Domnul ambasador Xu Feihong s-a întâlnit cu secretarul general al Uniunii Nationale pentru Progresul României

În data de 16 aprilie 2015, domnul ambasador Xu Feihong s-a întâlnit cu secretarul general al Uniunii Nationale pentru Progresul României, primar al sectorului 2 Bucuresti, domnul Neculai Ontanu. Cele două părti au discutat despre schimburile dintre partidele celor două tări si despre cooperarea la nivel local.

Domnul secretar general Ontanu a declarat că relatiile româno-chineze sunt speciale, prietenia dintre cele două tări a ajuns adânc în sufletele oamenilor. În noua perioadă, responsabilitătile istorice comune ambelor părti sunt să dezvolte si să promoveze prietenia româno-chineză, să ducă mai departe în mod constant cooperarea pragmatică din toate domeniile. Uniunea Natională pentru Progresul României doreste să întărească schimburile cu Partidul Comunist Chinez, iar sectorul 2 al Municipiului Bucuresti va continua, de asemenea, să promoveze cooperarea cu districtul Dongcheng din Beijing, cu orasul Yiwu din provincia Zhejiang si cu alte localităţi si va fi un mediator al întelegerii reciproce dintre tinerele generatii ale celor două tări.

Domnul ambasador Xu a aprobat evaluarea înaltă făcută de domnul secretar general Ontanu în ceea ce priveste relatiile chino-române, si i-a multumit atât domniei sale, cât si Administratiei Sectorului 2 pentru sprijinul puternic acordat de foarte mult timp cetătenilor chinezi din România, scolilor unde se predă limba chineză, investitiilor chineze. Domnul ambasador Xu a declarat că prietenia traditională chino-română se datorează eforturilor neobosite ale mai multor generatii, iar pentru consolidarea acestei prietenii este nevoie de mai multe actiuni concrete din partea ambelor părţi. Ambasada R.P. Chineze în România este gata să sustină în continuare Uniunea Natională pentru Progresul României si Administratia Sectorului 2 Bucuresti să dezvolte cu partea chineză schimburile interpartinice, schimburile locale si cooperarea, îmbogătind neîntrerupt sensul relatiilor bilaterale. www.chinaembassy.org.ro

11150262_819402384805656_4007493148602746268_n

În cadrul discuţiilor, am făcut o scurtă trecere în revistă a proiectelor pe care Primăria Sectorului 2 le-a dezvoltat cu prietenii chinezi. Am discutat despre proiecte culturale şi de educaţie, în cadrul cărora elevi din centrele de educaţie ale sectorului 2 şi din şcolile şi liceele sectorului 2 învaţă limba chineză, dar şi despre schimburi de proiecte de bună practică între administraţia sectorului 2 şi administraţii chineze.
De asemenea, am vorbit despre rezultatele deosebite obţinute de elevii şi cadrele didactice din cele două ţări care, în ultimii ani, au fost invitaţi în schimburi de experienţă în România, respectiv Republica Populară Chineză. De altfel, chiar în această vară un grup de elevi din Districtul DongCheng din Beijing se vor afla într-o interesantă vizită în România şi sectorul 2, iar cadre didactice din România vor merge într-un schimb de experienţă în China.
Pe parcursul întrevederii, am abordat detalii referitoare la continuarea dezvoltării proiectelor culturale şi de educaţie pentru elevi şi studenţi, prin realizarea de programe prin care să creăm oportunităţi pentru tinerii din România care să studieze, pe baza unor burse, la universităţi de prestigiu
din Republica Populară Chineză. Paralel, vom crea oportunităţi pentru intensificarea colaborărilor şi pentru susţinerea şi dezvoltarea de investiţii cu fonduri chinezeşti, astfel ca tinerii absolvenţi români vorbitori de limba chineză care vor avea posibilitatea să fie angajaţi la firme din ţara noastră. De altfel, chiar Excelenţa Sa a menţionat situaţia unor companii cu capital chinezesc care se dezvoltă în România şi unde îşi desfăşoară activitatea mulţi tineri români, vorbitori de limba chineza.
Tot în cadrul acestui proiect inter-cultural, am discutat posibilitatea ca oamenii de cultură din România să viziteze China şi oamenii de cultură din China să vină în vizită în România.
Într-un cuvânt, pot spune că, prin întâlnirea cu oaspetele chinez, Excelenţa Sa, Domnul Feihong XU, am pus bazele unei colaborări viitoare, prin realizarea unor programe, continuând vechea tradiţie a proiectelor comune, care dau trăinicie şi stabilitate bunelor relaţii româno-chineze.

facebook: Neculai Ontanu

Scroll to Top