Alumni Anniversary at the Chinese embassy in Romania / 联谊会照片4.11.14 留华毕业生联谊活动照片

Ambasada Chinei organizează întâlnirea românilor care au studiat în China

2014/11/06

În data de 4 noiembrie 2014, ambasada Chinei în România a organizat întâlnirea absolvenţilor români care au studiat în China. Peste 100 de prieteni români proveniți din diverse ministere ale guvernului român, universități, media și din diferite pături sociale care au studiat sau au lucrat în China, s-au întălnit cu diplomaţi ai ambasadei chineze pentru a discuta despre prietenia chino-română și pentru a sărbători împlinirea a 65 de ani de relații diplomatice chino-române.

În cadrul discursului său, doamna ambasador Huo Yuzhen a mulțumit prietenilor români pentru contribuția activă adusă de-a lungul anilor la noua construcție și la dezvoltarea Chinei, apreciând în mod special folosul deosebit adus la promovarea și dezvoltarea relațiilor chino-române. Doamna ambasador a spus că prietenia tradițională chino-română este atemporală, de la stabilirea relațiilor diplomatice de acum 65 de ani, relațiile celor două țări au avut o dezvoltare continuă. În mod deosebit începând cu anul acesta, când premierii și vice-premierii ambelor țări au avut vizite reciproce de succes, ducând relațiile chino-române la noi înălțimi. Schimbul și cooperarea între cele două părți în domeniile politic, economico-comercial, educațional, interuman, etc, se aprofundează tot mai mult. Platforma de cooperare “China și țările Europei Centrale și de Est” oferă noi oportunități pentru o dezvoltare adâncă a relațiilor chino-române, iar cooperarea pragmatică și reciproc avantajoasă va fi tot mai extinsă. Doamna ambasador Huo Yuzhen a prezentat evoluţia economico-socială a Chinei, și cele două obiective de “o sută de ani”, “visul chinezesc”și statul de drept, încurajând pe cei prezenţi să joace rolul de “pod” și de “link” din poziția personală, să devină continuatorii prieteniei chino-române și promotorii cooperării, pentru a contribui la dezvoltarea neîntreruptă a relațiilor chino-române.

Domnul Costin Mihalache, consilier al primului ministru pe probleme legate de Asia, Domnul Ioan-Romulus Budura, fost ambasador al României în China, ca și reprezentanți ai studenților care au studiat în China au ținut discursuri, și-au amintit de experiența de neuitat petrecută în China când au studiat și au lucrat, declarând că experiențele din China sunt cele mai frumoase amintiri, “complexul China” fiind cea mai prețuită avere personală. Studenții care au studiat în China din diferite generații, din anii 50 și până acum, sunt martorii prieteniei româno-chineze, dobândind admirație profundă pentru realizările extraordinare ale China, vor urmări China la fel ca şi în trecut, ca prietenia româno-chineză să dea mai departe ștafeta, să răspândească cultura chineză, să militeze consecvent pentru împlirea înțelegerii și prieteniei reciproce între popoarele României și Chinei, pentru promovarea schimburilor și dialogului între China și România în toate domeniile.

Participanții au luat inițiativa în comun, de a crea Asociaţia studeților români care au învățat în China, menţionând că împreună cu partea chineză vor depune eforturi comune, pentru a avea un rol la rodirea necontenită a prieteniei româno-chineze.
În cadrul întâlnirii, participanții au vizionat un film documentarul intitulat “Cultura chineză” și au admirat expoziția de fotografie a Asociației de fotografi români intitulată “China prin ochii românilor “și o expoziţie de pictură a pictorilor tineri intitulată “Iubesc China”.

www.chinaembassy.org.ro

Scroll to Top