Directorul Casei Romano-Chineze s-a intalnit cu Ambasadorul Chinei în România

Recent, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit și a discutat la telefon cu reprezentanții organizațiilor de prietenie precum Casa Româno-Chineză, au vorbit despre prietenia China-România și au căutat perspective comune de cooperare.

Ambasadorul Jiang a spus că de la izbucnirea epidemiei de COVID-19, oamenii din China și din România s-au ajutat reciproc în momente de dificultate și au scris împreună multe capitole emoționante, ceea ce a sublimat și mai mult prietenia tradițională dintre cele două țări. Cele două părți mențin și consolidează comunicarea și schimburile la toate nivelurile și în diverse domenii într-o manieră flexibilă, astfel încât să acumuleze energie pentru dezvoltarea durabilă a relațiilor China-România în era post-epidemică. În ciuda noilor provocări, cooperarea economică și comercială China-România a atins totuși anul trecut o creștere de 12,5% . În primele patru luni ale acestui an, comerțul dintre cele două țări a crescut cu 48,6%, exporturile României către China au crescut semnificativ, demonstrând rezistență puternică și perspective largi. Deficitul comercial al României cu China a fost atenuat într-o oarecare măsură. Cele două guverne depun mari eforturi pentru a promova facilitarea comerțului și explorează noi modele și forme comerciale, cum ar fi comerțul electronic transfrontalier și depozitele de peste hotare, pentru a stimula creșterea de calitate a comerțului bilateral.

Ambasadorul Jiang a subliniat că experiența importantă pe care China și România au câștigat-o în ultimii 72 de ani este de a urmări tendința internațională de pace și dezvoltare, de a adera la politica externă independentă, de a înțelege tonul principal al cooperării bilaterale prietenoase și de a gestiona diferențele existente în mod rațional și prudent. Situația internațională actuală și evoluția complexă a epidemiei de COVID-19 au adus noi provocări tuturor țărilor. Ambele părți ar trebui să învețe din experiența istorică și să respecte cele două tradiții majore: să adere la diplomația independentă și să protejeze prietenia tradițională dintre cele două țări, pentru a transforma împreună crizele în oportunități și a deschide noi orizonturi, pentru a vedea imaginea de ansamblu și a face schimbările necesare.

Ambasadorul Jiang a menționat că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la fondarea Partidului Comunist din China.

China este dispusă să colaboreze cu România pentru a înțelege direcția de dezvoltare a relațiilor bilaterale, pentru a profita de oportunitățile cooperării precum „Belt and Road” și China-CEEC și pentru a-și oferi reciproc companiilor un mediu de afaceri echitabil, corect, deschis și nediscriminatoriu, pentru a exploata profund potențialul cooperării în domenii emergente precum energia nouă, orașele inteligente și digitalizarea, astfel să pună o bază mai solidă pentru dezvoltareadurabilă și stabilă a cooperării pragmatice China-România.

Ambasadorul Jiang a vorbit foarte mult despre rolul pozitiv al organizațiilor de prietenie în promovarea relațiilor bilaterale, spunând că acestea au promovat energic prietenia tradițională dintre cele două țări și au promovat neobosit schimburile și cooperarea dintre cele două țări în domeniile economice, comerciale, culturale și locale, fapt care a jucat un rol important în dezvoltarea durabilă și stabilă a relațiilor bilaterale. Ambasada Chinei în România este dispusă să colaboreze în continuare cu organizațiile de prietenie pentru a profita de realizările din trecut și pentru a avansa aprofundarea parteneriatului amplu de prietenie și cooperare China-România, astfel încât acesta să aducă și mai multe beneficii celor două popoare.

source: chinaembassy.org.ro; 2021/06/24

Scroll to Top