Casa Româno Chineză – Filiala Iași joaca oina la Castelul Sturdza

Acțiune inedită organizată de „Casa Româno – Chineză” – Filiala Iași, sâmbătă, 31 august 2019, la Castelul Sturdza de la Miclăușeni. La acest eveniment au participat mai multe oficialități publice locale.

Organizatorii, Federatia Romana de Oina, partener CRC, Casa Romano Chineza Iasi si Asociația Centrul Social Cultural Socrate, au organizat o interesantă întâlnire cu sportul nostru național – oina. Aceștia îl citează pe scriitorul Mihail Sadoveanu, care scria că ”Oina este a noastră şi nu o mai are nimeni. Mi se pare că de data aceasta importul străin poate fi socotit de prisos” și amintesc faptul că, sub această denumire, ”jocul este pomenit de Alexandru Davila în cunoscuta piesa Vlaicu Vodă, domnul muntean de la 1364-1377, Vladislav I, cel care a cunoscut prima incursiune a turcilor otomani. Voievodul Mircea cel Bătrân, în anii adolescenţei, era un bun jucător de oină, căci jocul era răspândit nu numai în popor, ci şi la curte.”

S-au desfasurat activități de promovare a sportului nostru național, oina, promovarea acestui joc la nivelul județului Iași, cat si
competiții.

Până la finele anului 2019 se va organiza la Iași – Cupa ,,Spiru Haret la Oină”, fostul ministru al Educației fiind cel care a pus bazele oinei moderne. De asemenea, se va pune în discuție organizarea primului campionat internațional de oină la Iași, în cursul anului 2020.

source: reporteris.ro

Federatia Romana de Oina condusa cu iscusinta si devotament de NIcolae Dobre remarca pe pagina lor ca aceasta calatorie la 1900 desfasurata la Castelul Sturdza, Miclauseni, Iasi in 31.08.2019 se datoreaza:

-Administorul Castelului Sturdza,domnul Sebastian Marcoci
-Maica Parascheva
-CS Biruinta Gheraesti(conducere,antrenori jucatori)
-Primaria Gheraesti
-Casa Romano -Chineza,Filiala Iasi – presedinte Ichim Romica
-Ansamblul Lunca Moldovei.
-Emi Apetroaie , fotograf.

Source: Federatia Romana de Oina

Scroll to Top