RCI CLUB meeting at Romanian Chinese House headquarter


Reuniunea Clubului Ascultătorilor RCI din România
source: https://criclub.wordpress.com, 28 iunie, 2013
În data de 28 mai 2013 a avut loc la Casa Româno – Chineză din Bucureşti o întâlnire a ascultătorilor Radio China Internaţional din România. În minutele următoare, vă invit să ascultaţi un material scris de preşedintele clubului, Vicenţiu Gheorghe, despre acest eveniment, ca să revenim împreună la aceste momente de neuitat.

Deşi nu a fost anunţată din timp, doar cu o seară înainte, pe pagina de FaceBook a clubului (https://www.facebook.com/rocriclub), s-au strâns destui membri pentru a se putea desfăşura o şedinţă. S-a discutat o paletă variată de subiecte de la istoria Chinei şi României la bucătăria chineză şi cea românească, politica internaţională şi în acest context cum se poziţionează ţările noastre pe arena mondială actuală şi bineînţeles despre viitor, despre îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două tări şi nu în ultimul rând despre dezvoltarea şi promovarea Chinei şi RCI prin Clubul Ascultătorilor, prin Casa Româno-Chineză, prin Facebook şi prin orice alte mijloace.

Directorul Casei Româno – Chineze s-a alăturat discuţiilor noastre vorbind direct şi cu invitaţii chinezi, studenţi în România, într-o frumoasă limbă chineză. Domnia sa i-a asigurat că va face demersuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cazare şi i-a invitat şi la acţiunile organizate de Casa Româno-Chineză, De asemenea i-a rugat pe fiecare să scrie câte un articol despre cum au început să studieze limba română şi ce anume i-a determinat să facă acest lucru, articolele urmând să fie publicate în revista Casei şi cu siguranţa le vom prelua şi noi.

Şedinţa a fost organizată şi condusă de preşedintele Clubului Ascultătorilor, Vicenţiu Daniel Gheorghe, care a prezentat participanţilor un istoric al clubului şi planurile de viitor, solicitând membrilor să-şi expună părerile şi propunerile pe această temă.

Colegii chinezi prezenţi, Zhao Xinyu, Steven Wang, Luminita Liang, Romaniţa Luo şi Hao Tian, toţi studenţi la limba română în ţara noastră, au împărtăşit impresii despre China, despre România, despre mâncarea chinezească din România, despre chinezii din România, în special cei din Bucureşti şi Dragonul Roşu, solicitându-li-se părerea şi despre relaţiile româno-chineze atât la nivel oficial cât şi la nivel cultural, economic şi din alte domenii şi de asemenea sugestii despre ce ar mai putea fi îmbunătăţit.

Domnul Marian Albu, care nu demult a fost intervievat de RCI prin intermdiul FaceBook, şi-a exprimat părerile despre situaţia geopolitică actuală pe plan internaţional cât şi despre trecutul recent şi mai îndepărtat al ţărilor noastre, exprimând şi opiniile personale despre viitorul planetei.

Doamna Dacia Gongu, o ascultătoare mai nouă a RCI s-a alăturat reuniunii noastre povestindu-ne experienţele domniei sale din nenumăratele vizite în China. Dânsa a vizitat multe părţi ale Chinei şi ne-a povestit din fiecare câte ceva. După povestirile sale şi ale preşedintelui clubului, toţi erau entuziasmaţi şi-şi doreau să ajungă în China şi să vadă cu proprii ochi acele minunaţii.

Domnul Frăţilă Dumitru, de asemenea un nou ascultător al Radio China Internaţional şi nou membru al clubului nostru, care este un foarte bun practicant de arte marţiale chinezeşti, precum Taiji şi Jet kun do, ne-a împărtăşit impresiile sale despre China şi despre artele marţiale. După şedinţă a făcut schimb de adrese de mail şi id-uri QQ cu Hao Tian pentru a lua legătură şi cu alţi prieteni chinezi recomandaţi de acesta din urma, pentru un schimb de impresii în legatură cu artele marţiale chinezeşti.

După reuniune, domnul Frăţilă a spus:

„Reuniunea de la Casa Româno-Chineză organizată de Vicenţiu Gheorghe a fost pentru mine o experienţă foarte frumoasă. În primul rând am avut onoarea să-l cunosc, mi-am făcut prieteni noi şi am reuşit să facem schimb de informaţii. A fost ocazia potrivită pentru mine să aflu mai multe lucruri despre oamenii pe care îi apreciez. Le admir cultura, caracterul şi pasiunile. Sper ca aceste reuniuni să fie mai dese şi să petrecem mai mult timp în această atmosferă plăcută”.

De altfel, toţi participanţii ne-au împărtăşit cum au început să asculte RCI, ce aşteptări au de la acest post de radio şi de la club, şi sugestiile pentru viitor. Toţi participanţii şi-au exprimat dorinţa pentru o reuniune în viitorul apropiat la care să se întâlnească şi cu alţi ascultători dar şi cu unul sau mai mulţi redactori de la Beijing ai secţiei române a Radio China Internaţional. Adresăm această invitaţie la Beijing şi aşteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim. Participanţii au spus că aşteaptă cu nerăbdare şi deschiderea unui Institut Confucius la Bucureşti care am înţeles că va fi deschis în curând, dar şi mai important pentru noi deschiderea unui post de radio în FM al RCI în România, pentru ca să fim mai aproape de idolii noştri, pentru a putea recepţiona mai bine şi pentru ca RCI şi China să aibă o voce mai puternică în România, pentru dezvoltarea şi mai puternică a relaţiilor de toate felurile dintre tările noastre.

Mulţumim tuturor participanţilor şi le promitem că vom organiza în curând o nouă reuniune anunţată din timp pentru a putea participa cât mai mulţi prieteni români şi chinezi!

Scroll to Top