Stim ce gatim cu “cinci arome chinezesti”. Mai complicat este atunci cand vorbim de bere.
Cand aduci in discutie “berea artizanala”, doua trasaturi principale ale acestui produs se ivesc cel mai adesea. Fabricarea prin metode traditionale si producerea ei, cel putin in teorie, de berarii mici, independenti.
Producatorii de “bere artizanala” sunt foarte adesea perceputi si apreciati gratie entuziasmului, aromelor noi si tehnicilor variate de productie ce le caracterizeaza munca. Adina si Amine, o romanca si un marocan care s-au cunoscut in China, au pornit tocmai intr-o astfel de calatorie a berii artizanale cu arome noi, pe care au numit-o Maktoob.
În 2015 Adina se pregătea să pornească în aventura vieții ei, la Liupanshui în provincia Guizhou, unde avea să lucreze ca profă de engleză la o grădiniță. Cu o săptămână înainte de plecare, destinatia i-a fost schimbata si a ajuns în Quanzhou, la 1300 și ceva de km de Liupanshui, unde urma să ajungă și Amine, un an mai târziu, dupa ce aplicase pentru mai multe școli din China.
Am putea spune că așa a început povestea Maktoob, cuvant care în limba arabă înseamnă “așa a fost scris, predestinat”, cu doi oameni din două țări complet diferite care s-au întâlnit într-o țară și mai diferită.
Fenomenul craft beer a luat amploare în China, iar în 2019, încurajați de un prieten, au colaborat cu berari din Quanzhou, Shenzhen și Shanghai și au ajuns să vânda din berea lor în câteva baruri din oraș. Din experiența ne spun că în China se preferă berea nefiltrată de grâu și berile belgiene, dar și că chinezii sunt deschiși și curioși să încerce lucruri noi.
De când s-au mutat în România, au reușit să scoata câteva beri diferite. Unele sunt inspirate din cultura lui Amine. Sunt beri parfumate, cu mirodenii și ceaiuri de plante aromatice, reprezentative pentru Maroc sau alte zone din nordul Africii.
Avem insa și o bere inspirată de anii petrecuți în China și de pasiunea Adinei față de ceaiurile bubble tea, cu ceai Oolong și nectarine. De fapt, cea mai vandută bere a lor conține ceai verde chinezesc. Se gandesc ca pe viitor să adăuge și mai multe ingrediente chinezești în berile lor. Pe listă sunt piperul Sichuan, sarea roz de Himalaya, Yangmei 杨梅, precum și multe altele.
Astazi, numeroase tari produc bere artizanala: incepand cu China (cel mai mare consumator de bere din lume din 2013 incoace), India, Japonia si alte tari din Asia, continuand cu Europa – Germania, Finlanda, Danemarca, Irlanda, Italia, Norvegia, Romania, Spania, Suedia; Turcia; Australia, dar si America de Nord unde Canada, Mexicul si SUA au un rol important.