S-a incheiat Festivalul Asiafest 2018, o editie reusita in care a fost vorba despre mancare asiatica, traditii, dans si mai ales, ca noutate, Medicina Traditionala Chineza.
Casa Romano-Chineza, partenerul traditional al evenimentului de la Romexpo, a fost prezenta la targul care s-a desfasurat in acelasi timp cu Bookfest-ul si alte doua expozitii.
ASIA FEST, EDIȚIA A VI-A
În 2018, asemenea celorlalte cinci ediții, Casa Româno-Chineză a fost partenerul festivalului Asia Fest, având o contribuție importantă la organizarea și desfășurarea evenimentului din Capitala României.
Cea de-a șasea ediție a Festivalului Culturilor Asiatice-Asia Fest s-a desfășurat la Romexpo, în perioada 16-18 noiembrie 2018, aducând în atenție, pe lângă muzica modernă dar și tradițională din Turcia, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului, elemente specifice culturilor japoneze, coreene, indiene și chineze, deosebit de apreciate de zecile de mii de vizitatori. Organizatorii au reușit o prezinte o călătorie până în cele mai îndepărtate colțuri ale marelui continent astfel încât, iubitorii de cultură exotică să poată experimenta îndepărtata Asie. De la condimente indiene,cosmetice, cărți, decorațiuni și kimonouri din Japonia, cafea turcească, kimchi coreean, anime-uri, la muzică, spectacole și reprezentări artistice- toate într-un dialog multicultural care celebrează cultura Asiei la București.
Manifestarea a găzduit cosmopolita zonă de food, care a reunit exponenții gastronomiei asiatice, unde iubitorii de plăcinte și dulciuri turcești le-au putut savura cu plăcere și s-au mai putut delecta cu sushi pregătit pe loc și takoyaki, o adevărată emblemă a gastronomiei stradale japoneze, produse thailandeze și libaneze, street food chinezesc și indian și, în premieră, preparate indoneziene. Nu au lipsit ceaiurile tradiționale, cafeaua turcească, produsele cosmetice japoneze, indiene, indoneziene și coreene și decorațiunile extrem de rare care au atras și încântat vizitatorii.
Ediția a VI-a a festivalului găzduit într-un spațiu generos, amenajat cu grijă și gust de către organizatori, a oferit publicului spectacole cu muzică și dansuri specifice. Pe scena Asia Fest 2018 au răsunat ritmuri de pe Bosfor cu Deniz CEM, unul dintre cei mai apreciați artiști turci, autor a peste 50 de melodii în limba engleză, turcă și în alte limbi de origine latină, ce s-a făcut remarcat și pe piața muzicală din România, dar și acorduri jazz de la Aylin & The Lucky Charms, trupă formată din tineri muzicieni de top ai scenei de jazz din România, ce au în repertoriu compoziții proprii, dar și reinterpretări originale, aducând note retro sau orientale într-un mix rafinat de jazz și pop. Pe scenă a mai urcat Serkan Eruysal, solist român de origine turcă, ce și-a început cariera în Turcia în 1997, continuând-o apoi în România unde a cucerit publicul cu primul său single.
Pe lângă concerte, spectatorii au avut parte și de mult-așteptatele concursuri de Cosplay, Kendama și K-Pop, dar și de o spectaculoasă prezentare a costumelor tradiționale asiatice. Peste 50 de costume tradiționale din Japonia, Turcia, Coreea de Sud, India, Indonezia, Palestina și Afganistan au defilat pe scena Asia Fest în fața unui public pasionat și dornic să admire îmbrăcămintea specifică unor locuitori din țări asiatice. De asemenea, cei interesați au vizitat expoziția de textile indiene Vastram, organizată cu susținerea Ambasadei Indiei la București.
“Ne bucurăm că și anul acesta am reușit să aducem elemente în premieră la Asia Fest pentru publicul interesat, de la gastronomia indoneziană până la cosmeticele japoneze și coreene. Ne dorim să creștem cu fiecare ediție și, cu ajutorul partenerilor noștri, să oferim vizitatorilor noștri o experiență ca o scurtă călătorie de trei zile în țara la care visează să ajungă”,a declarat pentru revista ”Casa prieteniei”, Alexandra Dinu, organizator Asia Fest.
foto: asiafest si Alex Paul – shanghai wushu