Casa Romano-Chineza, lansata la Timisoara

0china-timis

La Timişoara s-a lansat marţi Asociaţia Casa Româno-Chineză. Excelenţa Sa Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, a fost prezent la Timişoara, unde a avut o întrevedere cu autorităţile locale şi judeţene şi a participat la lansarea acestei asociaţii.

Inaugurarea filialei Casei Româno-Chineze la Timişoara constituie practic o nouă platformă de colaboare între China şi România.

“Asta înseamnă că schimburile, colaborarea între China şi Timiş se extind spre economie, schimburile culturale. Sper ca această colaborare între China şi judeţul Timiş să fie extinsă. Casa Româno-Chineză a fost înfiinţată în 2011, este o organizaţie tânără de prietenie cu China. Membrii Casei Româno – Chineze provin din toate domeniile – politice, culturale, economice, inclusiv diaspora chineză. Cel mai important principiu al casei este de a promova înţelegerea reciprocă între China şi România, să stimuleze schimburile de experienţă între cele două popoare. Ţinta finală este aceea de a promova relaţiile dintre cele două state”, a spus ambasadorul Chinei în România.

De altfel, în 1919, România a fost al 5-lea stat care a reucnoscut Republica Populară Chineză.

“Sperăm ca judeţul Timiş să devină cel mai bun prieten al Chinei din România”, a spus prefectul de Timiş, Eugen Dogariu.

Ambasadorul Chinei s-a referit şi la schimburile economice dintre cele două ţări.

“Cunosc că judeţul Timiş este un judeţ cu un potenţial uriaş de dezvoltare. Judeţul Timiş şi oraşul Timişoara sunt localităţi cu pământ uriaş şi o resursă bogată. Aici există o dezvoltare a domeniul IT şi automobile şi în ultimii ani judeţul Timiş şi municipiul Timişoara au cunoscut o dezvoltare economică dinamică. Judeţul Timiş este în vestul României, dar are şi o legătură strânsă şi frecventă cu partea chineză. Între judeţul Timiş şi o provincie din China există o relaţie strânsă de colaborare. O firmă prestigioasă din China în domeniul IT are şi o filială în Timişoara, care angajează 150 de persoane”, a spus ambasadorul.

Execelenţa Sa s-a referit şi la o altă firmă mare din Timişoara, procesatoare de carne de porc, care a fost preluată nu demult de chinezi.

“Produsele de carne de porc congelat este permis a se exporta către piaţa chineză. Avem speranţa că exportul din carne de porc din România să devină un nou punct de creştere a comerţului chino-român. Sperăm ca la masa pentru cetăţenii chinezi din China să gustăm cât mai curând produsele de porc din România”, a spus ambasadorul Chinei.

Casa Româno-Chineză este situată în Calea Aradului, pe strada Liniştei nr. 54.

source: www.realitatea.net, Adrian Panduru

IT-ul, constructiile si… carnea de porc, la baza colaborarii dintre China si Timis

Timișul poate deveni cel mai bun prieten european al Chinei! Cel puțin asta cred oficialii locali, dar și ambasadorul Chinei în România, Excelența Sa Xu Feihong. Reprezentantul Republicii Populare Chineze în România a venit pentru prima oară la Timișoara, ocazie cu care a fost lansată și Casa Româno-Chineză.

Prefectul Eugen Dogariu, viceprimarul Dan Diaconu și președintele CJ, Titu Bojin, l-au primit marți la Timișoara pe Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong. Cei patru oficiali au discutat despre viitorul celor două țări și despre modul în care acestea vor putea să colaboreze. „Cunosc că județul Timiș este unul cu un potențial foarte mare de dezvoltare. Aici există o dezvoltare în IT și automobile și în ultimii ani județul Timiș și Timișoara au cunoscut o dezvoltare economică foarte dinamică. (…) Un lucrul mai important este că ZTE, o firmă prestigioasă din China, din domeniul IT&C, angajează la Timișoara 150 de oameni”, a declarat ambasadorul Xu Feihong. Diplomatul s-a arătat interesat și de produsele agroalimentare din Timiș. „Produsele Smithfield, din carne de porc, sunt permise să se exportate către piața chineză. Noi avem speranța că exportul de carne de porc din România să devină un nou punct de creștere al comerțului chinezo-român. Sperăm ca pe masa cetățenilor din China să gustăm cât mai curând produse din România”, a mai spus oficialul.

Președintele CJ Timiș a fost interesat de modul în care Timișul ar putea să se folosească de creditele disponibile în China și a discutat cu oficialii asiatici despre posibilitatea de a construi locuințe în Timișoara. „La discuții a fost prezent și unul dintre directorii Băncii de Dezvoltare a Chinei care, la momentul actual, a început demersurile pentru construirea de locuințe la Craiova. Am insistat pe ideea posibilității de a investi și în Timișoara în domeniul construcției de locuințe și al infrastructurii. Există un potențial extraordinar (…)”, a precizat Titu Bojin. Tot marți, la Timișoara, a fost lansată și Casa Româno-Chineză, asociație care își propune să îmbunătățească relațiile dintre cele două țări și să creeze un climat cât mai bun pentru relațiile economice dintre România și China. „Între cele două țări există o prietenie adevărată!”, a declarat prefectul Eugen Dogariu, care a povestit că, aflat în China pentru o vizită alături de premierul Victor Ponta, oficialii chinezi i-au spus că România este cel mai bun prieten al Chinei din Europa.

source: debanat.ro, 26 mai 2015

Scroll to Top