Directorul General Hanban, Xu Lin – Doctor Honoris Causa al Universității din București

Sâmbătă, 18 octombrie 2014, Universitatea din București a avut onoarea de a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa doamnei Xu Lin, Director General al Hanban și Director al Sediului General al Institutelor Confucius. La eveniment a participat și ambasadorul Republicii Populare Chineze în România si reprezentanti ai Casei Romano-Chineze.

Cu prilejul decernării titlului, prof. dr. Luminița Bălan a rostit câteva cuvinte despre activitatea susținută a doamnei Xu Lin pentru promovarea limbii și culturii chineze și pentru dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi cooperare dintre China şi celelalte state ale lumii. Prof. dr. Luminița Bălan a punctat toate realizările importante ale doamnei Xu Lin, între care un loc special îl ocupă înființarea Institutelor Confucius, prezente în număr mare în peste 120 de țări. Xu Lin a contribuit decisiv în crearea celor patru centre Confucius în România: la București, cu sprijinul Universității din București, la Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca și a sprijinit activitatea celor două lectorate Confucius din Constanța și Deva. Xu Lin a arătat în permanență un interes foarte mare pentru sprijinirea acestui institut în afirmarea ca centru important în sfera cercetării sinologice pe plan internaţional, lucru pentru care corpul academic al Universității din București îi poartă o profundă recunoștință. De altfel, legăturile Universității din București cu civilizația și cultura chineză au o tradiție îndelungată, Universitatea din București găzduind cea mai veche catedră de limba chineză din România, înființată în anul 1956. Prof. dr. Luminița Bălan a încheiat Laudatio afirmând că eforturile directorului Hanban de promovare a limbii și culturii chineze prin Institutele Confucius au sprijinit multiculturalismul și dezvoltarea unor relaţii armonioase de cooperare între China și alte țări.

Xu Lin a mulțumit Universității din București pentru onoarea de a fi primită într-o comunitate academică cu tradiție în cercetarea sinologică. Ea a afirmat că distincția Doctor Honoris Causa reprezintă mai mult decât o încununare a eforturilor sale pentru promovarea culturii și limbii chineze în România: titlul reprezintă recunoașterea relațiilor de prietenie între poporul român și cel chinez. Xu Lin și-a încheiat cuvântul exprimându-și susținerea față de dezvoltarea acestor relații de colaborare și prietenie cu România prin intermediul Institutelor Confucius.

În partea finală a ceremoniei, rectorul Universității din București, Mircea Dumitru a felicitat-o pe doamna Xu Lin pentru performanțele sale academice și pentrul sprijinul acordat României în cercetarea sinologică, apreciind că „înființarea Institutelor Confucius reprezintă un pas firesc în dezvoltarea și continuarea cercetării filosofice”. „Universitatea din București vrea să aibă o vocație internațională, iar Institutele Confucius o pot ajuta să dezvolte proiecte de educație și cercetare cu alte țări”, a încheiat Mircea Dumitru discursul său, adăugând că acesta este începutul unei frumoase relații între Hanban, Universitatea din București și studenții acesteia.

Scroll to Top