Ambasadorul Chinei in vizită de lucru la invitatia CRC Suceava

La invitația Casei Româno-Chineze, asociație creată cu scopul dezvoltării relațiilor de cooperare dintre România și China, E.S. D-na Ambasador Jiang Yu a efectuat o vizita oficiala in judetele Iasi si Suceava.
Luni, 12 august 2019, la sediul Camerei de Comerț și Industrie din Iași, ambasadorul Chinei a participat la inaugurarea oficială a Filialei Casei Romano – Chineze Iași, iar in data de 13-14 august 2019 delegatia chineza insotita de conducerea Casei Romano-Chineze Suceava a avut întâlniri cu oficialitățile locale, fiind primită de domnul Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, de domnul Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava și de domnul Ovidiu Ilisei, președintele UGIR filiala Bucovina Suceava.

Prima întâlnire s-a desfășurat la sediul Palatului Administrativ, unde Excelența Sa și delegația formată din reprezentanți ai Ambasadei și ai Casei Româno-Chineze, au fost întâmpinați de Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava. S-au discutat punctual posibilitățile existente şi colaborări viitoare între Bucovina şi China pe diverse domenii de activitate. Domnul Președinte a menționat că în agricultură se are în vedere ca producători din județul Suceava să exporte produse bio în China (produse alimentare din lapte și din fructe de pădure, miere de albine), iar în turism pe modelul folosit de China pentru a promova Croația ca destinație turistică, județul Suceava sa fie la randul sau vizitat de delegații chineze din presa si de la agenții de turism interesate in a promova ofertele turistice ale Bucovinei. În cadrul discuțiilor au fost formulate o serie de propuneri concrete care să contribuie la dezvoltarea relațiilor dintre județul Suceava și regiuni din China, pe mai multe domenii de interes: turism, agricultură și educației, dar s-a pus în vedere si punerea în valoare a oportunității pe care o reprezintă existența aeroportului sucevean.
După ce a fost subliniată importanța monumentele UNESCO în dezvoltarea turismului în Bucovina, discuția s-a axat pe turismul montan și de agrement, cu aprecieri privind peisajele și pârtiile de schi din județ. În acest context, președintele Gheorghe Flutur a fost invitat să participe în luna septembrie în China la Conferința Alianței Internaționale a Turismului Montan.
De asemenea s-a stabilit ca în fiecare an un student sucevean să beneficieze de o bursă pentru a studia în China în domeniul turismului. Un punct important in agenda a fost si reluarea pertinenta a legaturilor cu provincia chineza Guizhou, provincie cu care judetul Suceava este infratita inca din anul 2009.

Cea de-a doua întâlnire a avut loc la sediul Primăriei Municipiului Suceava, unde delegația a fost întâmpinată de către Ion Lungu, Primarul municipiului Suceava. Acesta a avut bunăvoința de a face a scurtă prezentare a orașului Suceava și i-a adus la cunostință doamnei Ambasador despre demersurile de înfrățire cu Municipiul YINCHUAN, capitala regiunii Ningxia din China. Au existat puncte comune de interes pe diferite domenii, cum ar fi cultural, turistic şi economic, dar mai ales oportunitățile de investiții ale orașului Suceava şi ale Zonei Metropolitane. „A fost o întâlnire cordială care a pus, în mod real, bazele unei viitoare colaborări” a declarat Ion Lungu, Primarul municipiului Suceava. La randul ei, doamna ambasador a lansat o invitatie deschisa conducerii primariei pentru a vizita China.

Delegația a efectuat o vizită la Muzeul Bucovinei și la Cetatea de Scaun, unde au avut parte de un tur ghidat chiar de către domnul Ursu Constantin-Emil, Directorul Muzeului Bucovina. Cu acest prilej s-au pus bazele unei colaborari mai stranse, iar doamna ambasador a raspuns cu promptitudine solicitarii de a traduce un ghid turistic de promovare a Bucovinei pentru turistii cunoscatori de limba chineza, turisti care intamplator chiar se aflau la ghiseul de bilete in momentul vizitei oficiale.

Agenda de lucru în Suceava a prevăzut și o întâlnire cu mediul de afaceri zonal din județul Suceava și Botoșani, prilej cu care s-au discutat posibilități de investiții si atragere de fonduri din partea investitorilor chinezi. Doamna ambasador si-a exprimat speranța că în viitorul apropiat se vor stabili legături concrete, reciproc avantajoase, între mediul de afaceri chinez și cel român.

Această vizită este extrem de importantă pentru că, așa cum a spus Excelența Sa Yu Jiang, “parteneriatul Chinei cu România trebuie consolidat în permanență, iar schimbările internaționale nu trebuie să pericliteze relațiile dintre cele două țări. Scopul acestei vizite este de aprofundare a relațiilor dintre instituții, de consolidare a relațiilor de prietenie și de identificare a oportunităților de dezvoltare a relațiilor comerciale și instituționale dintre cele două țări”.

Au urmat vizite la două importante monumente UNESCO, Mănăstirea Voroneț și Mănăstirea Gura Humorului în compania conducerii Casei Româno-Chineze Suceava, Davidel Daniel, Președinte și Alexandra Nichitean, Vicepreședinte.

Presa locala a reflectat evenimentul:
Source: monitorulsv.ro – Cosmin Romega
Vizită istorică a ambasadorului Chinei, la Primăria Suceava
de Cosmin ROMEGA
Municipiul Suceava a găzduit marți vizita unei delegații oficiale a Republicii Populare Chineze în România, condusă de către noul Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar, Excelența Sa Jiang Yu.
Întâlnirea cu primarul municipiului reședință de județ, Ion Lungu, a avut loc marți după-amiază, la sediul Primăriei Suceava, în prezența conducerii Casei Româno-Chineze Suceava si a celei centrale.
„Am avut onoarea să fiu gazda doamnei Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa Jiang Yu. După ce am făcut o prezentare a orașului Suceava i-am adus la cunoștință faptul că suntem în faza de înfrățire cu municipiul YINCHUAN, capitala regiunii Ningxia din China.
Am decis să colaborăm prin intermediul ambasadei în domeniul cultural, turistic şi economic, drept pentru care am prezentat oportunitățile de investiții ale orașului Suceava şi ale Zonei Metropolitane. Doamna ambasador m-a invitat să vizitez China, lucru pe care îl voi face probabil la data semnării Acordului de Înfrățire.
A fost o întâlnire cordială care a pus, în mod real, bazele unei viitoare colaborări”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care i-a oferit ambasadorului Chinei cadouri de promovare a municipiului, dar și a județului.
De altfel, Excelența Sa Jiang Yu și-a exprimat clar dorința de a facilita venirea unui număr mai mare de turiști din China în Suceava, arătându-se încântată de obiectivele turistice ale municipiului, precum Cetatea Sucevei.
Colaborarea la nivel economic a fost de asemenea subliniată de Excelența Sa, în special în domeniul lucrărilor de infrastructură, al furnizării de masă lemnoasă, de care au nevoie în China, precum și al produselor alimentare.
Nu în ultimul rând, ambasadorul Chinei și-a exprimat încântarea vizavi de viitoarea înfrățire a municipiului Suceava cu municipiul Yinchuan, care a cunoscut o dezvoltare extraordinară în ultima vreme, fiind unul dintre cele mai tehnologizate orașe din lume.

source: 20 AUGUST 2019DE CRAI NOU,
Ambasadorul Chinei a efectuat o vizită de lucru în judeţul Suceava
> Diplomatul şi-a exprimat speranţa că în viitorul apropiat se vor stabili legături între mediul de afaceri chinez şi cel roman
Excelenţa Sa doamna Jiang Yu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze, a efectuat o vizită oficială de lucru în judeţul Suceava, în perioada 13-14 august, fiind invitată de Casa Româno-Chineză Suceava.
Prima întâlnire s-a desfăşurat la sediul Palatului Administrativ, unde Excelenţa Sa şi delegaţia formată din reprezentanţi ai Ambasadei şi ai Casei Româno-Chineze au fost întâmpinaţi de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat punctual despre posibilităţile existente şi colaborări viitoare între Bucovina şi China pe diverse domenii de activitate. Administraţia judeţeană este foarte deschisă şi interesată spre colaborare în vederea dezvoltării şi promovării regiunii Bucovina. Flutur a menţionat că în agricultură se are în vedere ca producători din judeţul Suceava să exporte produse bio în China (produse alimentare din lapte şi din fructe de pădure, miere de albine), iar în turism „pe modelul folosit de China pentru a promova Croaţia ca destinaţie turistică, judeţul Suceava va fi vizitat de o delegaţie cu responsabili în turism, de la agenţii de turism şi din presă, urmând a se face şi un film de promovare pentru atragerea turiştilor chinezi”, a spus acesta. Cea de-a doua întâlnire pe ordinea de zi a avut loc la sediul primăriei, unde delegaţia a fost întâmpinată de către Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
Lungu a vorbit cu ambasadorul Chinei despre viitoarea înfrăţire a Sucevei cu oraşul chinez Yinchuan, dar şi despre oportunităţi de investiţii în municipiu.
Au existat puncte comune de interes pe diferite domenii, cum ar fi cultural, turistic şi economic, dar mai ales oportunităţile de investiţii ale oraşului Suceava şi ale Zonei Metropolitane.
„A fost o întâlnire cordială care a pus, în mod real, bazele unei viitoare colaborări” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
Delegaţia oficială a Ambasadei Republicii Populare Chineze a continuat cu o vizită la Muzeul Bucovinei şi la Cetatea de Scaun, unde au avut parte de un tur ghidat chiar de către Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovina. Cu acest prilej au discutat şi despre colaborarea care a existat între Muzeu şi Departamentul Cultural din cadrul Ambasadei, dar mai ales despre o continuitate a proiectelor de impact cultural şi de organizarea unor expoziţii temporare.
Agenda de lucru a vizitei oficialului chinez în Suceava a prevăzut şi o întâlnire cu Ovidiu Ilisei, preşedintele UGIR, filiala Bucovina Suceava, dar şi cu diverşi oameni de afaceri din judeţul Suceava şi Botoşani, prilej de a discuta posibilităţi de investiţii şi atragere de fonduri din partea investitorilor chinezi.
Concluziile vizitei Excelenţei Sale la Suceava sunt încurajatoare, ambasadorul exprimându-şi speranţa că în viitorul apropiat se vor stabili legături concrete, reciproc avantajoase, între mediul de afaceri chinez şi cel român. Vizita oficială a Excelenţei Sale doamna Jiang Yu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România, în judeţul Suceava s-a încheiat cu vizite la două monumente UNESCO: Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Gura Humorului, în compania membrilor fondatori ai Casei Româno-Chineze Suceava, domnul Daniel Davidel, preşedinte, şi domnişoara Alexandra Nichitean, vicepreşedinte. (C.P.)
Source: foto – Cosmin Romega; CRC Suceava

Scroll to Top
Scroll to Top