Delegația Casei Romano-Chineze din Harghita la Forumul Internațional din Wuxi, China

La invitația domnului Huang Qin, primarul Municipiului Wuxi-Provincia Jiangsu, adresată domnului  Rus Sandor, președintele Casei Româno-Chineze filiala Harghita, o delegație din judetul Harghita, din care au mai făcut parte  Antal István Loránt, senator UDMR, Iojiban Gheorghe, primarul orașului Bălan, Holló Csaba și  oamenii de afaceri Ambrus Gyárfás și Ambrus Levente,  a participat la Forumul Internațional al localităților infrațite cu municipiul din China, având tema „Sisteme avansate de dezvoltare și protecție ecologică urbana”. Județul Harghita a semnat  împreună cu  Wuxi  Memorandumul de colaborare la nivel instituțional și al firmelor din cele două regiuni. Menționăm faptul că organizatorul acestei vizite de lucru în marea Chină este filiala Harghita a asociației noastre.

La forum au fost prezentate analize  semnificative despre modul cum localitățile din care provin primarii din Chattanooga-SUA, Egedal-Danemarca, Lahti-Finlanda, Cork-Irlanda, Ratingen-Germania, Sagamihara-Japonia, Gimhae-Korea, Leuven-Belgia, Nakuru-Kenya și alți edili din alte orașe au rezolvat sau sunt în curs de soluționare  problemele ecologice urbane. În discuțiile tip match-making ce au urmat acestor prezentări, delegația noastră a avut o întâlnire  cu reprezentanții firmei Chenghsiung Co. din Wuxi. Discuțiile au atins subiecte de interes pentru orașul Bălan, precum și posibile teme de cooperări între firme din județul Harghita și municipiul Wuxi. După încheierea reuniunii, conform programului s-a vizitat Proiectul-pilot eco-agricultural Shangtian Eco-Agricultural Park, în Huishan District, apoi sistemul de incinerare a deșeurilor menajere din zonă- Xidong Domestic WasteIncineration Power Plant, unde zilnic sunt arse circa 20000 tone deșeuri, prin arderea lor obținându-se energie electrică folosită local sau în sistemul energetic național chinezesc.

În afară de evenimentul din Wuxi, în Beijing, delegația din Harghita condusă de Rus Sandor a avut discuții pe teme de cooperare comună cu  Li Ming, un vechi prieten al Harghitei și cu  Huang Jing, responsabil cu proiecte din cadrul Belt and Road Initiative pentru România.

Considerăm că această vizită în China a fost încă un prilej pentru oameni de afaceri și personalităti publice ale județul Harghita de a învăța din experiența pozitivă a altor țări mai avansate în domeniul proiectelor ecologice urbane. Casa Româno-Chineză filiala Harghita va continua fructificarea posibilităților viitoare, prin organizarea altor deplasări  ale unor delegați pentru ca tot mai mulți întreprinzătorii români  să viziteze China, să înțeleagă oportunitățile de  cooperare cu firme chinezești în nenumărate domenii și, nu în ultimul rând, să aibă ocazia de a cunoaște o parte a culturii chinezești veche de mii de ani.

Scroll to Top