Muzeul Național de Istorie a României, partener al Casei Romano-Chineze, a organizat vernisajul expoziției eveniment „Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale din perioada Wanli, dinastia Ming – Colecția Dong Bo Zhai”, miercuri 20 noiembrie 2019, la sediul muzeului din Calea Victoriei.
Evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 70 de ani de relații diplomatice româno-chineze a fost unul select, cu invitati deosebiti, iar in cadrul acestei expoziții vor putea fi admirate un număr de 149 de obiecte de orfevrărie extrem-orientală de o excepțională valoare istorică, care datează din timpul domniei împăratului Wanli (1573-1620), cel de-al paisprezecelea împărat al dinastiei Ming (1368-1644).
Obiectele din colecția Dong Bo Zhai provin din patrimoniul Muzeului de Artă Xi’an Qujiang și oferă o imagine complexă asupra artei prelucrării aurului din timpul dinastiei Ming, mai ales a celei din timpul domniei împăratului Wanli. Cea mai mare parte a acestora par să provină din același mormânt, au fost realizate în atelierele imperiale Yinzuoju și sunt ilustrative pentru măiestria tehnică și pentru formele estetice atinse în primii ani ai secolului al XVII-lea, în cadrul acestor ateliere care produceau obiecte exclusiv pentru uzul imperial și al primelor ranguri ale societății chineze. În timpul dinastiei Ming, aurul, alături de jad și mătase, era considerat unul din cele mai prețioase materiale, important simbol, totodată, al bogăției și statutului social înalt.
Expoziția va fi deschisă în perioada 21 noiembrie 2019 – 22 martie 2020 la sediul Muzeului Național de Istorie a României, din Calea Victoriei 12, București și va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9:00-17:00.
Ernest Oberländer-Târnoveanu – Managerul MNIR a precizat ca „aceste piese, meticulos lucrate din aur şi încrustate cu pietre preţioase, sunt foarte variate din punct de vedere tipologic, podoabe, cercei şi brăţări, vase utilizate în cadrul ritualurilor religioase, vase pentru servirea băuturilor, dar şi seturi de coşuri cu flori, care exprimă urări de sănătate, bogăţie şi longevitate”realizate aproape de perfectiune”.
„Cultura este plină de culoare datorită schimbării și îmbogățită prin învățarea reciprocă”, a spus ambasadorul Chinei Jiang Yu în discursul său la ceremonia de deschidere.
Zhou Tianyou, directorul Muzeului de Artă Qujiang din Xi’an, a declarat că, în timp ce lucrează pentru protejarea, cercetarea, afișarea și promovarea patrimoniului cultural remarcabil național, muzeul său a folosit colecțiile pentru a realiza activ schimburile culturale internaționale și pentru a promova înțelegerea și recunoașterea reciprocă cu alte țări din lume.
Au mai luat cuvantul Irina Cajal, subsecretar de stat al Ministerului Culturii si Howard Kwok, presedintele consiliului director al Muzeului de Arta, Xi’an Qujiang.
Casa Romano-Chineza, prezenta la eveniment, va introduce si recomanda sa vizitati si vizionati piesele expoziției care va rămâne deschisă până pe 22 martie 2020.