Florea Dumitrescu, un promotor al bunelor relații româno-chineze

In memoriam

Personalitate de excepție, diplomat, ambasador și ministru, fost guvernator al Băncii Naționale a României înainte de 1989, Florea Dumitrescu a trecut în neființă la vârsta de 91 de ani. Casa Româno-Chineză, a cărei vicepreședinte a fost, precum și conducerea revistei ”Casa prieteniei” consideră că dispariția eminentului specialist în domeniul economic, un adevărat promotor al prieteniei dintre două țări prietene România și China, reprezintă o mare pierdere pentru toți și transmit sincere condoleanțe familiei îndurerate.
Florea Dumitrescu a condus nouă ani Ministerul de Finanțe și cinci ani a fost Guvernator al Băncii Naționale a României. A început carieră ca funcționar în BNR și a ajuns să stea la masă cu cei mai mari bancheri ai lumii. Este primul ministru de Finanțe dintr-o țară socialistă membră CAER care a semnat acorduri cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, determinându-l pe Robert Mc-Namara, șeful Băncii Mondiale, să schimbe politica de creditare.
În calitate de ambasador în Republica Populară Chineză, Florea Dumitrescu a fost un eminent promotor al bunelor relații de colaborare între România și China, un diplomat dedicat dezvoltării activității de cooperare multilaterală a legăturilor tradiționale de prietenie și bună înțelegere existente între două state prietene.
Ca vicepreședinte al Casei Româno-Chineze, dar mai ales ca preşedinte al Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze dealungul a peste două decenii, Florea Dumitrescu a susținut permanent necesitatea și importanța acțiunilor economice şi a fost un contributor important în realizarea unor proiecte de anvergură cuprinse în programul de activități la nivel central și în cadrul filialelor județene ale Casei. A participat la numeroase evenimente desfășurate în București, în țară și peste hotare, discursul său plin de dinamism și pragmatism fiind primit și apreciat. Totodată, a militat pentru cunoașterea în profunzime a valorilor poporului chinez, pentru înțelegere și colaborare într-un climat de prosperitate.
Prin trecerea în neființă a lui Florea Dumitrescu, românii și chinezii au pierdut o mare personalitate, un prieten bun, un spirit nobil, un om de mare valoare.

Odihnește-te în pace, Florea Dumitrescu, prieten drag!
Casa Româno-Chineză

Scroll to Top