Emma Raducanu. Tatăl este român, iar mama chinezoaică

Emma Raducanu. Tatăl este român, iar mama chinezoaică.

Finalistă la US Open, Emma Răducanu a topit clasamentul WTA! A depășit peste 100 de jucătoare în 2 săptămâni și a mai stabilit un record

Emma Răducanu, nascuta in data de 13 noiembrie 2002 la Toronto, Canada, este o jucătoare profesionistă de tenis britanică.

Tatăl său este roman, din Bucuresti și mama sa este chinezoaică, din  Shenyang, iar ambii lucrează în finanțe. Familia s-a mutat la Londra pe când Răducanu avea doi ani deoarece părinții s-au gândit că ar fi un loc interesant în care ea să crească. A început să joace tenis la vârsta de cinci ani la Academia de tenis Bromley. A fost elevă la Newstead Wood School, o școală din burgul Bromley.

De mai multe ori pe an își vizitează bunica paternă în București. Emma vine la București la mama lui Ian( Ion), “mamaie”. Însă se pare că ea doar înțelege română, nu și vorbește. În schimb, tânăra este mult mai familiară cu mandarina, limba mamei. „Bunica mea, mamaia, locuiește în centrul Bucureștiului. O vizitez de câteva ori pe an, stau cu ea. Chiar este frumos. Ca să fiu sinceră, îmi place mâncarea (n.r. românească). Adică, mâncarea este incredibilă! Şi gătitul bunicii mele este, de asemenea, ceva special. Am legături cu Bucureștiul”, le-a mărturisit Emma Răducanu jurnaliștilor britanici.  “Tatăl meu e din București. La fel ca bunica, ca mamaia (n.a – pronunță românește cuvântul), care locuiește în continuare în centrul Bucureștiului. Revin acolo de câteva ori pe an pentru a o vedea. E foarte frumos. Iubesc mâncarea de acolo. Să fiu sinceră, e incredibilă! Bunica îmi gătește, iar ăsta e un alt lucru special.”, a mai spus Emma.

Părinții Emmei o susțin adesea din tribune la meciuri și sunt cei care o împing mereu de la spate, după cum chiar jucătoarea de 18 ani a recunoscut: “Ambii provin din țări în care se muncește foarte mult” Idolii ei în tenis sunt Li Na și Simona Halep. Emma a făcut balet, înot și călărie înainte de a se opri la tenis.

Răducanu a debutat la Nottingham Open 2021, ⁠unde a participat ca wildcard, iar in iunie 2021, Răducanu a debutat la un turneu de mare șlem ca wildcard la ediția 2021 a turneului de la Wimbledon.

Astfel, a fost cea mai tânără britanică ajunsă în turul trei la Wimbledon de la Elena Baltacha în 2002, care avea tot 18 ani.[14] Ulterior, a învins-o pe Sorana Cîrstea pentru a ajunge în runda a patra, devenind, la 18 ani și 239 de zile, cea mai tânără britanică ajunsă în șaisprezecimi.

La următorul turneu de mare șlem, U.S. Open 2021, Raducanu a reeditat performanța, ajungând chiar in finala. Emma Răducanu (Marea Britanie, 150 WTA) a reușit o performanță uriașă la US Open, devenind prima jucătoare din istorie care ajunge în marea finală a unui turneu de Grand Slam venind din calificări!

Cum Emma a plecat din calificări la US Open și nimeni nu se aștepta ca ea să ajungă în finală, părinții jucătoarei nu s-au ocupat să obțină această aprobare, crezând că fiica lor va reveni destul de rapid acasă.

Din acest motiv, ei nu o pot susține decât din fața televizorului. „Îmi pare rău că nu sunt aici lângă mine, dar le simt încurajările și sprijinul lor, a spus Emma”, după ce a ajuns în ultimul act al competiției de la New York.

 

“My grandma, Mamiya, still lives in central Bucharest. I go back a couple times a year, stay with her, see her. It’s really nice. I love the food, to be honest. I mean, the food is unbelievable. And my grandma’s cooking is also something special. I do have ties to Bucharest.”

Scroll to Top