CHINA – PARTICIPARE ONORANTĂ LA „GAUDEAMUS”

China – participare onorantă la „Gaudeamus”. Târgul de carte de la Bucureşti, reper al peisajului cultural international

La ediția a 23-a a târgului Gaudeamus, China a avut cel mai mare stand ocupat până acum de vreun invitat de onoare, având expuse peste 2000 de titluri și un spațiu propriu de evenimente la care au participat numeroase personalități  din mediul diplomatic și culturii. În 2015, România a deținut  statutul de invitat de onoare la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, ca urmare a unor demersuri comune ale Institutului Cultural Român și ale Ministerului Culturii.  Ambele  manifestări au făcut obiectul a două memorandumuri de înțelegere semnate în anul trecut   cu reprezentanții Administratiei de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China..

 

E

diția Gaudeamus 2016 a reunit peste 300 de expozanți – edituri românești cu tradiție, instituții de învățământ, difuzori de carte și publicații, asociații profesionale și organizații active în domeniile cultură și educație, cărora li s-au adăugat numeroși participanți în premieră. Aceștia au oferit publicului peste 850 de evenimente editoriale și profesionale, record în istoria târgului, care s-au desfășurat la standurile expozanților.  Târgul Internaţional Gaudeamus a fost organizat de Radio România , singurul post de radio din lume care a iniţiat şi dezvoltă un program de o asemenea anvergură, pentru susţinerea culturii scrise.

 

Cărți de referință

 

Invitatul de onoare China a prezentat la târg un spațiu reprezentativ pentru literatura chineză contemporană şi un program dens de evenimente, dedicate profesioniştilor de pe piaţa cărţii şi publicului. Standul delegației chineze pentru expoziţia de carte a cuprins titluri publicate de cele mai importante volume despre China modernă, titluri din literatura ţărilor din Europa centrală traduse în limba chineză şi lucrări traduse în aceste limbi din limba chineză, precum şi carte pentru copii. În zona expoziției culturale publicului i s-au oferit benzi desenate clasice din China, o selecţie de tipărituri chinezeşti antice şi grafică originală de carte pentru copii, aparţinând unor artişti din Țara Mătăsii. Despre participarea țării prietene la acest mare eveniment cultural, Yan Xiaohong, ministru adjunct al Administraţiei de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film şi Televiziune din China, spunea înainte de deschiderea târgului din Capitală, din luna noiembrie, „este încă o ocazie în care reprezentanţii industriei editoriale din ţările noastre îşi unesc forţele pentru a promova schimburile editoriale. Sper că oferta variată şi programul bogat de evenimente pe care China, invitatul de onoare, le prezintă la târg, vor contribui la dezvoltarea colaborării dintre editorii din ţările noastre, pe viitor, şi vor consolida înţelegerea reciprocă şi prietenia de lungă durată dintre popoarele din cele două ţări”.

 

Scriitori de top

 

Pe lângă cei peste 100 de editori, China a fost reprezentată la acest eveniment cultural de un grup de scriitori importanți, cum este Cao Wenxuan, unul dintre cei mai apreciaţi autori de ficţiune pentru copii. Acţiunea din cărţile sale se desfăşoară de cele mai multe ori în China anilor ’50 şi ’60 şi are, ca personaje principale, copii şi animale. Titluri precum Grass Houses şi Bronze and Sunflower s-au vândut în China, cumulat, în peste zece milioane de exemplare. Cao Wenxuan a câştigat majoritatea premiilor naţionale conferite scriitorilor de carte pentru copii. Renumele său în afara graniţelor este în creştere, iar în anul 2016 a câştigat Premiul Hans Christian Andersen. Lucrările sale au fost traduse şi publicate în limbile engleză, franceză, germană etc.

Un alt scriitor important este Yu Hua, autor a cinci romane, şase colecţii de nuvele şi proză scurtă şi patru volume de eseuri. „Yu Hua este un Hemingway chinez“ , scrie Le Monde. Lucrările sale au fost traduse în limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, olandeză, suedeză, norvegiană, greacă, rusă, bulgară, maghiară, cehă, sârbă, slovacă, poloneză, portugheză, ivrit (Israel), japoneză, coreană, vietnameză, thailandeză şi publicate în numeroase ţări, inclusiv India şi Indonezia. Dintre acestea, romanul „În viață” a fost tradus și lansat la Gaudeamus 2016. Cartea s-a vândut de-a lungul anilor în peste şase milioane de exemplare şi a devenit un adevărat fenomen editorial. A fost recompensat în 1998 cu Premiul Grinzane Cavour şi în 2014 cu Premiul Giuseppe Acerbi. Ecranizarea în regia lui Zhang Yimou a câştigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes din 1994.

Lista scriitorilor de top continuă cu Xu Zechen, ale cărui lucrări se concentrează cu precădere pe clasele sociale mai puţin norocoase din China – dealeri de DVD-uri piratate, zilieri – iar stilul său liber, realist, împrumută conflictelor lor un umor deformat. A câştigat prin lucrările sale – trei romane şi numeroase nuvele – câteva dintre premiile acordate în China scriitorilor debutanţi promiţători şi este unanim considerat drept una dintre noile stele în ascensiune pe scena literară chineză. Cel mai recent roman al său, „Ierusalim”, este o analiză ambiţioasă a actualei generaţii de 30 de ani, din China, făcută prin intermediul poveştii a patru personaje care au copilărit împreună.

Xi Chuan, unul dintre cei mai influenţi poeţi din China, a publicat opt antologii de poezie printre care Private Preferences şi A Dream’s Worth, diferite eseuri şi traduceri din autori precum E. Pound, J. L. Borges şi Gary Snyder. Poeziile şi eseurile sale au fost publicate în ziare şi reviste din peste 20 de ţări. O scriitoare de top este Lan Lan, considerată drept unul dintre cei mai influenţi scriitori chinezi lirici ai momentului. Este unul dintre cei mai bine vânduţi poeţi, autoarea a nouă volume de poezie. Este, de asemenea, şi o scriitoare prolifică de proză şi ficţiune pentru copii şi a fost tradusă în zece limbi.

 

125000 de vizitatori în cinci zile

 

Interesul pentru Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, organizat la Complexul Expoziţional Romexpo, este atestat de numărul mare de vizitatori – peste 125.000 -, care egalează recordul înregistrat la ediţia precedentă. Ediţia 2017 a târgului va fi organizat în luna noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo, şi va avea ca invitat de onoare Statele Unite ale Americii.

Scroll to Top