Casa Romano-Chineza Arad: Simpozionul “Dialoguri interculturale Româno-Chineze”

Dialoguri interculturale româno-chineze la Arad – Simpozion Internaţional

Aradul a primit ieri vizita im­portantă a doi oficiali din cadrul Ambasadei Republicii Populare Chineze în România. Vizita s-a datorat Casei Româno-Chine­ze din Arad care a organizat un eve­­niment de calitate, o conferinţă despre cultura şi civilizaţie une­ia dintre cele mai mari şi importante naţiuni ale lumii.

Simpozionul Internaţional de­numit Dialoguri Intercul­tu­rale Româno Chineze a debutat miercuri, în municipiul de pe Mu­reş, iar ieri au sosit la Arad cei doi reprezentanți ai Amba­sa­dei Chinei în România, consilierul Li Ming şi Lu Yuxun. Aceş­tia au vorbit despre activitatea Casei Româno-Chineză de la Arad şi despre importanţa cursurilor de limbă chineză derulate aici. Invitaţii au avut parte şi de o surpriză, oameni de cultură arădeni au vorbit despre diferite aspecte ale culturii chineze, iar la final au putut asculta două melodii chinezeşti şi populare, interpretate la vioară. De asemenea oaspeții din China, însoțiți de prof. univ. dr. Lizica Mi­huţ, președinte al asociației de prietenie Casa Româno-Chine­ză, filiala Arad, i-au făcut o vizită viceprimarului Aradului, Leven­te Bognar. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre proiectele de dezvoltare culturală și economică a municipiului Arad și de opor­tunitățile de investiții în Arad.

Chiar dacă vremea nu a fost tocmai favorabilă, oficialii chinezi au ţinut să viziteze oraşul nostru, poposind la Muzeul Ju­deţean, la Bibliotecă, la Palatul Cultural sau la Turnul de apă.

Sursa : vestic, noiembrie 27, 2015ArticoleLizica Mihut

Aradul găzduieşte un simpozion internaţional româno-chinez

Aradul găzduieşte începând de miercuri Simpozionul Internaţional „Dialoguri interculturale Româno-Chineze”. În prima zi a manifestării, conducerea Filialei Arad a Casei Româno-Chineze (CRC) a prezentat invitaţilor biblioteca, iar poetul Ioan Matiuţ şi-a prezentat volumul de poezi care va apărea sub egida CRC. De asemenea, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ a prezentat activitatea filialei, iar Cătălin Latiş  a prezentat cartea „Medicina tradiţională Chineză”, apărută datorită implicării conducerii CRC.  În a doua parte a zilei, la sediul filialei a avut loc o întâlnire cu arădenii care s-au înscris la cursurile gratuite de limba chineză susţinute de profesoara Wang Yihua şi cu studenţii bursieri care au avut ocazia să înveţe în China. Cei doi reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti, consilierul Li Ming şi colaboratorul său Lu Yuxun s-au dialogat cu cei prezenţi în limba română. De altfel, consilierul Li Ming a avut parte de o prezentare elogioasă făcută de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ care l-a caracterizat ca fiind una dintre cele mai interesante personalităţi pe care le-a cunoscut. „Dincolo de politicieni, noi privim cu foarte mare admiraţie apropierea de China. Această experienţă de a învăţa limba chineză trebuie să continue”, a spus, printre altele, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ. În timpul discuţiilor, consilierul Li Ming  a ţinut să menţioneze că a început să înveţe limba română de la 17 ani şi continuă să înveţe şi acum, când se apropie de finalul mandatului său la Bucureşti. „Cei care au fost să studieze în China nu au făcut altceva decât să scurteze dustanţa dintre poporul român şi poporul chinez”, le transmis oaspetele celor prezenţi, printre care s-au numărat elevi (chiar şi o fată de 11 ani care învaţă limba chineză) studenţi, părinţi şi cursanţii profesoarei Wang Yihua. De menţionat că printre cei care au fost prezenţi la întâlnire a fost şi deputatul Dorel Căprar, vicepreşedintele CRC Arad şi cel datorită căruia s-a înfiinţat această filială. Acesta a avut numai cuvinte de laudă la adresa oaaspeţilor şi a poporului chinez. „Am fost în multe ţări de pe glob, dar nu m-am simţit mai bine ca în China. Când mă întîlneam cu chinezii, mă considerau fratele lor”, a spus Căprar.

A urmat apoi întâlnirea cu oamenii de afaceri arădeni, care au venit cu o serie de propuneri pertinente, propuneri care au fost notate de reprezentanţii ambasadei.

Întâlnirea cu oamenii de cultură, la Primărie

A doua zi, întâlnirea cu oamenii de cultură arădeni a avut loc la sala Ferdinand a Primăriei. Alături de preşedintele CRC Arad au fost prezenţi cei doi oaspeţi de la ambasadă, un om de afaceri chinez din Arad care este şi vicepreşedinte al CRC, Adrian Ţolea, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, subprefectul Florentina Horgea, viceprimarul Levente Bognar, consilierii locali Mariana Cismaşiu, Florin Galiş şi Marin Lupaş, Daniela Pădureanu Andreica şi Ramona Creţu, directoarea şi directoarea adjunctă a Centrului Cultural Municipal, instituţie care a fost implicată alături de CRC în organizarea acestui simpozion, precum şi un public numeros.„Pentru mine este o onoare să îl avem invitat aici pe unul dintre cei mai puternici oameni pe care i-am cunoscut din punct de vedere al personalităţii, pe domnul Li Ming”,  a ţinut să puncteze preşedintele CRC. În continuare, consilierul a ţinut să-i felicite pe organizatori din partea ambasadorului Chinei, au vorbit reprezentanţii instituţiilor prezente, iar intelectualii arădeni invitaţi să ia cuvântul şi-au susţinut alocuţiunile. Au vorbit astfel Viorica Popescu, Andrei Ando, Ludovic Notaroş, Gheorghe Schwartz, Ioan Matiuţ, Glad Varga şi Adrian Bucur, iar la sfârşit a avut loc un moment muzical.

noiembrie 27, 2015ArticoleLizica Mihut, Sursa : glsa

Cultură şi civilizaţie chineză la Arad

Joi la orele amiezii, cu prilejul celei de a doua zi a Simpozionului Internaţional „Dialoguri Româno – Chineze” (25 – 27 noiembrie) Preşedintelui Filialei Arad a Casei Româno – Chineze, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ i-a reuşit performanţa de a aduna laolaltă personalităţi politice şi culturale semnificative ale Aradului şi de a le pune la aceeaşi masă cu reprezentanţi oficiali ai Ambasadei Chinei în România, precum domnii Li Ming şi Lu Zuxun, cu oameni de cultură şi cu afacerişti chinezi, dornici de a găsi oportunităţi în judeţul Arad.

Astfel, după rang şi etichetă au luat cuvântul domnul Li Ming, din partea Ambasadei Chinei, Adrian Ţolea, preşedintele Consiliului Judeţean, Florentina Horgea, subprefectul judeţului, viceprimarul Levente Bognar, consilierii locali Mariana Cismaşiu, Marin Lupaş, Florin Galiş, iar din partea Centrului Municipal de Cultură directoarea Daniela Pădurean Andreica şi directoarea adjunctă, Ramona Creţu.

În partea a doua a întâlnirii au ţinut scurte dar percutante alocuţiuni mai mulţi intelectuali şi oameni de cultură ai municipiului: Viorica Popescu, Andrei Ando, Ludovic Notaroş, Gheorghe Schwartz, Ioan Matiuţ, Glad Varga şi Adrian Bucur.

Cum era şi firesc, concluziile zilei i-au aparţinut preşedintelui Filialei arădene a Casei Româno – Chineze, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ: „Pentru mine este o onoare să văd că se află în sală invitaţi reprezentativi ai comunităţii arădene, şi ai Casei Româno – Chineze, Filiala Arad, după cum este o mândrie şi o situaţie specială pentru noi toţi să-l avem aici pe domnul Li Ming, consilierul politic al Ambasadei R. P. Chineze în România”.

Sursa : Arq

Scroll to Top