Casa Româno-Chineză, un parcurs onorant

Fondata in 2011, Casa Romano-Chineza s-a afirmat drept una dintre cele mai puternice si prestigioase asociatii de prietenie cu China, ocupand locul 2 in Europa si un reper pentru organizatiile similare din lume, acolo unde este printre primele 10. In prezent Casa Romano-Chineza este un puternic furnizor de educatie,, cultura si relatii de afaceri intre popoarele noastre.

NIRO Investment Group, care aniversează 25 de ani, a subvenționat și susținut Casa Româno-Chineză și revista ”Casa prieteniei încă din primele zile ale existenţei lor. Grupul de firme a stimulat continuu  un proiect important  și necesar pentru prietenia  dintre România și China. În cei șase ani, Casa a contribuit prin acțiuni și   inițiative la dezvoltarea  relațiilor bilaterale în diferite domenii de activitate dintre cele două țări, pe care le leagă o prietenie tradițională. La această evoluție onorantă a participat NIRO Investment Group, care aniversează  25 de ani,  foști și actuali diplomați, oameni de afaceri și de cultură români și chinezi, personalități din diferite zone ale vieții politice, sociale, culturale românești, Ambasada Chinei la București și alți oficiali ai unor instituții și organisme  importante. Casa Româno-Chineză a fost, în  decursul acestor ani, o  punte  în creșterea  colaborării și cooperării româno-chineze în multe domenii de activitate, având preocuparea de a susține  împlinirea unor proiecte reprezentative în beneficiul  celor două state.

Pot fi enumerate numeroase acțiuni și proiecte economice, educaționale și culturale organizate de Casa Româno-Chineză împreună cu cele 12 filialele județene în Capitală și în teritoriu,   la care au participat personalități importante din România și China. În anii în care s-a aflat la conducerea  Casei Româno-Chineze, directorul general Ecaterina Vanea a vădit o preocupare unitară și constantă pentru lărgirea posibilităților de cooperare româno-chineză în domenii importante,   între instituții și asociații, organisme și organizații.

Obiectivele și acțiunile Casei, reflectate în revista ”Casa prieteniei”,  oglindesc  un interes major  pentru înfăptuirea  unor proiecte de anvergură. Putem să evidențiem  faptul că au existat foarte multe evenimente la care Casa Româno-Chineză a participat în calitate de organizator, parteneri sau susținători ai unor manifestări importante, inițiate împreună cu cele 12  filialele  ale Casei, care au aderat la asociația noastră în decursul anilor.  Prin competență și profesionalism, au fost  organizate acțiuni de referință, la care au fost prezenți demnitari de stat, ambasadori și alte personalități din mediul diplomatic, economic, educațional, cultural și sportiv din România și China.

De-a lungul existenței celor  șase ani, revista ”Casa prieteniei” a publicat acțiunile și manifestările la care Casa Româno-Chineză a participat, precum și articole, dezbateri,  opinii și informații despre  întâlniri la nivel înalt, vizite oficiale,  semnarea unor acorduri și parteneriate, interviuri cu demnitari, diplomați, președinți de instituții. . Revista a reflectat organizarea unor festivaluri și concursuri, o serie de evenimente culturale și artistice. De asemenea, a publicat articole despre  ceremoniile de înființare a unor filiale CRC din Arad, Hunedoara, Timiș, Harghita, Argeș și altele.

  2012   Conferința Națională a Casei Româno-Chineze

Manifestarea din anul 2012 a fost onorată de prezența unor șefi de stat ai României, precum și de participarea a peste 400 de invitați și delegați din partea filialelor județene, de ambasadori români și chinezi, parlamentari, cadre universitare, oameni de cultură, reprezentanți ai autorităților  locale și centrale.

    2012   Lansarea revistei ”Casa prieteniei”

  Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului. La ceremonie au participat  reprezentanți ai companiei NIRO Investment Group, alături de conducerea Casei Româno-Chineze,  ambasadorul Chinei la București, diplomați, reprezentanți ai comunității chineze și ai mediului de afaceri, oameni de cultură.

    2014    Gala premiilor  Casei Româno-Chineze

Gala a prilejuit acordarea de distincții   unor  personalități implicate în promovarea  relațiilor dintre China și România.  Marele premiu a fost acordat prim ministrului al României din 2014.

      Înființarea filialelor  Arad, Timiș, Harghita și Argeș

La  evenimente din perioada 2015 -2017 au participat conducerea CRC, ambasadorul Chinei, reprezentanți ai autorităților județene și municipale, oameni de afaceri și de cultură, ziariști.   Cu această ocazie , diplomatul chinez a declarat: ”Casa Româno-Chineză este o organizație tânără și de prietenie cu China. Cel mai important principiu al Casei este cel de a promova  înțelegerea reciprocă între China și România, de a stimula schimburile de experiență între cele două  popoare”.

    2014    Zilele Filmului  Chinezesc în România

Manifestarea cinematografică a fost organizată de Casa Româno-Chineză, împreună cu  Administrația de Presă, Publicitate, Radio, Televiziune și Cinematografie din China,  Ministerul Culturii și  Ambasada Chinei.Invitați speciali au fost actorii Jackie Chan și Zhang Ziyi. Evenimentul a fost marcat de toată mass-media din România.

 

Spectacole de gală

Evenimentele organizate în fiecare an  cu ocazia Anului Nou Chinezesc s-au constituit ca manifestări importante susținute de Casa Româno-Chineză  la Ateneul Român,  la Teatrul ”Excelsior” din București și în unele orașe unde funcționează filiale. Spectacolele cultural artistice  s-au  derulat în prezența unor înalți demnitari  ai statului ,  ambasadori chinezi și români și membrii ai comunității chineze, personalități din diverse medii sociale și culturale, oficiali ai autorității municipale, alți invitați de marcă.

2017  Economiștii din Ningbo,  la Casa Româno-Chineză

Oficialii chinezi, afați la prima vizită   în țara noastră, au avut întâlniri și schimburi de păreri  la Brașov și București pe teme economice. Economiștii au dorit să cunoască asociația noastră, în cadrul întâlnirii fiind evidențiate realități din activitatea curentă și preocupări de perspectivă înscrise în proiecte comune importante

2017 Parteneriat CRC-Camera de Comerț și Industrie București

Acordul de colaborare între Casa Româno-Chineză și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București reprezintă un model de a pune bazele unui dialog și cooperări  solide și reale  între  două instituții  care sprijină  interesul comun al firmelor  și companiile din București și din Republica Populară Chineză.

2017       Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la declanșarea  Războiului poporului chinez de rezistență împotriva agresiunii japoneze,  la Muzeul Naţional de Istorie a României a fost organizată expoziția foto-documentare „Amintiri din China. David Iancu, Bucur și Gisela Clejan”, eveniment susținut de Casa Româno- Chineză.

2018  Festivalul  Toamnei  Româno-Chineze

Este primul proiect cultural realizat  de Muzeul Goleşti şi Casa Româno-Chineză, dedicat tradiţiilor celor două ţări, bogăţiilor naturii şi armoniei dintre oameni. Programul festivalului a cuprins  momente  artistice inedite, muzică și dansuri chinezești susținute de artiști chinezi, demonstrații de arte marțiale,  un spectacol extraordinar de folclor și de teatru pentru copii.

Scroll to Top