Dr. Wang Xiao Guang (Catalina) – un adevarat prieten al Romaniei

Doliu. D-na Dr. Wang Xiao Guang (Catalina), presedintele Asociatiei Europene de Acupunctura, cel mai cunoscut specialist în acupunctură din România, a murit, sambata, 26 mai. Xiaoguang Wang se stabilise din 1999 în România şi colabora cu mai multe clinici, având un cabinet şi la Piteşti.

In cadrul Galei Casei Romano-Chineze, in anul 2013, domnei doctor Wang Xoaoguang – Catalina i s-a inmanat Premiul Special pentru Promovarea Medicinei Traditionale Chineze.

Xiaoguang Wang era reprezentantă a medicinei tradiţionale chineze la Organizaţia Mondiala a Sănătăţii, fiind absolventă a Institutului de Acupunctură din cadrul Academiei de Medicină Tradiţională şi a Institului de Acupunctură şi Moxibustie din Beijing. În familia doctoriţei Wang, acupunctura se practica de 13 generaţii, adică de peste 300 de ani.

In familia sa, medicina traditionala este o traditie. Bunicul, tatal, matusa dumneaei au fost foarte apreciati, fiind solicitati de multi demnitari din tara si strainatate. Dr. Wang era specialista in tehnica Hua Xia sau, mai popular, “paharele vietii”. Globurile de cristal folosite seamana cu popularele noastre ventuze, numai ca este vorba de “determinarea punctelor cu deficit energetic si stimularea lor pana la armonizarea energetica a organismului.

Mii de persoane si sute de personalităţi  din România si din afara, foşti demnitari, i-au cerut ajutorul, ea fiind creditată cu vindecarea unor cazuri de cancer incipient, spondiloză, migrene, reumatism, obezitate şi altele. Tuturor pacienţilor săi, doamna doctor Wang le sugera ca, în fiecare anotimp, să aibă grijă, în mod special, de un anumit organ intern. De exemplu, primăvara este bine să oferim mai multă atenţie funcţiilor ficatului, vara să avem mai multă grijă de inimă, toamna e bine să protejăm plămânii şi iarna rinichii.

In luna decembrie 2012, o echipa a televiziunii nationale chineze a vizitat Romania pentru a face un documentar. Un reportaj deosebita a fost relizat si in municipiul Pitesti, avand-o ca protagonist pe D-na Dr. Wang Xiao Guang (Catalina) descendentă dintr-o familie care practică acupunctură de aproape 300 de ani , profesor la Institutul de Acupunctură al Academiei Chineze, Departamentul medicinei tradiţionale şi, respectiv, fizician la Institutul de Acupunctură si care se afla in Romania din 1998 avand cabinet atat in oras cat si in Bucuresti. Acolo, la Pitesti are aproximativ 80 de pacienti zilnic.

缅怀罗马尼亚民众热爱的王晓光大夫 (1953.07.01-2018.05.26)
苏燕
晓光竟然走了,而且走得这么早,这么不是时候。这消息来得像个噩梦一般想要甩开却是不能。我的心中茫然不知所措,脑海里不停地翻腾着疑问“为什么?”这位身材高大,讲话细致,态度温和的中医大夫和多年好友怎么会默默的走了呢! 怎么能这样默默的走了呢! 啊,不!不!她不是默默的走了,而是在异国他乡的罗马尼亚掀起了波涛巨浪,在济世救人的浪花里,佳评跃涌的峰顶上,静静的离开了。
她离世的消息,是我正在锡比乌评审“汉语桥”参赛学生时,另一位评委将她的手机静静的递给我看后才知道的。但病故的详情还是后来跟她先生舒大哥通话后才知道。晓光是在五月二十六日去皮特什蒂(Pitesti)诊所准备行医时,在途中感到不适而到医院就诊,当时确诊无事,不料诊断完毕不久,就突然过世了。罗马尼亚院方的诊断是主动脉瘤扩张。我听到这话心里有说不出的无奈和惋惜。我无奈于此地医院大量的医务人员外流,设备老旧,许多急症都无法当场予以确诊并紧急抢救,我惋惜于她过早离世,此时此刻正是她医术最成熟、人望最高耸、而造福人群最多的时日。但是她不在了。
王晓光大夫来自中国北京,是中国中医研究院针灸研究所的主治医生。1998 年10月6日应一个罗中友好协会的邀请来到罗马尼亚。开始是在罗马尼亚西北部的乔阿久(Geoagiu )疗养站的一家医疗中心工作。两年之后,转到皮特什蒂(Pitesti)的中医诊所。因为医术的高超有效,甚至大量一百公里外罗马尼亚首府布加勒斯特的许多病患,都不惮长程颠簸前来求医。所以2003年起,晓光就开始常驻布加勒斯特的诊所(Clinica de Medicină Integrativă -Veroniki Life),但也兼在皮特什蒂行医直到如今。
为了能更精确有效的治疗疾病同时也想扩大治病的种类,晓光还不时抽空作针灸有关的基础病理研究,同时开辟使用针灸治病的新领域。她时常撰写学术论文来向医学杂志报导自己临床治疗的心得,借以推广针灸疗效,同时也钻研许多病理来设法医治新的疑难杂症。其中有”针灸医治全身僵直症95 个病例“及最近有关”以中草药医治缓解肝癌,肺癌及乳腺癌“的病例报告。因她所作的研究,荣获了罗马尼亚科学院颁发的推动中西医整合医治贡献奖。她对传统中医理论的真知灼见以及针灸上精湛的医术,再加对新病例在中西医病理及临床上锲而不舍的研究,使她成为罗马尼亚迄今在中医领域上最具权威的大夫。
然而很遗憾的,很不幸的,晓光像惊雷、像闪电般的过去了,无可置疑的。我没能在皮特什蒂像成百的民众在她身边守着,但是纷至沓来的电话,网路的传讯都不断的在传递噩耗,罗马尼亚媒体也纷纷报导晓光的医治事迹及社会民众的悼念。然而在悲痛中,我也为她感到骄傲:一个异国他乡的游子,默默工作于罗马尼亚普罗大众中的大夫,竟会受到如此众多的赞誉和敬重。据一个从皮特什蒂来布加勒斯特参加追悼会的朋友说,皮特什蒂当地教堂在为晓光作追思纪念时,城中将近半数的人都前来参加。这难道只是因为她高明的医术,使得许多身历顽疾的人得着释放和医治吗? 罗马尼亚本地也有不少医术高明拯救病患于苦难和死亡的大夫,但他们却没得着社会公众这么多的钦佩和称赞,这是为何呢?精湛的医术,辛勤劳苦的工作及中医学理的进深,固然使得王晓光大夫成为一个卓越的医生,但是,在罗马尼亚赢得成千上万病患的尊敬和感谢还因为她对病患耐心温馨的照顾及热诚信实的鼓励,使得大量病患身体心灵都得到了医治和释放,因此盛名远扬。她是个有美德的医生,一个真正诚信有爱的大夫。
5月31日,王晓光的灵柩运抵布加勒斯特,有数百名罗中人士参加了在国家火葬中心举行的追思纪念仪式。旅罗华商妇女联合会宣发了讣文:“王晓光大夫是旅罗华商妇女联合会名誉会长,她多年来为华人免费义诊,积极参加各项活动,组织并参与了罗马尼亚举办的四届水立方杯青少年中文歌曲大赛,她为人谦虚厚道,医德高尚,不图名利,救死扶伤,待人和蔼可亲,乐善好施,虽然她离开了我们,但她高尚的品质和崇高的思想,永远活在我们心中。”
追悼会上罗中之家主任帝比•哈利塔(Tibi)先生也发表纪念讲话:“我们今天怀着激动的心情聚集在这里,向王晓光大夫(卡塔利娜)致以最后的敬意。 遇到她的罗马尼亚人和罗中之家都对她的一生表示尊重,我想向她的丈夫舒先生保证,我们仍然会纪念她,她将留在我们的记忆里。我也想向她的女儿保证,她可以把我们当作她的兄弟姐妹,因为王大夫也尊重我们,把我们当作自己的孩子来医治,我很荣幸也是其中的一个。按照基督教的传统,死后灵魂会在我们中间仍然停留三天,我相信,她的善行和我们这几天的祈祷,会让王大夫的灵魂来到天堂。真诚的哀悼!”

In memoria  unui om deosebit, apropiat al Casei Romano-Chineze, publicam articole sugestive care reflecta pe deplin calitatile doamnei Wang.

Articol News.pad – Ziarul Magazine

DR. WANG VA INVATA CUM SA TRAITI IN RITMUL TOAMNEI
Dr. Wang, originara din China, considera ca fiecare anotimp are ritmul lui, iar organismul uman trebuie sa intre in armonie cu natura, ca sa nu capete diferite afectiuni.
Doamna, se pune accent pe functiile plamanilor, organele cele mai predispuse la imbolnaviri. Dr. Wang da cateva sfaturi romanilor, ca acestia sa intre in ritmul toamnei.

MAI PUTINA SARE
Toamna este un anotimp mai uscat, din cauza ca esenta vitala din aer este imprastiata de vant. Dr. Wang recomanda romanilor sa bea doua cani de ceai de plante pe zi, simplu sau indulcit cu cate o lingurita de miere, daca nu exista interdictie pentru acest produs apicol. Sarea din alimente, atat de draga romanului, trebuie sa fie diminuata cantitativ, pregatind astfel si rinichii, pentru a intra in ritmul iernii, anotimpul specific acestor organe.

EXERCITII DE RESPIRATIE
Trebuie evitate locurile cu poluare maxima. Acest lucru se poate face chiar si intr-un oras mare, prin evitarea stationarii in locuri nocive. De cate ori ne aflam in spatii deschise curate, trebuie sa inspiram profund aerul curat. Profund, subliniaza dr.Wang, inseamna sa-l trecem dincolo de cavitatea toracica, prin dilatarea abdomenului, in acelasi ritm cu cutia toracica. Adica, asa cum fac bebelusii, care respira corect din instinct.

APA DE IZVOR
Apa este foarte importanta, precizeaza dr. Wang, mai ales ca toamna este uscata. Trateaza in Romania din 1998 (10 luni pe an) si a descoperit cat de vie este apa din izvoarele de munte. Chiar daca este imbuteliata in sticle si sta mai mult timp, isi pastreaza esenta vitala. Domnia sa aduce apa de la Busteni, pe care o serveste ca atare, sau sub forma de ceai de diverse plante. Cu ea si gateste. Legume, in special, recomandand romanilor sa nu le mai “inece” in tot felul de sosuri grele, ci sa le consume putin inabusite.

O ORA PE ZI
Indiferent de anotimp, dr. Wang recomanda o ora pe zi pentru propria sanatate. Asta inseamna o plimbare prin parc, sa asculti muzica sau sa sa-ti petreci acest timp intr-un coltisor personalizat din casa, decorat cu un tablou, aranjament floral, statuete, care sa imbie la relaxare.
Pentru toamna, coltisorul trebuie sa contina mult verde crud.

FILOZOFIE DE VIATA
Dr. Wang a absolvit Academia Chineza de Medicina Traditionala si Institutul de Acupunctura si Moxibustie din Beijing. Lozinca sa: “Traiti in ritmul anotimpurilor ca sa nu va imbolnaviti si sa incetiniti ritmul imbatranirii”. Important este sa te gandesti la sanatate, iar forta gandului va elimina energiile negative.

 

Articol China Radio International – CRI Online

“Doctoriţa Wang Xiaoguang în România”

Doamna Wang Xiaoguang s-a născut în anul 1953 la Beijing. În familia sa medicina tradiţională a fost practicată din generaţie în generaţie. Nu e de mirare că doamna Wang a deprins încă din tinereţe tehnica acupuncturii.
În decembrie 1998, la invitaţia Asociaţiei Române de Prietenie cu R.P.Chineză, doctoriţa Wang Xiaoguang, care lucra atunci la Institutul de Acupunctură al Academiei Chineze de Medicină Tradiţională, a sosit la Geoagiu-Băi, începând să activeze la Centrul Medical şi de Terapie din această localitate. Datorită renumelui medicinii tradiţionale chineze, mulţi bolnavi români au venit din diferite localităţi ale ţării, cu convingerea că doctoriţa din China îi va vindeca. Centrul medical s-a umplut de pacienţi.
Într-un interviu acordat redacţiei noastre, doamna Wang ne-a spus: „În munca mea aplic tratamente prin acupunctură şi moxibustie, născute în China antică şi transmise de mii de ani, din gereraţie în generaţie, iar în diagnosticarea bolilor, îmbin metodele specifice medicinii tradiţionale chineze cu cele ale medicinii moderne.”
Doctoriţa Wang a ajutat la Geoagiu-Băi, până în aprilie 2001, mulţi pacienţi să scape de peste boli grave şi să rebucure din nou de o viaţă sănătoasă. Unii dintre pacienţi erau demnitari sau personalităţi marcante, alţii au venit chiar din SUA, Germania, Italia, Franţa, Austria sau alte ţări. Cei mai mulţi erau oameni de rând. Doamna Wang i-a tratat la fel, fără nici o discriminare. Unii dintre pacienţii cu probleme materiale au fost trataţi gratuit. În biroul doamnei Wang se găseau în fiecare zi buchete de flori oferite de cei vindecaţi.
Un tănâr cu răni la umăr şi la braţul drept, în urma tratamentului inadecvat din trecut, ajunsese să aibă muşchi atrofiaţi. Muşchii şi-au revenit numai după două şedinţe. Tânărul a putut să-i ofere flori doamnei Wang cu mâna dreapta şi i-a scris tot cu această mână adresa şi numărul său de telefon, considerând-o „a doua mamă”.
O pacientă ce avea toate încheieturile inflamate era chinuită de dureri cumplite şi se mişca cu greutate. După o perioadă de tratament, cele mai multe simptome au dispărut. Fiul ei a telefonat din Germania interesându-se de starea mamei. Soţul bolnavei, cu lacrimi de bucurie în ochi, i-a spus băiatului: „Mama ta acum poate chiar să şi danseze.”…
Doamna Wang a început să lucreze din 2001, la o clinică la Piteşti, iar în prezent tratează în Bucureşti. Până acum ea a tratat peste 20.000 de bolnavi. În cele mai multe cazuri efectul terapiei a fost satisfăcător, iar starea bolnavilor s-a ameliorat.
Despre viaţa în România din aceşti ani, ea ne-a spus: „Să fiu sinceră, uneori îmi este dor de casă, simt singurătatea, dar sunt şi multe lucruri care mă bucură şi fac să-mi dispară dorul de casă şi sentimentul de singurătate. Uneori un mesaj telefonic de la pacienţi mă emoţionează zile întregi.”

 

Articol – Gandul.info – 08.08.2007

“Ace înfipte cu dragoste”
În China există o familie care, de 13 generaţii încoace, dă lumii câte un doctor acupuncturist. De vreo 300 de ani, prima femeie din lanţul ăsta este doctoriţa Xiaoguang Wang. Prenumele ei înseamnă „răsărit de soare”.

Acum, în familia doctoriţei Wang mai sunt patru specialişti în medicină tradiţională chineză, doi unchi, o mătuşă, şi doi verişori. „Densitatea” de doctori pe membru de familie, crede dr. Wang, se datorează unei predispoziţii genetice.

Cum ajungi medic acupuncturist? În ultimii ani, în China, urmezi o facultate de medicină tradiţională, timp de şase ani şi apoi faci cam cinci ani de practică până să ajungi să tratezi un caz serios. Înainte, secretele acupuncturii se transmiteau din tată în fiu. Dr. Wang se consideră norocoasă că, pe lângă ce a învăţat în şcoli, a moştenit şi secrete de familie strânse în sute de ani de experienţă.

„Acupunctura a apărut cu circa 5.000 de ani în urmă. Primele documente care o atestă sunt de 3-4.000 de ani. De atunci nu s-a schimbat prea mult. Doar acele. Înainte erau cioplite în piatră. Acupunctura nu se poate schimba.

Nu este doar o tehnică, este o parte din întreaga filosofie şi înţelepciune chineză”. Dr. Wang face parte din casta celor mai buni acupuncturişti, medic al Institutului de Acupunctură şi Moxibustie din cadrul Academiei de Medicină Tradiţională Chineză din Beijing.

Locuieşte de opt ani în România. Acasă se întoarce doar o lună pe an, cât durează Anul Nou Chinezesc. În România înfige ace, zilnic, în 20-25 de trupuri, îi vin şi bolnavi din Italia, America, Germania. A reuşit să vindece cazuri de cancer incipient, spondiloză, migrene, reumatism, obezitate şi multe altele. A publicat în China un studiu privind rezultatele tratamentului prin acupunctură a 95 de cazuri de scleroză multiplă.

În China această boală se întâlneşte foarte rar. Atacă mai ales persoanele cu tenul alb, datorită ADN-ului diferit. De aceea nu a existat până acum în acupunctură o „reţetă” pentru ameliorarea sclerozei multiple.

Rezultatele acupuncturii nu sunt doar păreri. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, există 43 de boli care se tratează cel mai bine prin acupunctură. Dr. Wang spune că vindecarea nu vine automat după ce corpul este „garnisit” ca o perniţă de ace.

Dacă ştii numai unde să înfigi acul şi atât, nu faci nimic. Trebuie să simţi energia bolnavului, să-i citeşti faţa, să-l miroşi, să pui întrebări şi abia apoi să iei pulsul. În diagnosticul chinezesc se folosesc şase puncte localizate la încheieturile mâinilor, unul pentru inimă, unul pentru plămâni, câte unul pentru fiecare rinichi ş.a.m.d.

După ce se „consultă” organele prin intermediul punctelor se leagă informaţiile. Conexiunile sunt, de fapt, cele mai importante. Organul bolnav sau sănătos nu trebuie privit individual, ci ca parte a unui întreg. Nici măcar omul nu este o entitate izolată, este doar o verigă dintr-un lanţ. Dr. Wang nu spune că vindecă, ci că, de fapt, echilibrează energiile, că egalizează yin-ul şi yang-ul. Vorbeşte despre corpul omenesc aproape ca despre o religie – „Corpul are 365 de puncte, cât zilele anului şi fiecare punct are un nume.

Vedeţi, omul este la mijloc între Pământ şi Cer, iar cele trei sunt legate printr-o energie comună. Totul este conexiune, conexiunile sunt mai importante decât lucrurile luate separat”. Rosteşte cuvintele într-un amestec muzical engleză –română.

E un munte de energie, păşeşte iute şi râde mult. Ca să poată lucra, trebuie să aibă „energie bună”, zice. Ce înseamnă asta? „Minte curată, trup şi suflet curate. Vechile cărţi spun că ochii, inima şi mâna bagă împreună acul.

Ca să mă curăţ, merg din când în când la pădure, beau ceai, apă de izvor, scriu poezii şi cânt. Mulţi doctori europeni nu fac decât să scrie reţete. Doctorii pot să bea, să fumeze, să-şi piardă nopţile, nu afectează cu nimic pacientul şi tratamentul lui.

La un doctor acupuncturist legătura cu pacientul este mult mai strânsă. Nu se poate nici măcar să miroşi urât. Altfel, bolnavii simt că e ceva-n neregulă cu doctorul. Mulţi simt instinctiv că nu ai energie bună”. În China e pe dos faţă de România: doctorul care are coadă de pacienţi la uşă e considerat slab. Doctorul bun nu are bolnavi fiindcă el nu vindecă, ci previne.

De ce România? „Fiindcă mă iubeşte”, zice. Când a ajuns prima dată la noi, ningea. Era 6 decembrie, Geoagiu Băi, iar ea, singura chinezoaică. Dimineaţa au trezit-o curcile, au trecut opt ani de atunci, dar, curios, îşi aminteşte ceaţa Geoagiului şi cirezile de vaci. Românii i se par unici.

În însemnările sale povesteşte: „De ziua naţională a Chinei am primit foarte multe flori de la pacienţii români. Unul, ţinând în mână un mare buchet de flori, îmi spuse: Eu nu am maşină, n-am putut să merg în oraş să cumpăr flori, dar le-am cules pe acestea de pe pajişte. Mă uit în jos şi văd că pantalonii şi pantofii omului erau uzi şi plini de noroi. Un bolnav de hemiplegie îmi dăruieşte o ciocolată şi o nucă, spunând: Nu mă pot deplasa în oraş să cumpăr flori, nu vă pot oferi decât aceste cadouri. Am aflat apoi că suferindul, când s-a aplecat sub nuc pentru a lua nuca, a căzut pe pământ. Păstrez cu sfinţenie această nucă (…).

Un pianist, venit la tratament, a aflat că îmi place foarte mult muzica. A adus cu el un pian electronic şi boxe, iar seara cânta la pian, pentru pacienţii din grădina Centrului. Am cântat şi am dansat şi eu împreună cu ei. Bolnavii aproape că uitaseră de durere”. Pentru România a scris şi versuri. Imposibil de înţeles pentru un român cum poate un străin să spună asemenea vorbe despre ţara asta: „Voi sunteţi o comoară a lumii, sunteţi cea mai frumoasă mireasă a Europei”.
Dr. Wang zice că pe căldură mare ne putem simţi mai confortabil dacă masăm punctele tai yang (la tâmple), qu chi (la îndoitura mâinii, peste cot), dan zhong (la 4-5 cm de încheietura mâinii) şi ne guan (mijlocul pieptului).

 

Articol – 121.ro – Simona Esanu

“DOCTORUL MODEL”
Despre medicina traditionala chineza ai auzit multe, dar parca intotdeauna simti ca nu stii destule. Si nu e de mirare: filosofia lor, veche de mii de ani, este greu de inteles pentru noi. Totusi, fascinatia catre acest domeniu este inevitabila.

De pilda, acupunctura este o metoda de tratament exceptionala, iar in Romania se afla un expert la care au apelat multi oameni. Romani, straini, persoane publice sau oameni cu venituri mici, toti au fost incantati sa fie tratati de un doctor venit chiar din China. Doamna Wang Xiaoguang este licentiata Academiei Chineze de Medicina Traditionala si a Institului de Acupunctura si Moxibustie din Beijing si este reprezentant pentru medicina traditionala la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Doamna doctor este un om deosebit, este o fire sensibila la frumos, si totusi, are o personalitate puternica. Ea se afla la noi in tara din 1998, iar cand a ajuns aici, la Geoagiu-Bai, ningea. Era Decembrie si tine minte ca in prima zi, de dimineata, au trezit-o curcile.

De atunci este departe de familia ei, ramasa in China, ca sa ajute oamenii cu probleme de la noi din tara. In tara sa natala merge o singura data pe an, o luna, cu ocazia Anului Nou Chinezesc. Doamna Wang Xiaoguang este experta in acupunctura. In familia dansei toate generatiile anterioare au practicat medicina traditionala chineza. Acupunctura si-a facut aparitia cu aproape 5.000 de ani in urma si este intr-adevar o filosofie mai greu de inteles.

Acum noua ani de zile Wang Xiaoguang, cand a venit la Geoagiu-Bai, la Centrul Medical si de Terapie, a pus in practica tot ceea ce a invatat. Timp de patru ani, cu ajutorul priceperii si experientei sale, si-a castigat rapid multi admiratori, pacienti pe care i-a scapat de anumite afectiuni. Dr. Wang considera corpul nostru, care are 365 de puncte, cat zilele anului si fiecare punct are un nume.un tot unitar si tine cont de o teorie a cinci elemente ce corespund celor cinci organe principale ale organismului. Asadar, lemnul este asociat cu ficatul, focul cu inima, pamantul cu splina, metalul cu plamanii si apa cu rinichii. Tratamentele pe care le utilizeza doamna doctor sunt specifice acupuncturii si moxibustiei. Cand trebuie sa puna un diagnostic ea nu uita nici de medicina moderna.

In 2001, doamna Wang s-a mutat la Pitesti, unde trata pacientii unei clinici, iar acum dansa poate fi gasita in Capitala. Cand pune un diagnostic in maniera traditionala chinezeasca, Wang Xiaoguang observa atent pacientul si mai intai vrea sa simta pulsul acestuia. Este important ce simte la incheieturile ambelor maini. Apoi se trece la sedinta de acupunctura. Lista publicata de Organizatia Mondiala a Sanatatii cuprinde un numar mare de afectiuni ce pot fi vindecate prin acupunctura: astm, alergii, rinite, colecistite, obezitate, gastrite, sinuzite, tulburari de tranzit intestinal, dispepsii, reumatism, nevralgii, cefalee, migrene, chisturi ovariene, hepatita, noduli, pietre la rinichi si bila, miopie, strabism, arterite, etc.
In timpul unei sedinte de acupunctura, care dureaza de obicei 45 de minute, acele actioneaza asupra meridianelor energetice. Fiecare meridian corespunde unui organ intern, iar acele actioneaza asupra deblocharii si restabilirii nivelului energetic al organismului. Doamna doctor Wang, care a solutionat 20.000 de cazuri in cariera dansei, pana acum, te atentioneaza ca atunci cand se petrece un dezechilibru energetic, imediat se instaleaza si boala, durerea fizica. Acele pentru acupunctura sunt de diverse marimi, in functie de zona tratata si de pacientul care vine la tratament. Ele sunt fabricate din otel matisat cu argint.

Printre pacientii doctorului Wang Xiaoguang s-a numarat Mitropolitul Antonie Plamadeala si Adrian Nastase, cat si multi pacienti veniti din alte tari. Unul dintre cazurile solutionate de doamna Wang a fost cel al unui tanar care avea muschii bratelor atrofiati. Dupa doua sedinte muschii si-au revenit, iar pacientul a putut sa scrie. O alta pacienta avea dureri din cauza incheieturilor inflamate si se deplasa foarte greu. Dupa mai multe sedinte ale doctorului Wang, problemele au disparut in mare masura, femeia fiind capabila chiar si sa danseze.

Doamna Wang iti sugereaza ca in fiecare anotimp sa ai grija in mod special de un anumit organ intern. Mai precis, primavara, sa oferi mai multa atentie functiilor ficatului, vara ai mai multa grija de inima, toamna protejeaza-ti plamanii si iarna nu iti neglija rinichii. Si neaparat incearca sa previi bolile, nu amana vizita la un doctor, mergi din timp si ai grija de corpul tau.

“Minte, trup si suflet curate”, acestea sunt elemente extrem de importante pentru doamna doctor Wang Xiaoguang.

 

„Când iau acul în mânã, ochii mei, inima mea trebuie sã fie la unison“

WANG XIAOGUANG in dialog cu ANGELA MARTIN

A.M.: Doamna dr. Wang Xiaoguang, sunteti descendenta dintr-o familie care practica acupunctura de aproape 300 de ani. Vi s-au transmis direct anumite secrete ale profesiei? Aceste secrete au fost confirmate de studiile pe care le-ati facut ulterior la Institutul de Acupunctura si Moxibustie al Academiei de Medicina Traditionala?
W.X.: Asa este, provin intr-adevar dintr-o familie care prin traditie practica medicina chineza, ma refer la bunicii mei maternali. Astfel, din copilarie am intrat in contact cu medicina, atunci totul era nebulos, dar pe masura ce am crescut, am primit o educatie sistematica si severa, cu beneficii imense, ajutându-ma sa ma dezvolt si sa ma maturizez pe parcursul vietii. Asa am aflat ca spiritul supravegheaza totul. Desigur, am mostenit si câteva opusuri vechi de medicina, ca si experienta clinica a bunicului, strabunicului si a generatiilor anterioare. Numai ca eu mi-am dat seama din ce in ce mai mult ca acestea nu sunt simple scrieri, ci reprezinta o mostenire spirituala care nu va disparea niciodata. Iar acest lucru s-a materializat in timpul studiilor si al activitatii mele. Atât ca studenta la Universitatea de Medicina Occidentala, cât si la spital, dupa absolvire, ori de câte ori am intâlnit boli ce-mi frigeau palmele ori diagnostice grele, m-am gândit mai intâi cum as putea vindeca pacientul folosindu-ma de teoria si de mijloacele medicinei traditionale chineze, in asa fel incât cele invatate in facultate, cât si teoria si experienta pe care ai mei mi le-au transmis, sa fie valorificate eficient. Dintre aceste experiente, probabil ca unele sunt secrete profesionale, dar cel mai important este ca ele sa fie intelese profund si legate intre ele in constiinta. Pe când studiam la Institutul de Cercetare in domeniul Acupuncturii de pe lânga Academia de Stiinte Medicale Traditionale Chineze, faimosul specialist chinez in acupunctura, profesorul Guo Xiaozong, mi-a predat si el numeroase experiente si metode de tratament, ajutându-ma sa inteleg si mai adânc spiritul vast al medicinei chineze si unele mistere ramase vesnic nestiute.
Caracterul stiintific al medicinei traditionale chineze consta in faptul ca ea unifica Cer, Pamânt si Om, omul aflându-se intre Cer si Pamânt, el fiind sufletul a zeci de mii de fiinte, iar marea energie vitala qi, care se naste intre Cer si Pamânt, determina viata omului. In stravechea lucrare de medicina „Cartea de Medicina Interna a Imparatului Galben“ (Huang Di Nei Jing) este demonstrat acest lucru. Iar in spitalele in care eu am studiat si lucrat, aceste adevaruri au fost confirmate zilnic.
A.M.: Care este, dupa dumneavoastra, locul sau rolul acupuncturii in contextul stiintelor moderne?
W.X.: Stiinta acupuncturii este recunoscuta, studiata si aplicata de tot mai multi oameni din intreaga lume. In prezent, activeaza medici acupuncturisti in peste 190 de tari; in România fac acupunctura circa 2.000, iar in Germania, 50.000-60.000. Numerosi medici din lume s-au dus in China si au invatat aceasta tehnica. Exista locuri in care functioneaza scoli de acupunctura. In Franta, la unele facultati de medicina s-au introdus cursuri de acupunctura.
Cu mai mult timp in urma, Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat existenta a 43 de boli in care tratamentul prin acupunctura duce la rezultate foarte bune, indeosebi in neurologie, imunologie, digestie, endocrinologie, ginecologie, ortopedie, etc.
Unele cercetari stiintifice au demonstrat ca acupunctura poate genera reproducerea celulelor nervoase, dupa cum altele au dovedit ca ea poate controla proliferarea celulelor canceroase. Acupunctura realizeaza o mare bresa in sfera imbunatatirii sistemului imunitar al omului. Printr-un sistem de canale invizibile, acupunctura poate aduce in trup suflul vital adevarat din univers, pâna in punctul care va determina o evolutie pozitiva a starii bolnavului. La disectie, acest sistem de canale nu se vede. Eu cred ca este vorba de canale invizibile, dar ele exista! Prin aceste canale, acupunctura poate trimite in trup particule elementare invizibile cu efect vindecator. La fel ca in teoria privind existenta celui de-al cincilea microcosmos, a renumitei fiziciene Lisa Randall.
Asa inteleg eu acupunctura. Acesta este un secret de explorat pentru om, este darul mistic al Cerului. Acupunctura a fost aplicata in clinici de numerosi medici din diverse discipline din intreaga lume, ea si-a dovedit rolul urias si ocupa o pozitie din ce in ce mai insemnata. Un oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii spunea ca acupunctura a devenit o noua ramura a medicinei si ea circula de-acum in intreaga lume pentru ca poate vindeca o multime de boli in care medicina occidentala isi dovedeste ineficienta. Eu mi-am dat seama prin propria activitate ca acest lucru este cât se poate de real.
A.M.: Considerati ca medicina alopata incepe acolo unde se sfârseste medicina traditionala? Se pot ele completa, ajuta una pe alta? In fata unei tumori canceroase, de exemplu, care este reactia unui expert in medicina traditionala?
W.X.: Eu nu consider ca medicina occidentala a inceput sa capete avânt in momentul decaderii medicinii traditionale. Istoria medicinei ne invata ca aceasta stiinta exista de când e omul. La inceputuri, isi are izvorul in medicina instinctuala, penetrarea spiritului mortilor, nasterea samanilor. Tampier a spus ca samanismul, pe de o parte, duce direct la aparitia religiei, iar pe de alta parte, direct la aparitia stiintei. Iar samanismul este forma incipienta a medicinei. Cercetarile dovedesc ca medicina orientala si medicina occidentala au inceput sa se afirme simultan, ca s-a trecut de la medicina empirica la medicina traditionala in China si, respectiv, la cea occidentala in Europa. De aceea, se poate spune ca medicina Chinei si medicina occidentala au cunoscut aceleasi etape, de la medicina instinctuala, la samanism si la medicina practica. Cu toate ca dezvoltarea fiecareia a fost extrem de complicata, continutul comun este, la urma urmei, destul de mare. In linii mari, inainte de secolul al XIII-lea, medicina traditionala chineza ocupa un loc de frunte in lume. Dupa secolul XVII, gratie schimbarii conditiilor sociale in Europa si a stimulilor stiintelor naturii, medicina occidentala s-a dezvoltat rapid. Prin comparatie, medicina traditionala chineza a inceput sa piarda teren. Din secolul XIX, medicina occidentala a patruns in China, dar medicina traditionala nu a fost inlocuita, dimpotriva, ea s-a dezvoltat si s-a modernizat, ca o reactie fireasca la atacurile venite din partea medicinei occidentale, dar si ca urmare a preluarii din Occident a stiintelor si a tehnicilor moderne.
Diferentele medicinei traditionale chineze sunt determinate de nivelul mediului cultural in care s-a format si de lipsa innoirii permanente pe masura evolutiei vietii.
Asa cum spun indienii: indiferent de situatie si de cale, Dumnezeu a dat dintru inceput fiecarui popor o ceasca de pamânt din care oamenii beau viata.
Eu cred ca medicina traditionala si cea occidentala s-au confruntat din diferite unghiuri si s-au dezvoltat impreuna, urmarindu-se una pe alta. Ele pot fi complementare. „Cartea de medicina interna a Imparatului Galben“ (Huang Di Nei Jing) si „Corpusul hipocratic“ sunt doua culmi ale medicinei. Studiul profund si comparativ al acestor doua lucrari scoate lesne in evidenta existenta a numeroase asemanari intrinsece, uimitoare. Ele au trecut dincolo de samanism si dovedesc ca medicina chineza si cea occidentala au intrat deja intr-o etapa istorica cu totul noua, adica o etapa in care privesc in mod rational omul si maladiile. De la filosoful chinez Lao Zi, la Socrate, Platon, Aristotel etc, toti cred ceea ce cred si eu: ca lucrurile au spirit. In „Cartea de medicina interna „(Huang Di Nei Jing ) exista teoria celor sapte emotii; in lucrarile lui Descartes se gasesc descrieri despre cele sase sentimente, autorii având numeroase notiuni si teorii comune. Numai ca e nevoie de un timp si mai indelungat pentru a intelege, e nevoie de interferente si mai profunde, este nevoie de cunoastere comuna si intelegere prin intermediul celor mai recente evolutii ale stiintei.
Prigogine, laureat al premiului Nobel, scria in cartea sa „Provocarea Stiintei“ ca „ne indreptam spre o noua si unica sinteza, spre un nou naturalism. Acest nou naturalism va uni traditia occidentala a suprematiei analizelor si a evaluarii cantitative, cu medicina traditionala chineza, care se centreaza pe principiile independentei si organizarii proprii a lumii“. Totodata, considera ca aceasta va produce o noua cultura stiintifica.
Eu am observat ca in lumea medicala au aparut deja unele indicii. Lumea stiintelor medicale se confrunta deja cu o noua restructurare care ii va entuziasma pe oameni. Eu cred ca toate acestea inseamna ca cele doua stiinte medicale au atins o baza teoretica de sprijin si impliniri reciproce.
Ma intrebati daca medicina alopata si medicina traditionala se pot completa si ajuta reciproc. Iata, de exemplu, in tratarea tumorii maligne, medicii traditionalisti considera ca trupul trebuie sa se concentreze asupra hranirii si prevenirii, iar la depistare, tumoarea maligna este cercetata tinând seama de perioada timpurie, medie si târzie si se trateaza, in functie de locul unde a aparut si de simptomele pe care le prezinta, cu retete diferite de medicamente. Investigatia presupune patru examinari si opt cadre. Cele 4 examinari sunt: a privi, a auzi, a intreba, a lua pulsul. Cele opt cadre indica: elemente yin si yang, exteriorul, interiorul, frigul, caldura, realul, aparenta. In procesul tratarii, calea nu este aceeasi, ea isi schimba metodele de tratament in functie de evolutia bolii: au loc unele procese miraculoase, de bine, se prelungeste viata iar cresterea tumorii este intârziata, sau chiar stopata. In China, un asemenea tratament este generalizat.
In ultimul timp, unii bolnavi folosesc tratamentul chimic al medicinei occidentale la care adauga mijloace ale medicinei traditionale chineze – acupunctura si medicamentele din plante, iar cazurile celor insanatositi sporesc continuu. Acestea dovedesc interferentele si completarea reciproca intre cele doua tipuri de medicina. Dar lucrurile cele mai importante sunt, si o spun cu sinceritate, prevenirea si hranirea trupului: mentinerea starii de sanatate reprezinta cheia cheilor.
A.M.: Care sunt punctele de convergenta intre medicina traditionala, cea moderna si cea naturista? Sunt concurente, sunt complementare, sunt echivalente sub aspect terapeutic?
W.X.: Iata un principiu fiosofic; ele se implinesc reciproc si se intorc la natura. A cunoaste trupul omului si boala prin concepte filosofice inseamna a creste puterea imunologica a organismului, a pune pe prim-plan prevenirea, iar in privinta tratamentului, relatiile dintre ele trebuie sa fie de asa natura incât sa se completeze reciproc, fiindca fiecare are propriile avantaje si dezavantaje.
A.M.: In raport cu deviza antica „mens sana in corpore sano“, preocuparea dumneavoastra se extinde si asupra sufletului. Accentul pe care-l puneti asupra problematicii sufletesti este unul personal sau profesional?
W.X.: Eu sunt chiar deosebit de interesata de domeniul tratamentului psihologic. Trebuie sa stiti ca medicina traditionala chineza apreciaza mult psihologia, considerând ca numeroase boli sunt cauzate de afectiuni psihologice. In ultimii ani, atât medicina traditionala chineza, cât si medicina occidentala pun accent pe astfel de cercetari, deoarece, in fata a tot mai multe boli de natura psihologica, fiecare medic se confrunta cu asemenea incercari. Cred ca aceasta este si o raspundere pe care toti medicii ar trebui sa si-o asume: daca iti iubesti bolnavii, propune-ti sa-i vindeci ! Medicina traditionala chineza considera ca sunt sapte sentimente diferite care pot provoca boli diferite, si anume: bucuria, mânia, ingrijorarea, ingândurarea, tristetea, panica si frica. Manifestarea in exces a acestor sentimente poate da nastere unor maladii diferite. De curând, medicina occidentala a studiat teoria privitoare la virusii psihologici si a ajuns la concluzia ca incordarea si orice presiune de ordin spiritual sunt elemente care produc numeroase boli. In procesul tratamentului, eu cercetez transformarile de natura psihologica, le cer bolnavilor sa fie calmi si relaxati si, cu mijloacele specifice acupuncturii, ajung la rezultate bune. Inlaturarea problemelor psihologice ale pacientului reprezinta un punct-cheie in procesul vindecarii, iar eu pun un accent foarte mare pe acest lucru.
A.M. : „Minte, trup si suflet curate“, spuneti ca sunt elemente „extrem de importante“ pentru dumneavoastra. Puteti sa imi explicati cum poate ajuta acupunctura la curatenia sufletului?
W.X.: Medicina traditionala chineza apreciaza foarte mult virtutea medicului. In cartile de medicina traditionala se scrie despre aceste lucruri. Un medic bun nu poate avea o psihologie si o gândire lipsite de bunatate, el trebuie sa trateze bolnavul cu inima curata, sa-i trateze pe toti pacientii sai cu aceeasi atitudine. In ceea ce ma priveste, in fata fiecarui bolnav, atunci când iau acul in mâna, ochii mei, inima mea, mâna mea trebuie sa fie la unison. Daca nu apreciezi aceste lucruri, rezultatele tratamentului nu vor fi bune. Dumneavoastra intrebati daca se poate purifica sufletul. Acupunctura poate restabili echilibrul, poate sa-l faca pe om sa fie calm, sa se simta bine si liber, cât despre o purificare a sufletului, mi-e greu sa vorbesc; medicina traditionala chineza ne invata ca sufletul omului se afla in inima sa. Daca sufletul unui om este sanatos si daca inima este casa sufletului, inima este normala, iar sufletul sigur ca va fi minunat.
A.M.: Exista o disociere cunoscuta intre stiinta, filosofie si intelepciune. Care considerati ca este contributia fiecareia in acupunctura?
W.X.: Daca analizam profund relatia dintre acestea trei, vom putea spune ca avem de a face cu o armonie. Eu cred ca toate cele trei elemente isi au contributia lor in acupunctura. Omul inteligent simte si intelege existenta filosofiei, si pe aceasta baza a fost descoperita stiinta. Acum câteva mii de ani, inteleptii chinezi au desenat harta canalelor energetice ale corpului uman si au indicat cu extrema precizie si finete fiecare canal si fiecare punct. In teoria acupuncturii, a fost remarcabil prezentata ideea unitatii si a raspunsului reciproc dintre Om, Pamânt si Cer; aici sunt cuprinse numeroase teze filosofice: atât teze ale conceptiei taoiste, cât si unele din „Cartea Schimbarilor“. Toate lucrurile din univers exista si se transforma prin yin-yang si cele cinci elemente. Si se pot simti intre granitele acestea minunat. Fiecare om este un microcosmos, iar in acest microcosmos, ca si in marele cosmos, exista soare, luna, munti si ape, cele patru anotimpuri, ziua si noaptea. Asa cum simt si inteleg eu, eu ma prosternez in fata unitatii dintre filosofie si stiinta. Aceasta e intelegerea mea, iar contributia si maretia lor pentru omenire sunt greu de definit. Daca un om face temperatura, prin tratamentul de acupunctura, temperatura scade. Daca sufera de reumatism, acupunctura ii elimina din organism cauzele care i-au determinat boala. In caz de urgenta cardiaca, acupunctura raspunde punctelor energetice si poate salva numerosi pacienti si asa mai departe. Si aici este greu de spus câte boli se pot vindeca prin acupunctura!
A.M.: Exista un efect placebo in acupunctura?
W.X.: Eu cred ca nu exista, fiindca fiecare ac introdus poate produce o reactie in trupul pacientului, diferita, usoara sau puternica. In cadrul unor cercetari recente, prin efectuarea RMN, când un ac intra in trup, prin reactia din canalele energetice se induc schimbari ale activitatii creierului, iar in laborator se induc schimbari fiziologice si biochimice. Fiecare pacient reactioneaza in mod diferit, incât la nivel fizic, al senzatiilor si al perceptiei, nu se manifesta un efect placebo.
A.M.: Stiu ca scrieti poezie. De ce scrieti? Vi se pare ca profesia dumneavoastra nu va exprima deplin? Actul de a scrie poezie are pentru dunmeavoastra un efect terapeutic?
W.X.: Imi place sa scriu poezii, eseuri. Am inceput de mica, fiindca acasa aveam o multime de carti pe care le indrageam, de la cele de povesti, la carti de poezie si proza. Dincolo de activitatea mea, eu rememorez tot ceea ce am trait si simtit in aceasta viata, retin totul, dau expresie intelegerii pe care o am asupra vietii ori a dragostei pentru natura. Am desigur si tristeti, rani, caderi si stari de neputinta. Toti oamenii trec prin asa ceva. Doar ca eu nu ascund nimic si le pun uneori pe hârtie. Munca mea si creatia poetica sunt doua lucruri diferite. A scrie poezie este o descarcare a sufletului, un fel de a vedea simtamintele inimii ; in lumea mea, sufletul meu se misca liber.
A.M.: Ca poeta, care sunt temele dumneavoastra predilecte? Se intâmpla ca realitatea româneasca sa va inspire?
W.X.: Imi plac temele ceva mai concrete si realiste. Fiindca sunt o persoana care simte si observa repede. Sunt in România de zece ani. Din frumoasa statiune Geoagiu Bai am ajuns in Pitesti – orasul lalelelor – si de acolo, in Bucuresti. In zece ani, am vindecat o multime de oameni. Si pe oriunde am umblat in România am aflat, am trait si am invatat nenumarate lucruri. Am fost si in multe alte tari europene. Dincolo de admiratia pentru frumusetea naturala a acestei tari, am pentru România un atasament care nu ma lasa sa plec, sa ma despart de ea. Important este ca oamenii de aici au o inima buna si un puternic simt al tolerantei. Cu toate ca românii au si insatisfactii in unele domenii, au si foarte multa generozitate, sunt un popor care pretuieste sentimentele. România, are o civilizatie veche si bogata. Zilnic constat si ma bucur de un mediu cultural, civilizat, care ma inspira, imi stimuleaza anumite simtaminte, inclusiv cu privire la cultura – istorie, poezie, si muzica.
Si mai important este faptul ca in acesti zece ani, eu si oamenii pe care i-am cunoscut in România ne respectam reciproc, am devenit buni prieteni. Am observat ca oamenii de aici pun pret pe stiinta. In urma cu câtiva ani, am scris despre prietenie intr-un volum intitulat „Istoria prieteniei româno-chineze“, iar in 2006, o poezie – „ Ziua Nationala a României“.
Vreau sa spun ca o natiune si o tara, indiferent de starea ei economica sau de puterea militara, indiferent de vechimea istoriei si indiferent de bogatia culturii sale, nu-si pot dovedi gradul inalt sau scazut de civilizatie altfel decât prin prezenta extinsa, consistenta si persistenta a bunatatii. Numai asa se poate spune ca este exprimata inaltimea unei culturi si a unei civilizatii. Trecutul si prezentul României imi spun ca eu traiesc si muncesc intr-o Tara a Bunatatii. Iubesc acest pamânt si stiu acest lucru cu simtamintele mele cele mai intime.
Cu certitudine, raspunsurile mele nu sunt complete, dar v-am raspuns cu inima.
Va multumesc foarte mult pentru aceasta convorbire si sper ca vom mai avea si altadata placerea sa stam de vorba…
AM.: Cu siguranta ca vom mai avea. Va multumesc si eu si pe curând

 

Scroll to Top