Câteva evenimente artistice foarte importante s-au remarcat în această vară la Shanghai și Qingdao, în cadrul acestora artiștii români având un loc foarte important. Este vorba despre cea de-a 11a ediție a Expoziției Internaționale de Arte Frumoase organizate de Muzeul Colecțiilor de Artă din Shanghai (Shanghai Art Collection Museum), eveniment grandios la care au participat 10 artiști români, expoziția aniversară a Centrului de Artă ”8th Place” din Shanghai la care participă 7 artiști români și recent vernisata expoziție a muzeului ”Yellow Box” din Qingdao unde, pentru un an vor fi expuse creațiile a trei artiști români.
10 iunie 2021 a fost data la care s-a deschis cea de-a 11-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arte Frumoase organizată de Muzeul Colecţiilor de Artă din Shanghai, în parteneriat cu Academia de Artă şi Design din Shanghai. Expoziția este prilejuită de aniverarea Zilei Patrimoniului Cultural și Natural al Chinei, manifestarea artăgând prezenţa a peste 100 de artiști din 22 de țări, cum ar fi China, Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite, Austria, România, Slovacia, Polonia, Franța, Germania, Italia, India, Iran, Israel, Olanda, Finlanda, Ucraina, Columbia, Indonezia, etc. Atât numărul țărilor participante, cât și al artiștilor incluși au atins recordul istoric în acest an, ceea ce demonstrează pe deplin că artiști din întreaga lume menţin şi continuă mijloacele tradiţionale ale artei, păstrând valorile culturale ale patrimoniului naţional şi global.
România este reprezentată de artişti binecunoscuţi scenei artistice shanganeze, dar şi de publicul bucureştean: Irina Banari, Sergiu Roman, Elena Hasnaș, Cozo, Andreea Albani, Raluca Băjenaru, Eugen Raportoru, Petra Maria alias Ghiocei, Zooming Dynasty și Diana Roman. Artiştii români au fost selectaţi de criticul de artă şi curatorul Diana Roman, manager al galeriei de artă online “ARTZ Shanghai” care a fost solicitată de curatorii Muzeului de Artă al Colecţiilor din Shanghai să ofere o listă de artişti din portofoliul deţinut de galerie. Este pentru a doua oară când România participă la acest eveniment de anvergură, fiind încă un moment important pentru promovarea valorilor artistice româneşti într-o manifestare susţinută de Guvernul districtului Changning din Shanghai, de Ministerul Culturii şi Turismul, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) precum şi de Camera de Comerţ a Chinei.
La grandioasa ceremonie de deschidere au fost prezenţi şi numeroşi membri ai corpurilor diplomatice din Shanghai, reprezentanți ai autorităților locale și artiști. În cadrul ceremoniei de deschidere, artiștilor care au decis să doneze lucrările muzeului li s-au înmânat diplome, Diana Roman fiind artistul român în posesia acestui document.
Expoziția intenţionează ruperea granițelor “naţionale” ale creatorilor de artă, prin libertatea temelor şi materialelor folosite de artişti, abordând metoda unei expuneri spațiale „imersive” în care diverse forme de artă tradițională, cum ar fi sculptură, pictură, ceramică, email, sticlă, argintărie, bijuterii, broderie, sunt integrate discursului tehnologic nou al produsului de design, fotografiei digitale sau instalaţiei video. Expoziția a fost itinerată în luna iulie și la Centrul Wo Jia din districtul Jiading, unde a fost găzduită timp de două săptămâni.
Luna august a reprezentat momentul aniversării a un an de existență a Centrului de Artă ”8th Place”, show-ul intitulat ”Special Exhibition” grupând 14 artiști dintre care 7 sunt români. Expoziția prezintă nume de referință pentru scena artistică a Shanghaiului: Jaime Ekkens (USA), Sergiu Roman (România), Francoise Issaly (Canada), Weina Li (China), Irin Banari (România), Andrew Cole (UK) Richard Feinman (USA), Zooming Dynasty și Diana Roman (România), Dong Dafeng și Chen Zhengyu (China), dar și a Bucureștiului: Andreea Albani, Eugen Raportoru și Cozo (Cosmin Paulescu). Expoziția este vibrantă, incluzând lucrări de pictură, tușuri chinezești, desen, colaj, fotografie, ceramică și video. Expoziția este deschisă și în luna septembrie.
O altă reușită a artiștilor români din China este selectarea, de către curatorii Muzeului Himalayas Shanghai și Muzeului Yellow Box din Qingdao, a creațiilor artiștilor Sergiu Roman, Diana Roman și Petra Maria pentru a fi prezente în expoziția ”Yellow Box Open Exhibition” pe durata unui an – august 2021-iulie 2022. Reușita este foarte importantă întrucât este visul oricărui artist de a ajunge să fie expus pe simezele unor muzee importante din China măcar pentru o lună, iar faptul că trei artiști din România sunt prezenți pentru un an în expunerea de la ”Yellow Box” reprezintă un moment unic pentru arta românească.
Muzeul ”Yellow Box” din Qingdao oferă o arhitectură interioară uimitoare, cu spații dinamice propice pentru o expoziție total nonconformistă și ”vibrantă”, majoritatea artiștilor prezenți în expunere fiind foarte tineri (75%), dar și extrem de talentați. Peste 300 de artiști (din care 20 sunt USA, Canada, România, Spania, Maurițius, UK, Turcia, Indonezia și Irlanda) și peste 1000 de lucrări de artă populează spațiile muzeului aflat la câțiva metri de plaja Mării Galbene a Qingdao-ului. Bazată pe interactivitate, surrounding sound, instalații de lumini, această expoziție nu stabilește o temă specifică, ci lasă loc creativității artiștilor de a se revela sb forma căutărilor personale.
Conform comunicatului de presă postat pe Sohu.com, muzeul de artă ”Yellow Box” este situat în parcul Oriental Fashion Center din noul district al coastei de vest din Qingdao. Instituția a fost înființată de Qingdao Zhongfang Yilian Fashion Industry Investment Group, fiind primul muzeu de artă multimedia din China construit cu conform conceptului teoretic ”Yellow Box” dezvoltat la începutul ailor 2000 de galeristul din Hong Kong Chang Tsong-zung (Johnson Chang) ca alternativă critică la binecunoscuta formulă expozițională internațional dominantă ”White Cube”. Conceptul implică o serie amplă de moduri de expunere care să conducă intenționat publicul pe un anumit parcurs prin intermediul căruia se arată lucrări de artă conceptuală, muzeul din Qingdao țintind să creeze un model nou de instituție de artă contemporană. În viitor, muzeul va deveni o platformă de artă internațională și de cercetare academică, cu 5 pavilioane tematice și un pavilion multimedial, reprezentând o instituție deschisă spre progres, atitudine și construcție inovativă. Cele cinci concepte de bază constau în relaționarea artei contemporane cu Estul și Vestul, cu elitele financiare și cu publicul avid de cunoaștere, cu mediul academic și cu piețele de artă, având ca scop crearea unui nou tip de muzeu dinamic din toate punctele de vedere.
Expoziția este patronată de Federația de Cercuri Literare și de Artă din Qingdao și de Biroul de Turism Cultural Qingdao, co-sponsorizată de Muzeul de Artă Himalaya din Shanghai, și primește suportul a numeroase companii precum Qingdao Dida. Culture & Art Co., Ltd., și Qingdao Zhongfangyi Lian Fashion Industry Investment Group Co., Ltd..