Casa Romano-Chineza Cluj – Lansarea cartii ,,Calea chinezeasca de dezvoltare economica’’

In data de 18.06.2021 , Casa Romano-Chineza CLUJ a organizat lansarea de carte ,,Calea chinezeasca de dezvoltare economica’’ scrisă de către He Yaomin și tradusă în limba română de către sinologul Adrian Daniel Lupeanu. Evenimentul  a avut loc în Sala Redută a Muzeului Etnografic al Transilvaniei cu sprijinul Directorului Tudor Sălăgean. Evenimentul a fost transmis pe pagina de facebook a Casei Romano-Chineze Cluj si pe www.mediaprezent.ro
Presedintele filialei Cluj, domnul MARIUS BOLBA a pregatit pentru invitatii care au participat fizic la eveniment, un program de doua zile care a cuprinns intalniri informale cu cateva companii din zona care doresc sa colaboreze cu China, vizitarea Salinei Turda si degustare de vin la Crama „La Salina”.

Au luat cuvantul:

Tudor Salagean – Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Director General.  Acesta și-a reafirmat sprijinul pentru activitățile Casei Româno-Chineze Cluj și că își dorește ca ,,această dezvoltare să continue’’.

 Doamna Zhao Li – Consilierul Cultural al Ambasadei R.P. Chineze în România. După ce a transmis mulțumiri tuturor celor prezenți Domnia Sa a afirmat că traducerea acestei cărți ,, oferă o platformă pentru cercurile politice, de afaceri și academice din România de a înțelege situația actuală a Chinei ’’. Domnia Sa a transmis de asemenea mulțumiri familiei Lupeanu pentru contribuția adusă dezvoltării relației cu China și Casei Româno-Chineze Cluj pentru organizare și invitație.

 Cristian Bordei – Senator, Secretar Comisia de Politică Externă Senat 

,, După cum știm China este o țară cu o istorie milenară și cu o bogăție culturală extraordinară. Dar dincolo de dimensiunea culturală, în ultimii 30 de ani China a cunsocut și o dezvoltare economică extraordinară. A devenit astăzi una dintre puterile economice ale lumii, cu atât mai mult relația României cu China este importantă pe toate aceste componente, atât cea culturală cât și cea economică. Acest fenomen ar putea prezenta și oportunități pentru relația dintre România și China, pentru relația dintre Cluj și China și-anume cred că Clujul poate fi un loc foarte bun pentru investiții directe ale companiilor chinezești în domeniul producției, producției de vârf și nu numai. Profit de această ocazie să le invit pin intmediul Ambasadei Chinei potențialii investitori șă-și îndrepte atenția către Cluj. Binînțeles dorim și dezvoltarea schimburilor culturale, această componentă este extrem de importantă’’

 Vákár István – Consiliul Județean Cluj, Vicepreședinte. Domnul Vicepreședinte a reamintit tuturor celor prezenți că cea mai veche înfrățire a unității teritorial-administrative pe care o reprezintă este cu o regiune din China. De asemenea acesta a afirmat că ,, prietenul la nevoie se cunoaște , acum când a fost această pandemie , o perioadă interesantă a pandemiei, am văzut într-adevăr ajutorul regiunii care s-a materializat atunci când am avut mai mare nevoie ,,

De asemenea domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj a afirmat că salută acest tip de inițiative deoarece, el , o persoană care a vizitat China relizează cât de puțin estea ea cunoscută publicului larg din România.

Nu în ultimul rând a salutat inițiativa deschiderii Casei Româno-Chineze la Cluj și este convins că vom colabora foarte bine pe viitor și a lansat o invitație să se folosească instituțional Consiliul Județean Cluj pe care îl reprezintă pentru dezvoltarea relației bilaterale cu China.

 Marius Bolba –  Casa Româno-Chineză Cluj, Președinte

,, Casa Româno-Chineză Cluj își propune să acționeze pe trei paliere importante: cultural, educațional și comercial.

Pe palierul cultural dorim să dezvoltăm schimburile bilaterale culturale dintre România și China.

Un alt palier important de dezvoltare a relațiilor româno-chineze este cel educațional. Între Universitatea Tehnică din Cluj-Npoca și Univesitatea Jiatong din Beijing există deja un parteneriat și pornind de la acest parteneriat care implică schimburi de studenți și profesori, o să construim și alte parteneriate la Cluj-Napoca.

Componenta comercială își propune să sprijine imm-urile din regiunea de NV să intre în contact direct cu companii din China, pentru a crește și pentru a se dezvolta’’

 Ecaterina Vanea – Casa Româno-Chineză, Director Executiv , a felicitat în cuvântul său Casa Româno-Chineză Cluj pentru evenimentele pe care le organizează sub egida Asociației. Despre experiențele deosebite pe care le-au trăit în relația cu China au vorbit și:

 Ilie Cristescu, Profesor universitar doctor, scriitor,  Presedintele Asociatiei de Prietenie pentru Schimburi Economice si Culturale Romania China.

 Adrian Daniel Lupeanu, doctor in stiinte,  membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din anul 2012, sinolog, vicepreşedinte al Asociatiei de Prietenie pentru Schimburi Economice si Culturale Romania China.

Scroll to Top