La invitatia Ministerului Culturii și Identității Naționale, Casa Romano-Chineza a avut onoarea sa participe miercuri, 16 mai 2018, alături de Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu si de Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Petru Bogdan Cojocaru, la prima conferință din România dedicată exclusiv culturii digitale.
În cadrul intervenției sale, ministrul George Ivașcu a vorbit despre proiectele culturale digitale pe care urmează a le implementa Ministerul Culturii și Identității Naționale si anume Culturalia.ro și GIS-ul cultural al României. Primul se vrea o bibliotecă digitală națională, deschisă însă și contribuitorilor; celălalt este o cartografiere documentată a patrimoniului de pe teritoriul României. Ambele însă țin de prima etapă: digitizarea patrimoniului existent.
Pornind de la necesitatea abordării unei noi culturi organizaționale, în spațiul public și în cel privat, deschisă aportului tehnologiei la creșterea economiei și la promovarea culturii și civilizației noastre, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Petru Bogdan Cojocaru, a asigurat asistenta de ot sprijinul ministerului pe care il conduce.
”La momentul în care românii sărbătoresc 100 de ani de la împlinirea unui deziderat vechi de secole, la nivel personal îmbrățișez și susțin pe toate coordonatele proiectele care promovează, atât în țară cât și în străinătate, cultura poporului nostru și oferă soluții pentru a aduce cu adevărat în secolul 21 operele sale, de o valoare inestimabilă, astfel încât, prin intermediul noilor tehnologii, să devină cunoscute și admirate în toate colțurile lumii”, a declarat ministrul George Ivașcu la conferinței Cultura Digitală (Digital Culture Conference), pusă sub înaltul patronaj al Ministrului Culturii și Identității Naționale și auspiciile Centenarului Marii Uniri.
Cătălin GROSU, inițiatorul evenimentului si consilier al ministrului a declarant ca prin acest proiect „aducem publicului rețete de succes românești care au reușit să inoveze într-un domeniu de vârf la nivel mondial, vast și cu un potențial economic imens. Este pentru prima dată când un astfel de eveniment încearcă, în România, să coaguleze simultan atenția mediului de afaceri și pe cea a autorităților din Cultură, Cercetare și IT&C în direcția noilor instrumente de promovare a României și produselor românești prin digitalizarea de conținut, cât și spre oportunitățile reale de afaceri în arii puțin explorate în prezent de majoritatea antreprenorilor. ”
„Frumusețea acestui eveniment este că reușește să ne aducă laolaltă pe toți cei care am văzut un potențial în a crea soluții inteligente și am reușit să revitalizăm aspecte ale culturii românești autentice. Și mă refer aici la gamification, tururi de muzee făcute în realitate virtuală (virtual reality), digital realms, realitate augmentată (augmented reality), holograme, toate gândite, creionate și implementate de firme românești, în țara noastră, dar și peste hotare. Practic, prin acest eveniment continuăm să ducem mesajul mai departe și să spunem că inovația românească a devenit extrem de dezirabilă și este o mândrie și bucurie să vedem că se întâmplă în România” a declarat Gabriel MUNTEANU, președinte Smart Alliance – Innovation Technology Cluster.