Casa Romano-Chineza prezenta la vernisajul expozitiei „România în al Doilea Război Mondial. 1941-1945″

Conducerea Casei Romano-Chineze a participat in data de 12 iulie 2021, la vernisajul expoziției „România în al Doilea Război Mondial. 1941-1945″, raspunzand invitatiei Muzeul Național de Istorie a României.

Proiectul expozițional marchează împlinirea a 80 de ani de la intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial. Tematica expoziției abordează: campania militară din Basarabia și Bucovina, campaniile militare de pe Frontul de Est și de pe Frontul de Vest, Holocaustul, aviația română în timpul războiului, viața soldaților, a prizonierilor, aspecte de viață cotidiană, diplomația și spionajul, instaurarea comunismului.

Sunt expuse obiecte provenind din colecția MNIR, din colecțiile partenerilor instituționali dar și din colecții private, mare parte a exponatelor fiind prezentate în premieră publicului. Am avut ocozia să descoperim în expoziție armament folosit în timpul conflagrației, echipament militar, instrumente de navigație aeriană, decorații, obiecte personale, documente oficiale, publicații din anii războiului, machete de avioane și multe altele. Dintre exponate amintim: harta originală a României, pe care s-au trasat noile granițe în timpul Dictatului de la Viena, brevetele de pilot ale lui Tudor Greceanu și Marianei Drăgescu, aparatul cu care a fost înregistrat discursul regelui Mihai pe 23 august 1944, un exemplar original al Pactului Tripartit semnat de România în 1941, pașaportul lui Grigore Gafencu, servieta lui Eugen Cristescu (șeful Serviciului Secret de Informații).

Expoziția temporara -” România în Al Doilea Război Mondial. 1941-1945″ va fi deschisa publicului pana la 31 decembrie 2021.

Scroll to Top