Conducerea Filialei Harghita a C.R.C.– vizită în Municipiul Wuxi

O colaborare reușită. Conducerea Filialei Harghita a C.R.C.– vizită în Municipiul Wuxi

In urmă cu patru ani, a început o colaborare între orașul Vlahița din judetul Harghita și Municipiul Wux, Provincia Jiangsu, din China. Relația a fost inițiată, realizată și consolidată de primarul de atunci al orașului Vlahița, Rus Șandor, actualul președinte al filialei Harghita a Casei Româno-Chineze, acesta lucrând între anii 2008-2009, în China, ca inginer metalurg și director la două turnătorii de oțel ale firmei americano-chineze „Newmans International Ltd.” și, astfel, având șansa de a descoperi oportunitățile multiple de afaceri cu partenerii chinezi, care ar putea fi exploatate și de firme din Vlahița și din județul Harghita.

Disproporțiile legate de mărimea celor două orașe nu au îndepărtat autoritățile Municipiului Wuxi în ce privește colaborarea cu harghitenii. Dimpotrivă, au fost bucuroși să cunoască oamenii din aceasta zonă și să caute posibilități de cooperare la orice nivel. Au urmat invitații și vizite reciproce ale conducerii politice și ale unor oameni de afaceri din cele două localități. Ulterior, relațiile dintre cele două părți au evoluat, astfel că, în prezent există o colaborare oficială între județul Harghita și municipalitatea Wuxi, parafată de prefectul județului și de primarul din Wuxi, în anul 2015. Până acum, în cele cinci vizite efectuate în municipiul din China s-au deplasat un număr de 35 persoane din județ, politicieni, dar, mai ales, oameni de afaceri. Întâlnirile s-au încheiat cu semnarea unor contracte de colaborare, alte oportunități fiind în diferite stadii de analiză și explorare.

La sfârșitul anului trecut, o delegaţie condusă de președintele filialei Harghita a Casei Româno-Chineze, domnul Rus Șandor, și de președintele Camerei de Comerț și Industrie Harghita, domnul Balași Csaba, a participat, la invitația primarului Municipiului Wuxi,­ domnul Wang Quan, la lucrările celei de-a ­VIII-a­ Conferințe a Localităților Înfrățite cu Wuxi, având ca temă „Dezvoltare Urbană Sustenabilă”. Cu ocazia acestui eveniment important, a fost semnat un contract de colaborare (MOU) între Camera de Comerț și Industrie a județului Harghita și Asociația Patronatului Oamenilor de Afaceri din Wuxi, numită APEC. Acest document deschide porțile unei colaborări mai aprofundate și mai intense între firme din județul din România și județele învecinate și firme chinezesti din Wuxi. Este important de menționat că Wuxi se numără printre primele cinci municipii din China privind ritmul de dezvoltare economică, având un GDP de circa 20000 $/cap de locuitor. Fiind situat geografic aproape de Shanghai, Wuxi îndeplinește toate condițiile favorabile unei dezvoltări economice susținute în scopul asigurarii unei vieți cât mai confortabile locuitorilor săi. Cu prilejul vizitei s-a negociat posibilitatea importului în țara noastră a unor performante echipamente medicale dentare chinezești (cu modul occidental), prin intermediul unei firme din Odorheiu Secuiesc, cât și posibilitatea vânzării către unele locații din China a unor software privind ușurarea procesului de parcare cu plată a autovehiculelor, de acest echipament de tehnologie înaltă fiind interesată și o firmă din Africa de Sud, prezentă la conferință și cu care se poartă discuții în continuare.

Având în vedere că, în general, contractele încheiate de firme chinezești cu alți parteneri străini se bazează și pe încredere și pe relații de cooperare speciale, iar Filiala Harghita a Casei Româno-Chineze și-a câștigat în timp acest statut aparte, toate contractele de colaborare încheiate până acum, cât și cele care se vor încheia de acum înainte de firme autohtone au fost și vor fi asistate de conducerea filialei organizației noastre, dat fiind faptul că scopul principal al activității acesteia este acela de a ajuta firmele din zonă în acțiunea de a colabora permanent cu partenerii chinezi.

 

 

Scroll to Top