Delegație la concursul internațional CHINESE BRIDGE de la Yunnan

Primul lector chinez din județul Suceava a condus o delegație  la concursul  internațional <Chinese Bridge> de la Yunnan

 

A fost o onoare pentru mine să reprezint România”

      

       Profesoara Pan Yuyan este o chinezoaică de 27 de ani, venită în România, la Suceava,  în urmă cu cinci ani, printr-un program de voluntariat, ca să predea limba şi cultura chineză. Pe parcursul acestor ani,  sute de studenți, copii și adulți i-au pășit pragul sălilor de curs, cărora le-a împărtășit frumuseți din istoria, cultura și tradițiile Chinei.

“Pentru mine,  anul 2013 este anul care mi-a schimbat radical viața. Încă din timpul facultății îmi doream să pot vizita alte țări și să pot trăi și descoperi experiențe noi. Datorită  inițiativei Clubului de Studii Asiatice, coordonat de profesorul Alexandru Nedelea și cu sprijinul Ambasadei Chinei, am acceptat provocarea de a veni în România în calitate de profesor voluntar și de a înființa un curs de limbă chineză în cadrul  Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Astfel,  am devenit primul lector de limbă chineză din județul Suceava.

Pe parcursul acestor cinci ani, un număr de 400 de studenți mi-au pășit pragul sălii de curs, copii și adulți, cărora le-am împărtășit frumuseți din istoria, cultura și tradițiile Chinei, iar cu ajutorul cărora am descoperit România și am ajuns să iubesc locurile și oamenii săi extraordinari.  Din dorința de a avea China mai aproape de mine și la sugestia unor prieteni, am hotărât, în anul 2016, să înființăm   filiala Casa Româno-Chineză Suceava, sub egida  Casei Româno-Chineze, având  susținerea  Ambasadei Chinei. Printr-un efort comun, am adus în fața publicului sucevean împreună cu colegii din asociație tradițiile ”Anului Nou Chinezesc” și  ”Festivalul Lampioanelor”, am organizat diferite evenimente culturale și educaționale, cum ar fi ateliere de pictură cu copiii din centrele de plasament de pe raza județului Suceava, activități gastronomice cu studenții cursurilor de limbă chineză, expoziții de pictură la Ambasada Chinei, cu tema „China în ochi de copil”, expoziții de fotografie ale unor renumiți artiști chinezi, dar și o expoziție de monede chinezești „O istorie de peste 5000 de ani”, pe parcursul a 30 de zile în incinta Muzeului Bucovinei din Suceava.

Am avut foarte multe activități de voluntariat pentru copii cu posibilități reduse din satele de pe raza județului Suceava, care au constat în desfășurarea unui număr de ore de limbă și cultură chineză, activități culinare, activități artistice de muzică și dans, dar și multe altele.

În anul 2018, am devenit profesor internațional de limbă chineză al Institutului ”Confucius” din Beijing și am avut privilegiul de a-mi îndruma și pregăti studenții cursurilor de limbă chineză din Suceava, pentru a participa la Concursul național de limbă chineză „Chinese Bridge”, de la Sibiu. Am reușit performanța de a câștiga Locul I la acest concurs, astfel că a trebuit să ne pregătim pentru etapa finală care s-a susținut la Yunnan, în China și la care au participat peste 200 de elevi din 99 de țări de pe întreg mapamondul.

 ”A fost o onoare pentru mine să reprezint România la un concurs internațional în China”.

 

În cadrul  evenimentului „Chinese Bridge”, am promovat România  deoarece celelalte țări  aveau un atu, studenții lor aveau deja la activ multe vizite în China și schimburi de experiențe pe nivel educațional. Primul pas pe care l-am făcut a fost acela de a afișa și purta steagul României cu mândrie.  Foarte multe stegulețe  au fost împarțite de elevii din Suceava îmbrăcați în costume naționale românești tuturor participanților. Concursul în sine a presupus  evaluarea elevilor. Ei au avut de susținut o probă scrisă de limbă și cultură chineză,  alta de prezentare verbală despre activitatea lor în limba chineză, o probă de abilitate artistică specifică artei chinezești și au fost testați în ceea ce privește nivelul conversațional.

Institutul ”Confucius” din Beijing a organizat  diferite schimburi de experiență între comunitățile locale și participanții din cadrul manifestării „Chinese Bridge”, dar și între profesorii coordonari ai participanților. Aici am realizat cât de norocoasă am fost  că am venit în România. O țară  care m-a acceptat ca și care m-a susținut din toate punctele de vedere pentru a mă simți ca acasă, în China. O țară care mi-a oferit tot sprijinul de care am avut nevoie și care m-a motivat să profesez mai departe în carieră și să adun laolaltă iubitori de limbă și cultură chineză. Mi-aș dori ca această experiență să nu se termine niciodată, întrucât am ajuns să mă regăsesc atât de mult în România, în oamenii săi, în cultura sa încât mi-aș dori să rămân aici pentru totdeauna pentru a-mi urma visul, acela de a duce mai departe tradiția familiei mele, aceea de profesor.

Doresc să mulțumesc tutoror care mi-au fost alături în toată această perioadă în care m-am aflat în România, pentru tot sprijinul și ajutorul necondiționat de care am avut parte și cu siguranță experiența noastră nu se va termina aici, mai avem foarte multe de construit împreună”.

Suntem datori generațiilor viitoare să clădim această prietenie fără frontiere între România și China”.

Scroll to Top