La invitația Muzeului Național al Literaturii Române, Casa Romano-Chineza a participat cu mare bucurie la conferință, „Festivalurile de teatru, de ce ne plac, de ce nu ne plac?”, susținută de Matei Vișniec cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului – 27 martie.
Matei Vișniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări.
La sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, scriitorul și dramaturgul Matei Vișniec a susținul o conferință despre importanța dramaturgiei, iar vorba dulce din Bucovina si stilul pe care l-am intalnit doar la intelectualii din Rădăuti si Câmpulung Moldovenesc a cucerit audienta, formata in special din liceeni.
Dupa o expunere frumoasa de idei a fost vizionat minunatul documentar – “Matei Visniec la Avignon”. O productie TVR Iasi din 2015 realizata de Andreea Stiliuc, Relu Tabara, si Dragos Brehnescu care prezinta modestia caracteristica lui Matei Vișniec nu ca o slabiciune, ci in contrast cu grandiosul festival dedicat teatrului, care parca subliniaza si mai mult calitatea modestiei in sensul de simt al masurii.
Înființat în anul 1947, Festivalul de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente din întreaga lume, dedicate artelor spectacolului. În luna iulie, orașul respiră teatru transformandu-se într-o scenă imensă. În acest adevărat fenomen cultural, de aproximativ un sfert de secol, textele lui Matei Vișniec sunt montate la festival, autorul ajungand pe podium intre autorii cu cele mai multe piese jucate.
La ediția din 2015, cand secțiunea OFF a împlinit 50 de ani de existență, scriitorul Matei Visniec a fost desemnat unul dintre regii secțiunii OFF, mai multe dintre piesele sale fiind extrem de apreciate aici. Spectacolul “La mémoire des serpillères”, pus în scenă de Victor Quezada și prezentat de Compania “Umbral”, s-a situat în primele zece spectacole din peste 1300, fiind nominalizat la premiul “Coup de cœur du OFF”.
Spre final a fost prezentat volumul „Cuvinte întrupate. Imagine şi formă în universul teatral al lui Matei Vişniec” care urmăreşte să întrupeze cuvântul prin intemediul fotografiei și a artei plastice.
„Pentru mine, cuvântul este elementul fondator al ființei umane.” Matei Vișniec
T.Hal.
foto:Dan Vatamaniuc