Deschiderea expoziției foto-documentare „Amintiri din China. David Iancu, Bucur și Gisela Clejan”

Deschiderea expoziției foto-documentare „Amintiri din China. David Iancu, Bucur și Gisela Clejan”

Casa Româno-Chineză în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României , Ambasada Republicii Populare Chineze la București, Asociația de Prietenie a Poporului Chinez cu Străinătatea, și Cimitirul Song Qingling din Shanghai anunță deschiderea expoziției foto-documentare „Amintiri din China. David Iancu, Bucur și Gisela Clejan”. Vernisajul a avut loc vineri, 30 iunie 2017, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, București, în prezența reprezentanților instituțiilor organizatoare precum și ai Primăriei orașului Shanghai și ai Administrației Monumentelor Istorice din Shanghai.
Expoziția prezintă, prin intermediul fotografiilor, povestea celor trei medici români David Iancu, Bucur și Gisela Clejan, care în anii ‘30-‘40 ai secolului trecut, au mers în China pentru a sprijini poporul chinez angajat în Războiul de Rezistență Împotriva Agresiunii Japoneze. Dând dovadă de altruism și eroism, cei trei s-au implicat în salvarea și tratarea răniților și bolnavilor, aducând contribuții valoroase la victoria poporului chinez în acest război.
Expoziția cuprinde 150 de fotografii prețioase, furnizate de Tania Iancu – fiica doctorului David Iancu – și de către Mausoleul lui Song Qingling, reflectând drumul parcurs de acești doctori români, precum și relațiile de prietenie și cooperare dintre poporul chinez și cel român. Infectată de boală în timpul misiunilor medicale, Gisela a murit la vârsta de 39 de ani, odihnindu-se pentru totdeauna în pământul Chinei. Ulterior, medicul Bucur Clejan s-a căsătorit cu Zhao Jingpu, o asistentă medicală chinezoaică, locuind în România. După trecerea sa în eternitate, cenușa funerară a fost adusă de cea de-a doua soție în China și depusă în Parcul Mausoleului Song Qingling din Shanghai.
David Iancu, Bucur și Gisela Clejan au pus primele pietre la fundația prieteniei dintre popoarele chinez și român. Poporul chinez va cinsti întotdeauna memoria acestora, recunoscând meritele lor deosebite.
Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii anul acesta, pe 7 iulie, a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al doilea război chino-japonez, cunoscut ca Războiul de Rezistență Împotriva Agresiunii Japoneze, care a devenit parte a celui de-Al Doilea Război Mondial.
Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada iunie – iulie 2017 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.(source:mnir.ro)

Prezent la Bucuresti cu ocazia vernisajului expoziției: “Amintiri din China David Iancu, Bucur și Gisela Clejan” care a avut loc, in data de 30 iunie 2017, la Muzeul Național de Istorie a României, domnul Luo Dongquan a transmis pentru sectia romana a Radio China International o relatare asupra acestui eveniment. Printre altele, a mentionat ca Expoziția expozitia s-a bucurat de un puternic sprijin al Casei Româno-Chineze, al Muzeului Național de Istorie a României și al Ambasadei Chineze la București. Luo Dongquan precizeaza ca  vernisajul Expoziției de fotografii: Bucur și Gisela Clejan, David Iancu – Contributori la istoria prietenei chino-române, cu peste 150 de fotografii expuse, înfățișand aspectele istorice și poveștile emoționante ale celor trei doctori români, care parcurgând o distanță de mii de kilometri, au venit în China, pentru a sprijini poporul chinez, s-a bucurat de un real success.

Oaspetii chinezi prezenti la eveniment, delegația Asociației Poporului Chinez de Prietenie cu Străinătatea, în frunte cu vicepreședintele Song Jingwu, delegația Asociației Poporului Chinez de Prietenie cu Străinătatea din Shanghai si delegația Municipiului Shanghai în frunte cu Zong Ming, secretar general adjunct al guvernului municipal Shanghai impreuna cu ambasadorul chinez la București, Xu Feihong au fost primiti de inalte personalitati din Romania.

La vernisaj au participat de asemenea, Ernest Oberlander-Târnoveanu, director general MNIR, doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Roman, Ioan Donca – vicepreședintele Casei Româno-Chineze, fost ambasador al României la Beijing, Alexandru Oprean – sub secretar de stat al Ministerului Culturii din România, , Augustin Lazăr – Procuror general al României, dna. Tania Iancu, fiica doctorului David Iancu, Romulus Budura – sinolog, fost ambasador la Beijing, Florea Dumitrescu – președintele Asoiciației Române de Prietenie cu R.P.Chineză.

Au luat cuvântul:

• Dl. Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României
• Dl. Song Jingwu, Vicepreședinte al Asociației de Prietenie a Chinei cu Popoarele Străine
• ES Dl. Xu Feihong, Ambasador al R.P. Chineze în România
• Dl. IoanDonca, Vicepreședinte al Casei Româno-Chineze
• Dl. Zhao Yongfeng, Director al Biroului de Afaceri Externe al Administrației Municipale din Shanghai
• Dl. Ioan Oprean – secretar de stat în Ministerul Culturii
• Dna. Liliana Țuroiu, Președinte al Institutului Cultural Român
• Dna. Tania Iancu, fiica doctorului David Iancu

“Rostind o cuvântare, vicepreședintele Song Jingwu a subliniaat că în anii grei ai luptei poporului chinez pentru libertate, un mare număr de persoane și luptători internaționaliști au venit în China, pentru a sprijini poporul chinez în acest război de rezistență. Printre ei se numără și trei doctorii români, Bucur Clejan și soția sa Gisela Clejan precum și David Iancu, protagoniști ai acestei expoziții. În condiții dificile, ei au lucrat cu tehnica lor medicală, cu dragostea lor nemărginită, salvând viața răniților și bolnavilor, aducând mari contribuții la victoria poporului chinez în acest război. Soția dr. Bucur Clejan, Gisela și-a dăruit viața sa prețioasă. Dr. Bucur Clejan s-a căsătorit mai târziu cu chinezoaica Zhao Jingpu (Nelly Clejan), scriind o poveste frumoasă în istoria prieteniei tradiționale chino-române.
Directorul Administrației treburilor instituțiilor din Shanghai Zhao Yongfeng a relevat în cuvântarea sa, că după ce dr. B.Clejan și soția sa chinezoaică Zhao Jingpu (Nelly) au trecut în lumea eternă, au fost înmormântați în sectorul pentru prieteni de peste hotare din parcul Mausoleului Song Qingling. În mormânt au fost depuse și câteva obiecte folosite de Gisela Clejan. Mormântul soților Clejan se află la vreo 20 de metri de mormântul doamnei Song Qingling. În sectorul pentru prieteni de peste hotare se odihnesc multe personalități de peste hotare, care au ajutat poporul chinez. Acestea reprezintă importante surse cu care să promoveze prietenia poporului chinez cu celelalte popoare ale lumii.
Ambasadorul Xu Feihong și vicepreședintele Ioan Donca au reiterat în cuvântările lor importanța organizării acestei expoziții. Astfel tot mai mulți oameni, în special tineri din China și Romînia să-i cunoască pe acești doctori, să-i cinstească în memorie, ca prietenia dintre cele două țări și popoare să fie moștenite, dezvoltate și continuate din generație în generație.
Tania Iancu, fiica dr. David Iancu a spus la vernisaj că se împlinesc anul acesta, la 7 iulie, 80 de ani de la declanşarea pe scară națională a Războiului de rezistenţă a poporului chinez împotriva agresiunii japoneze, în urma aşa-numitului Incident de la Podul Lugouqiao. Expoziţia organizată cu această ocazie este încă o dovadă că poporul chinez nu-şi uită vechii prieteni care i-au fost alături în clipele grele şi sunt mândră că tatăl meu, dr. Iancu, alături de prietenul său dr. Clejan şi Gisela, soţia acestuia care şi-a dat viaţa îngrijind bolnavii chinezi, sunt omagiaţi la Bucureşti. Tania și-a exprimat mulțumiri sincere participanților la vernisaj și organizatorilor acestei expoziții. Nepotul dr. B.Clejan, dl Emanuel Druckman a trimis si el un mesaj de mulțumire expoziției.”(source:romanian.cri.cn)
Expoziția este organizata de Casa Româno-Chineza,  Muzeul Național de Istorie a României, Ambasada Chinei la București, Asociația Poporului Chinez de Prietenie cu Străinătatea, Asociația de Prietenie China-România si de Administrația Mausoleului Song Qingling din Shanghai.

 

Scroll to Top