Delegatie a provinciei Jilin, China, la Casa Romano-Chineza

O delegatie oficiala a provinciei Jilin (R. P. Chineza), condusa de LI Longxi, Vice-Presedinte al Comitetului CPPCC din municipiul Jilin, a raspuns invitatiei Casei Romano – Chineze de a include tara noastra in turneul pe care l-au avut in Europa de Est, in vederea stabilirii unor noi modalitati de colaborare intre institutiile noastre, dar si intre institutiile din cele doua tari. In acest context, delegatia chineza a avut o intrevedere cu conducerea Casei Romano Chineze, la care au participat, de asemenea, CUI Zhenji, Presedinte al comitetului CPPCC din Provincial Jilin, Aruhan, Director-general  al Consiliului National pentru Minoritati si Religii din cadrul Comitetului CPPCC Jilin,  YANG Kexin, Director-general al Biroului de Relatii Internationale Jilin, prof.  ZHOU Yifa, Decan al “Faculty of Life Science, Northeast Normal University” si d-na. WANG Qi din cadrul Biroului de Relatii Externe al Provinciei Jilin.

În timpul vizitei la sediul asociatiei noastre, impreuna cu invitatii nostri speciali, doamna Adina Iacob, Tour-Manager al Operei Comice pentru Copii si colegul dumneaei, bunul nostru prieten, domnul Fang Suang am analizat o serie de oportunităţi de colaborare româno – chineze.

De asemenea ne-am angajat ca, cu sprijinul filialei Casei Romano-Chineze Iasi, care se va infiinta in curand, sa reluam relatiile de prietenie si colaborare dintre judetul Iasi si provincia Jilin, relatii de infratire care au stagnat si care speram sa fie reluate pana in 2019, cand aniversam 70 de ani de relatii diplomatice romano-chineze. Provincia Jilin pregateste o expozitie internationala la Changchun, in 2019, dar in acelasi timp invita Romania sa participe si la Festivalul de Film din Changchun, cel mai mare oras al provinciei si capitala acesteia. S-au purtat discutii si in ceea ce priveste organizarea bilaterala a saptamanii culturale.

18.10.2018

Împreună pentru activități culturale

Acțiunile organizate în fiecare an la cel mai înalt nivel și susținerea numeroaselor  manifestări culturale bilaterale, cu  participarea unor instituții reprezentative din România și China, s-au dovedit a fi argumente solide pentru interesul de a vizita   Casei Româno-Chineză, manifestat de către membrii  delegației  condusă de  domnul Li Longxi, vicepreședinte al Comitetului Provinciei Jilin, președinte al Federației Sindicatelor din Jilin. În acest mod, s-a răspuns invitației asociației noastre  de a include țara noastră în turneul pe care delegația chineză l-a efectuat în țări din Europa de Est, în vederea stabilirii unor noi modalități de colaborare între  instituțiile culturale din cele două  țări.

În câmpul culturii a existat o viziune pozitivă  comună în dialogul avut de reprezentanții Casei  cu oaspeții din Țara Mătăsii, în ce privește cooperarea  în viitor pentru organizarea unor evenimente din sfera culturală, la care ambele părți să contribuie în baza unor înțelegeri prealabile. Cu această ocazie, membrilor delegației chineze le-a fost  prezentată, în sinteză, o  descriere  a realizărilor asociației noastre obținute în toți acești ani, modul cum își desfășoară activitatea,  date despre cele 12 filiale județene ale CRC, detalii în legătură cu cele mai importante acțiuni organizate împreună cu Ambasada Chinei de la București și susținute de compania NIRO Investment Group. Din această trecere în revistă definită pragmatic de oficialii Casei Româno-Chineze, Eliade Bălan, redactor șef revista Casa prieteniei” și Tibi. H., director, oaspeții din provincia Jilin au arătat interes maxim pentru inițierea unor acțiuni culturale la care să participe ansambluri, trupe, interpreți, artiști de primă mărime, care activează în diverse organisme de profil din provincia chineză.

Expunerea vice-președintelui Li Longxi a pornit de la aprecierea că asociația ”Casa Româno-Chineză reprezintă un factor deosebit de important  pentru dezvoltarea relațiilor  dintre China și România, două țări pe care le leagă o prietenie veche, respectată de  poporul nostru și pe care o dorim să dăinuie prin cooperare  în realizarea unor proiecte în avantajul ambelor părți”. Oficialul chinez a vorbit  despre scopul vizitei în țara noastră, acela de a cunoaște, printre altele, activitatea Casei Româno-Chineze, căreia îi mulțumește pentru invitație,  și de a descoperi căi comune de colaborare în viitor în domeniul cultural. Din această perspectivă, Li Longxi a avansat trei  direcții de acțiune, respectiv  organizarea ”Săptămânii culturale”,  a unui  festival de film româno-chinez și alegerea  unor  instituții din România interesate să colaboreze cu provincia Jilin.

   La întâlnire au mai fost prezenți Cui Zhenji, președinte al Comitetului CPPCC din Provincial Jilin, Aruhan, director general  al Consiliului Național pentru Minorități și Religii din cadrul Comitetului CPPCC Jilin,  Yang Kexin, director general al Biroului de Relații Internationale Jilin, prof.  Zhou Yifa, decan al “Faculty of Life Science, Northeast Normal University” și doamna  Wang Qi din cadrul Biroului de Relații Externe al Provinciei Jilin. De asemenea,  la convorbiri au participat  Adina Iacob, tour-manager al ”Operei Comice pentru Copii”  și  Fang Suang, artist al operei bucureștene.

Cu ocazia acestei întâlniri,  conducerea CRC s-a angajat să sprijine  filiala Casei Romano-Chineze Iași, care se va înființa în curând, pentru reluarea legăturilor de prietenie și colaborare dintre județul Iași și provincia Jilin, relații de infrățire care au stagnat și care sperăm să fie reluate până în 2019, când se aniversează 70 de ani de relații diplomatice România-China. Menționăm faptul că  Provincia Jilin pregătește o expoziție internațională la Changchun, în 2019. Cu ocazia vizitei efectuată la București, România a fost invitată să participe  la Festivalul de Film din Changchun,  capitala Provinciei Jilin. 

Scroll to Top