Ciprian Porumbescu s-a născut la 14 octombrie 1853, Șipotele Sucevei, si a decedat la varsta de 29 de ani in data de 6 iunie 1883, in satul Stupca, astazi couna Ciprian Porumbescu din Suceava, România.
Ciprian Porumbescu este singurul compozitor din lume care compusese muzica a doua imnuri nationale folosite de doua tari diferite si singurul compozitor din lume care avea scrisa muzica a doua imnuri nationale folosite in acelasi timp: Imnul Romaniei “Trei culori ”, imnul național al Republicii Socialiste România din anul 1977 și până in 1989, si Imnul Albaniei, adoptat in 1912 pana in prezent, varianta originala a cantecului “Pe-al nostru steag e scris Unire” (sau “E scris pe tricolor unire”).
Ciprian Porumbescu a fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu. Născut Ciprian Golembiowski (Golemb, Galamb=porumbei), acesta din urmă, un mare patriot, revenind la numele romanesc de familie – Porumbescu în 1881.
A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, apoi a continuat în Viena. Între 1873 și 1877 a studiat teologia ortodoxă la Cernăuți, unde a și condus societatea studențească Arboroasa.
In 1877, Ciprian Porumbescu avea sa fie arestat pentru activitatea sa politica. In toată Bucovina se serba împlinirea a 100 de ani de la alipirea la Imperiul Habsburgic, în timp ce la Iaşi avea loc o contra – demonstraţie a asociatiei academice „Arboroasa” din Cernauti, făcută în memoria morţii domnitorului Grigore Ghica care se impotrivise cedarii Bucovinei catre austrieci. A fost intemnitat, dar in acel timp a compus piesele sale cele mai valoroase. Tuberculoza contractata in acea perioada, l-a rapus la numai 29 de ani si jumatate. Dupa 11 săptămâni de detenţie, compozitorul a fost achitat în urma unui proces care a durat trei zile.
Până la judecarea procesului de înaltă trădare, Ciprian Porumbescu a fost arestat preventiv în închisoarea din Cernăuţi timp de 3 luni.
A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa. Printre cele mai populare lucrări sunt: „Balada pentru vioară și orchestră” op. 29, opereta „Crai nou” pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883), „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Odă ostașilor români” .
În plus, a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi și de către Albania pentru imnul național „Hymni i Flamurit”. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României din epoca Ceaușescu – Trei culori.
În 1972-1973, regizorul de film Gheorghe Vitanidis a realizat un foarte popular film artistic, cu succes de box-office in Romania si China, cu Vlad Rădescu debutând în rolul compozitorului.
În scurta lui viaţă, Ciprian Porumbescu, fiul unui preot ortodox, a avut o mare iubire: Berta, fiica unui pastor evanghelic care nu i-a lăsat să fie împreună. Părinţii fetei au adus ca pretext religia şi naţionalitatea. Astfel, în speranţa că îl va uita, şi-au trimis fata în Anglia. Se spune că Ciprian Porumbescu şi-a cântat la vioară, prin ferestrele larg deschise, iubirea şi tristeţea, încât trecătorii rămâneau înmărmuriţi, uitând să plece.
În lucrările sale, Porumbescu inserează tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care afișează o serie de trăiri personale, gânduri și idei, ce doar în acest mod pot fi auzite. În anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii Putna, la festivități, alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol și alții, participă și Ciprian Porumbescu, uimind asistența cu minunatul său cântec de vioară.
T.H.