Ambasadorul Chinei a prezentat scrisoarea de acreditare

Jiang Yu i-a prezentat lui Klaus Iohannis scrisoarea de acreditare

Noul ambasador al Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa, Jiang Yu, a fost primită marți, 16 aprilie, la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, căruia i-a prezentat scrisoarea de acreditare. Jiang Yu i-a transmis președintelui Klaus Iohannis salutări sincere din partea președintelui Chinei, Xi Jinping. Șeful statului român i-a mulțumit și a rugat-o pe Jiang Yu să-i transmită omologului chinez cele mai bune urări.

Ambasadorul Chinei în România a spus că prietenia chino – română are o istorie îndelungată și a trecut prin multe încercări de-a lungul istoriei și prin schimbările survenite în situația internațională. Cele două părți se respectă reciproc și sunt pe picior de egalitate. În problemele legate de interesele fundamentale proprii, China şi România se înțeleg și se sprijin reciproc în continuare. Relațiile China – România pot fi considerate un model de relații interstatale. Parteneriatul chino-român s-a dezvoltat repede în ultimii ani sub conducerea liderilor celor două state. Coordonate de inițiativa „O centură, un drum” și de mecanismul de cooperare „16+1″, relațiile chino-române continuă să se dezvolte. Cooperarea bilaterală accelerează în diferite domenii și a obținut multe rezultate bune. Prietenia tradițională chino-română reprezintă un tezaur comun al celor două popoare și trebuie prețuită aşa cum se cuvine.

Excelenţa Sa Jiang Yu a menționat că anul acesta se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și 15 ani de la lansarea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre China și România. Anul 2019 are o semnificație deosebită pentru cele două țări în continuarea tradiției și în deschiderea de noi perspective. Părțile trebuie să valorifice oportunitatea istorică, platformele de construcție a inițiativei „O centură, un drum” și a mecanismului de cooperare „16+1″, pentru a transforma prietenie tradițională profundă și încrederea politică reciprocă în și mai multe rezultate în cadrul cooperării pragmatice și a schimburilor interumane, care să aducă beneficii celor două popoare. De asemenea, Jiang Yu a mai declarat că în mandatul său va consolida schimburile și colaborările cu guvernul român și cu diferitele cercuri sociale din România, va lucra împreună cu partea română la materializarea consensurilor realizate între liderii celor două țări și va depune eforturi asidue pentru promovarea relațiilor chino-române.

Președintele Klaus Iohannis i-a urat ambasadorului Jiang Yu bun venit și mult succes în îndeplinirea mandatului. Șeful statului român a spus că prietenia tradițională româno-chineză are o valoare inestimabilă și semnificaţii profunde. Aceasta este manifestată în toate aspectele din marja colaborărillor bilaterale. Parteneriatul româno-chinez se extinde continuu în domeniile politic, economic, comercial, cultural ș.a., iar nivelul acestuia se ridică permanent. Iohannis a mai spus că este mulțumit de tendința de dezvoltare a relațiilor româno-chineze. Partea română este dispusă să depună eforturi alături de cea chineză în promovarea relațiilor bilaterale în cadrul mecanismului de cooperare „16+1″. Palatul prezidențial și Ministerul de Externe din România păstrează o bună comunicare și colaborare cu ambasada Republicii Populare Chineze şi că este convins că echipele celor două părți vor consolida parteneriatul și vor aduce contribuții și mai mari la promovarea relațiilor dintre România şi China.

În timpul întâlnirii a fost abordată relaţia dintre Uniunea Europeană şi Republica Populară Chineză, exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România fiind apreciată de ambasadorul chinez.

sursa: http://romanian.crionline.cn
foto: xinhua

Scroll to Top