Deschiderea expoziției “Bucur si Gisela Clejan, David Iancu – contributori la prietenia romano-chineza” la Constanta

Universitatea „Andrei Șaguna” găzduiește în aceste zile, o expoziție inedită, deschisă publicului larg, având ca temă personalitățile a trei medici români care în urmă cu 80 de ani au fost voluntari în China, dăruind întreaga pricepere și renunțând la viața lor așa cum o știau ei, pentru a parcurge mii de kilometri ca să fie solidari cu poporul chinez angajat în lupta pentru libertate.
Expoziția fotodocumentară, bilingvă, realizată de Asociația de Prietenie a Poporului Chinez cu Străinătatea, Administrația Mausoleului Eroilor din Shanghai si Casa Romano-Chineza, are ca simbol o nobilă triadă: prietenia care nu se uită, eroismul până la sacrificiu și recunoștință veșnică.
Cele 15 panouri cu dimensiuni impresionante, care te întâmpină în holul universității, reprezintă un înalt omagiu adus celor trei doctori români Bucur Clejan, soția sa Gisela și David Iancu, care ajunși în China în anii 1930-1940, făcând parte din echipa internațională de ajutor medical, au dat dovadă de sacrificiu și dăruire, faptele lor eroice de salvare a răniților și bolnavilor fiind mereu evocate de poporul chinez. Gisela Clejan s-a îmbolnăvit în timpul acestei misiuni și și-a găsit odihna pe pământul Chinei, la vârsta de 39 de ani.
Președintele UAȘ, prof. univ. dr. Aurel Papari, a prezentat expoziția și a subliniat importanța deosebită a evenimentului, o expresie a puternicei prietenii pe care o are poporul chinez pentru poporul român. Prof. Papari a mărturisit că a fost impresionat, în anul 2004, când a făcut parte din delegația care l-a primit pe Președintele Chinei Hu Jintao în România, de declarația acestuia, făcută atât la Constanța cât și în Parlamentul României, că țara sa nu va uita niciodată sacrificiul celor 3 voluntari români. Recunoștința veșnică pentru aceste fapte eroice este confirmată de Președintele Chinei Xi Jinping a cărui afirmație a fost citată ”O picătură de bunătate, trebuie răsplătită cu apa de izvor; poporul chinez nu va uita niciodată pe niciunul dintre prietenii săi”. Mesajul de felicitare al Asociației de Prietenie China-Romania, care cuprinde călduroase urări de succes și mulțumiri pentru colaborarea cu Universitatea ”Andrei Saguna” a fost transmis de prof. Aurel Papari care a încheiat spunând: istoria trebuie amintită, prietenia trebuie prețuită.

La vernisaj a participat si doamna Tania Iancu, fiica doctorului David Iancu.

Scroll to Top
Scroll to Top