FONDUL „CHINA-EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST”

Fondul „China-Europa Centrală și de Est”. Firmele chineze, așteptate cu interes 10 miliarde de euro pentru investiții

Banca Industrială şi Comercială a Chinei a creat un fond special pentru investiţii de cel puţin 10 miliarde de euro pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură, producere de înaltă tehnologie şi bunuri de consum în Europa Centrală şi de Est, ţări considerate parte a proiectului „Noul drum al mătăsii». În acest fel, Beijingul speră să ofere companiilor chineze noi pieţe de export. Deşi principalul obiectiv îl reprezintă investiţiile în Europa Centrală şi de Est, finanţările ar putea fi extinse la restul Europei şi la alte regiuni relevante pentru cooperarea Chinei cu ţări central şi est-europene.

 

 

Fondul este susținut de guvernul de la Beijing și are ca obiectiv atragerea a 50 de miliarde de euro pentru finanțarea unor proiecte în mai multe domenii, au anunțat oficialii băncii. „China-Europa Centrală/de Est” va fi administrat de Sino-CEE Financial Holdings Ltd, o companie înfiinţată la începutul acestui an de Banca Industrială şi Comercială a Chinei. Compania a început formal operaţiunile cu ocazia vizitei efectuate de premierul Li Keqiang la Riga, în Letonia, unde s-a desfășurat cea de-a 5-a reuniune a șefilor de guverne din statele Europei Centrale și de Est și China, în format 16+1.

Pentru progresul comun

Cu aceast prilej, fostul prim-ministru Dacian Cioloș a avut o întrevedere cu premierul Chinei, Li Keqiang. Participarea demnitarului român la reuniunea șefilor de guvern de la sfârșitul anului trecut, derulată sub titlul „Conectivitate îmbunătățită în scopul progresului comun”, a oferit ocazia reafirmării hotărârii României de a-și asuma un rol tot mai important în cadrul acestui format de cooperare, se precizează într-un comunicat la guvernului de la București. În cadrul discuțiilor, a fost evidențiată dorința de colaborare și cooperare în diverse domenii de activitate. Dacian Cioloș s-a referit la angajamentul părții române de a dezvolta cooperarea prietenească cu China. Primul ministru a urat bun venit intreprinderilor chineze venite să investească în România, participând la construirea porturilor și infrastructurii, cât și a celor care vor începe dezvoltarea cooperării pe domeniile agriculturii și turismului. Totodată, a vorbit despre promovarea cooperării pe proiecte din domeniul nuclear, al energiei termice și transporturilor. A fost  subliniat rolul pe care poate să-l joace Portul Constanța în legătură cu Strategia Dunării și cu conectarea care se poate realiza prin intermediul Mării Negre între Europa Centrală și de Vest, prin intermediul Dunării, și Asia Centrală, până în China. Despre turism, premierul a declarat că s-au „făcut deja paşi pentru a se facilita partea administrativă a obţinerii vizelor pentru turiştii chinezi care vizitează România şi sperăm noi să vedem în perioada următoare că ar exista oportunitatea chiar a unor chartere din China cu destinaţie Bucureşti, destinaţie directă”.

Relații cu tendință de dezvoltare

La rându său, premierul Li Keqiang a declarat că prietenia tradițională dintre China și România este profundă. Relațiile bilaterale păstrează o bună tendinţă de dezvoltare. China acordă o mare atenție cooperării concrete cu România, dorind să impulsioneze, alături de partea română, colaborarea în domeniile centrale, nucleare și termocentrale, procesarea produselor agricole, în vederea creșterii echilibrate a schimburilor comerciale și să intensifice colaborările în turism, pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale.

Reamintim că o altă întâlnire dintre cei doi șefi de guvern a avut loc în marja summitului Asia-Europa ASEM, care s-a desfășurat, anul trecut, la Ulan Bator, în Mongolia, unde s-a manifestat dorința de cooperare în cadrul formatului „16+1” și al relațiilor China-Uniunea Europeană. În anul 2013 a fost organizat, la București, Forumul economic și comercial China-Europa Centrală și de Est, considerat atunci un real succes pentru România și o oportunitate de plasare a României pe coridorul creat de „Noul drum al mătăsii”.

Scroll to Top
Scroll to Top