri din cele doua tari. Casa Romano-Chineza a insotit delegatia pe tot parcursul vizitei.

În prima zi a vizitei în ţara noastră, delegaţia chineză s-a întâlnit cu domnul deputat Eugen Nicolicea, secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor cu care au analizat o serie de oportunităţi de colaborare româno – chineze.
Domnul deputat Eugen Nicolicea, secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor a menţionat că relaţiile României cu Republica Populară Chineză sunt importante pentru ţara noastră cu atât mai mult cu cât în întreaga lume este o criză de supra producţie şi reuşita unei afaceri constă în a găsi cumpărător. Orice produs, oricât ar fi el de bun, are nevoie de un cumpărător pentru a fi unul de succes, motiv pentru care este important pentru China să intre pe piaţa europeană, iar pentru România este important să pătrundă pe piaţa chineză.

La rândul său, domnul He Meihua, Primarul oraşului Yiwu din Republica Populară Chineza a precizat că se află în România la invitaţia Domnului Primar Neculai Onţanu, în paralel cu vizita unei alte delegaţii de oameni de afaceri din Yiwu pentru a găsi noi modalităţi de colaborare cu oameni de afaceri din ţara noastră.

In acest context, delegatia chineza a avut o intrevedere cu edilul sectorului 2, la care au participat, de asemenea, Iuliu Stocklosa, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, (CCIB), Dan Mihut, director general al Camerei bucurestene, si Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Cu aceasta ocazie, primarul Neculai Ontanu s-a adresat delegatiei primariei orasului Yiwu, exprimandu-si aprecierea fata de totala deschidere pe care o manifesta oaspetii pentru dezvoltarea relatiilor de prietenie si parteneriat intre cele doua tari si orase.

In cadrul intrevederii, vicepresedintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a subliniat potentialul economic al Republicii Populare Chineze – partener de afaceri important al tarii noastre – si a vorbit despre Biroul de reprezentare deschis de Camera bucuresteana la Beijing, in sediul Ambasadei Romaniei.

Seful delegatiei chineze, He Meihua, a folosit acest prilej pentru a invita oamenii de afaceri romani sa participe cu stand la targurile de specialitate din Yiwu si a subliniat ca ii va sfatui pe oamenii de afaceri chinezi sa vina sa investeasca in Romania, unde vor gasi o piata in plina dezvoltare.

In finalul intalnirii, cei doi primari au stabilit ca in intr-un viitor apropiat sa semneze acordul de cooperare care va pune bazele colaborarii intre cele doua adminsitratii pe mai multe domenii: cultural, stiintific, economic, comercial, invatamant.

Incepand cu 2007, Primaria sectorului 2 a dezvoltat excelente relatii de colaborare cu administratii din R. P. Chineza, precum primaria Districtului Donchceng din Beijing, sau primaria orasului Linyi.

Yiwu este cel mai mare centru logistic din lume pentru expunerea si comercializarea bunurilor de larg consum si gazduieste, anual, peste 100 de targuri, expozitii si conferinte.

R. P. Chineza este primul partener comercial al Romaniei in Asia si ocupa locul 16 intre investitorii straini. Interesele Romaniei sunt sintetizate in diminuarea deficitului comercial prin cresterea exporturilor; implicarea chineza in proiecte de anvergura (infrastructura, energie, agricultura s.a.), identificarea unor proiecte de cooperare in domenii „netraditionale” (IT, sectorul bancar, protectia mediului), dar si in explorarea si valorificarea posibilitatilor de cooperare pe terte piete.

Scroll to Top