Fundația Culturală BARTOC

Domnul Bartoc a înfiinţat, în 1996, la Bucureşti, Fundaţia Culturală “Bartoc”, care are ca obiectiv promovarea priorităţilor româneşti şi a legăturilor culturale dintre România şi alte ţări. Fundaţia a realizat până acum filme documentare, cărţi şi pliante, expoziţii filatelice, ştampile, donaţii de cărţi şi medalii, premii pentru tinerii filatelişti la diferite expoziţii şi sponsorizări pentru revista Filatelia. Fundaţia nu câştigă deloc bani. Principalii sponsori ai săi sunt fiul şi prietenii domnului Bartoc. Sediul se află în apartamentul mic al acestui inginer constructor pensionar. Domnul Bartoc a dus totdeauna o viaţă modestă. Dar, pentru prietenia chino – română, el a facut gesture si donatii considerabile.

Bartoc: “Prima experienţă fericită am avut-o în 1976 când am fost pentru prima dată în China. Sunt foarte mândru de faptul că nu mai există o altă ţară în lume, care să fii avut zece ediţii filatelice bilaterale”.

Domnul Bartoc ne-a declarat că dintre cele douasprezece vizite ale sale în China cea mai frumoasă a fost cea făcută la Expoziţia Mondială de la Shanghai si cea din 2019 cand a fost in cautarea unor produse realizate din floare de colt. A plecat pe cont propriu în China şi a făcut cu banii săi medalii argintate, plicuri şi ilustrate cu timbre şi ştampile poştale pentru participanţii la festivităţile Zilei României, din 29 august 2010. Luo Dongquan de la redactia RCI –Romana, şi-a amintit ce mari eforturi a depus domnul Bartoc pentru realizarea acestora: “Par simple şi banale unele chestiuni, precum schimbarea valutei, cumpărarea timbrelor comemorative de la Expo – Shanghai, lipirea timbrelor şi punerea ştampilei oficiului poştal de la Expo – Shanghai cu data de 29 august 2010 şi a ştampilei Pavilionului României pe plicurile şi ilustratele comemorative. Dar rezolvarea lor necesită timp, bani, eforturi şi răbdare. El a alergat în cele trei zile, sub razele dogoritoare ale soarelui, de la sectorul A la B şi C din Parcul Expoziţiei, care se întinde pe o suprafaţă de 5,28 de kilometri pătraţi, de la Pavilionul României la Poştă, de la Poştă la Bancă. Dirigintele Poştei a spus că nici un alt pavilion naţional nu a realizat plicuri cu ştampila oficiului poştal al expoziţiei”.

Când l-am întrebat pe domnul Bartoc dacă atâta muncă l-a obosit cumva, el a răspuns: “Când faci cu pasiune, treci oboseala şi treci tot, te înarmezi cu voinţă şi cu cât mai multă dragoste. Este un lucru după cum ţi-e inima. Expoziţia de la Shanghai a fost un episod extraordinar pentru mine pentru că am considerat că prin ceea ce am făcut acolo, s-a făcut o bună propagandă pentru România în China. Am considerat că Pavilionul României a fost foarte frumos şi merita să rămână imortalizat pe o medalie, pe un plic şi pe o carte poştală”.

Tot in anul 2010 au fost scoase de sub tipar încă două cărţi despre relaţiile chino – române, şi anume “Evantaiul celor 10.000 de gânduri (volumul III)” şi “Nestemate ale culturii chineze”. Dar probabil puţini oameni ştiu că unul din principalii sponsori ai acestor două cărţi este chiar Fundaţia Culturală “Bartoc”. Tipărirea acestor două cărţi a necesitat mulţi bani pentru că tirajul este mare şi cărţile au multe pagini. Pentru a dărui bani, domnul Bartoc a împrumut bani din bugetul alocat unui film realizat de fundaţie. El a spus: “Anul acesta sunt foarte preocupat de a realiza un film despre Henry Coanda, cel care a realizat primul motor cu reacţie în lume, în anul 1910. Anul acest se împlinesc 125 de ani de la naşterea lui. Am început de anul trecut să realizez un film despre savantul Henry Coanda. Pentru a scoate de sub tipar cărţile, am luat bani de la film şi i-am dat la cărţi. Fac tot ce este posibil ca să salvez situaţia şi să apară filmul anul acesta pentru că anul acesta se împlinesc 125 de ani. Va fi un film documentar care va fi proiectat de diferite studiouri de televiziune”.

Alexandru Dan Bartoc, presedintele Fundatiei Culturale ‘Bartoc’, a dezvelit placa comemorativa dedicata inginerului roman Henri Coanda, in cadrul expozitiei ‘Un zbor de 100 de ani’, eveniment dedicat Centenarului Vlaicu-Coanda, in luna decembrie a anului 2010.

Domnul Bartoc a spus că fundaţia sa mai are multe programe în ciuda faptului că fondurile sunt puţine. El a pregatit si lansarea unui plic cu ştampilă cu ocazia inaugurării, pe 25 octombrie, a Casei Româno – Chineze.

In anul 2016 România, invitată de onoare la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, a fost reprezentata si de o expozitie filatelica ingrijita de Fundatia Culturala Bartoc.

Cu ocazia câştigării trofeului de lider mondial de către Simona Halep, la iniţiativa Fundaţiei Culturale Bartoc, Asociaţiei Filateliştilor din Bucureşti şi operatorul naţional de servicii poştale – Poşta Română s-a realizat o ştampilă poştală ocazională şi o ilustrată dedicată acestui eveniment. Ştampila conţine inscripţia ”NUMĂRUL 1 MONDIAL ÎN CLASAMENTUL WTA DIN 2017”. Cartea poştală o prezintă pe Simona Halep alături de globul pământesc, pe care e figurată Republica Populară Chineză, acolo unde, la Beijing, la 7 octombrie, a ajuns în postura de lider mondial. Pe verso ilustratei, este tiparit  textul ”SIMONA HALEP, CETĂŢEAN DE ONOARE AL ORAŞULUI BUŞTENI, A DEVENIT LA 7 OCTOMBRIE 2017, LA BEIJING, LIDER AL TENISULUI MONDIAL”. Cărţile poştale s-au tipărit în 500 de exemplare.

In anul 2019, prin intermediul Fundației Culturale Bartoc a fost emis un plic omagial și a fost folosită o ștampilă poștală omagială, cu ocazia evenimentului organizat de Divizia de Istoria Tehnicii a Academiei Române – “125 de ani de la nașterea lui Hermann Oberth – Părintele zborului spațial”. Născut la Sibiu (25 iunie 1894), Hermann Oberth, un sas transilvănean, a fost unul dintre pionierii astronauticii și științei rachetelor. In 2021, pentru prima dată la un Campionat Mondial va fi înmânat Trofeul ,,Hermann Oberth”, român năs­cut la Sibiu şi considerat părintele aeronauticii. Trofeul va fi oferit de Fundaţia Culturală Bartoc.

In anul 2020, Compania Națională Aeroporturi București, TAROM și Fundația Culturală “Bartoc” au organizat „Ocolul pământului în 80 de ore”, un eveniment aniversar dedicat împlinirii a 50 de ani de la primul zbor efectuat de o aeronavă TAROM în jurul lumii, pe ruta Băneasa – Karachi – New Delhi – Bangkok – Rangoon – Hong Kong – Tokio – Nagoya – Tokio – Insula Wake – Honolulu – Los Angeles – Mexico City – Acapulco – New York – Las Palmas – Roma – Istanbul – Băneasa, actualul Aeroport Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu fiind punctul de plecare și destinația finală deopotrivă. De altfel, la vremea zborului evocat, aeroportul și TAROM formau o unică instituție. Tot in anul 2020 Fundația Culturală Bartoc, Muzeul Recordurilor Româneștişi şi Federația Filatelică Română, au amplasat o impresionantă placă aniversară  marcând, cum spunea inimosul iniţiator Alexandru Bartoc ”100 de ani de la înființarea primei companii aeriene internaționale transcontinentale de pasageri, mărfuri și poștă din lume – COMPANIA FRANCO-ROMÂNĂ de Navigație Aeriană”. In anul 2020 s-au implinit 50 de ani de la constituirea Comisiei de Aerofilatelie din Romania și  de la prima  expoziție AEROMFILA si s-a organizat – “AEROMFILA 2020“, ediția a XXXVI-a.

In data de 21 Iulie 2021, în Clubul Academicienilor Calea Victoriei nr. 125, ACADEMIA ROMÂNĂ și FUNDAȚIA CULTURALĂ „BARTOC” au organizat evenimentul ocazionat de împlinirea a 100 de ani de la descoperirea insulinei. S-au oferit medaliile „100 de ani de la descoperirea insulinei – 1921” s-a lansat plicul și ștampila aniversara „100 de ani de la descoperirea insulinei – 1921” si s-a vizionat filmul documentar: Descoperirea insulinei, 1921.

Primarul orașului Bușteni a primit din partea Fundației Culturale “Bartoc” certificatul de intrare în Cartea Recordurilor a Crucii Eroilor Neamului din Masivul Bucegi, care atestă că este cea mai înaltă cruce din lume (39,30 m), amplasată la peste 2291 metri. Președintelui Fundației Culturale Bartoc – ing. Dan Alexandru Bartoc i-a fost înmânat titlul de ”Cetățean de onoare al orașului Bușteni” ca urmare a demersurilor pe care Alexandru Dan Bartoc le-a făcut în anul 2013, ca acest monument sa fie desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Alexandru Bartoc povesteşte că, deşi absolut impresionantă, această cruce a fost la un pas de a fi mutilată de comunişti: „Lucrul pe care nu l-am găsit scris nicăieri, dar pe care l-am aflat de la bătrâni este că s-a încercat aruncarea ei în aer. Apoi, în 1972, primarul de la acea vreme al  Buşteniului a încercat să-i taie braţele şi să pună în vârf o stea. Dar s-a îmbolnăvit subit şi noul edil a renunţat la idee. S-o fi gândit că e vreun semn şi a lăsat crucea cum era.”

Efortul depus de colegul nostru Alexandru Bartoc ( Fundatia Cultirala Bartoc), membru al Casei Romano-Chineze,  s-a concretizat si prin acordarea unui certificat de catre Guinness World Records pentru cea mai mare colectie avand ca tema floarea de colt. Floarea de colt sau floarea reginei, prezenta atat in Romania cat si in China înfrumusețează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpați, Pirinei, dar și din Asia Centrală și de Est, chiar si pe platoul Tibetan.

Muzeul Recordurilor Româneşti. gazduieste aceasta expozitie, de cea mai mare colecţie atestată de obiecte care au ca decoraţiune floarea de colt si obiecte însemnate cu floare de colt. De asemenea, muzeul de pe strada Parfumului 25-27 din Bucuresti, gazduieste si colectiile certificate ca record mondial chiar de Guiness Book – 30 de mii de tirbuşoane si 35 de mii de fiare de călcat. Ca idee, al doilea colectionar celebru de tirbusoane din lume are doar 15000 de piese, iar al doilea colectionar din lume de fiare de calcat are aproximativ 4000 de piese.

Scroll to Top