IN MEMORIAM: AMBASADOR ROMULUS IOAN BUDURA, VICEPRESEDINTE AL CASEI ROMANO-CHINEZE

IN MEMORIAM: AMBASADOR ROMULUS IOAN BUDURA, VICEPRESEDINTE AL CASEI ROMANO-CHINEZE

București, 27.07.2021

(8 noiembrie 1931 – 25 iulie 2021)
Cu profundă durere, Casa Romano-Chineză deplânge plecarea din această lume a vicepresedintelui asociatiei noastre, Ambasador Romulus Ioan Budura, personalitate de prestigiu a diplomației românești și sinolog de exceptie.

Ambasadorul Romulus Ioan Budura a dezvoltat o carieră prodigioasă în domeniul relațiilor internaționale și al diplomației, fiind unul dintre diplomații de marcă ai României. A fost ambasadorul României în R.P. Chineza, membru si vicepresedinte al Casei Romano-Chineze, personalitate care și-a pus întreaga carieră și existență în slujba țării și a intereselor acesteia pe plan internațional. În paralel, domnia sa a dezvoltat o importantă carieră in sinologie, fiind specialist în istoria relațiilor româno-chineze si a limbii chineze, consacrându-se de-a lungul deceniilor ca un nume rezonant în domeniu. Autor de studii și lucrări pe teme de relații romano-chineze, a fost mereu o prezență distinsă, delicată, caldă, în contrast aparent cu formalismul și glaciarul diplomației.

Domnul Ambasador Romulus Ioan Budura a fost o prezență activă a Casei Romano-Chineze, chiar și la o vârstă venerabilă, o voce distinctă, inconfundabilă, unanim recunoscută și respectată. Prin întreaga sa activitate, s-a impus ca un diplomat de elită și ca o personalitate exemplară, ca un model de implicare și dedicație.

Prin trecerea la cele veșnice a Excelenței Sale Ambasadorului Romulus Ioan Budura, România pierde un mare diplomat și patriot, iar Casa Romano-Chineză un membru ilustru al său, un sinolog de anvergură la nivel european. Domnul Ambasador “Luo Ming” (numele chinez al Ambasadorului Romulus Budura) rămâne în amintirea noastră prin dăruirea și deschiderea reală către dialog, prin nota de distincție, dar și căldură sufletească, pe care o aducea prezența domniei sale.

Conducerea Casei Romano-Chineze își exprimă profundul regret pentru această grea pierdere și transmite condoleanțe familiei îndoliate.

Dumnezeu să-l odihnească și să-l așeze printre cei drepți!

Marti, 27 iulie 2021, membrii Casei Romano- Chineze, alaturi de familie si prieteni apropiati, l-au condus pe ultimul drum pe
fostul ambasador al României în R.P. Chineza, iar la sfarsitul slujbei de inmormantare, fiul, Ioan Budura si ambasadorul Chinei în România, doamna Jiang Yu au tinut un mic discurs in memoria acestuia.

“Stimată doamnă Anna Eva Budura și familie:

Astăzi, cu mare durere în suflet, ne luăm rămas bun de la vechiul și bunul prieten al poporului chinez, promotor activ al relațiilor chino-române,E.S. Ambasadorul Romulus Ioan Budura. În numele Ambasadei Chinei în România și a multor prieteni chinezi, aș dori să-mi exprim compasiunea pentru nefericita trecere în neființă a Ambasadorului și adresăm sincere condoleanțe familiei domnului Ambasador.

Întreaga viață a Ambasadorului a fost o dedicare riguroasă în beneficiul prieteniei dintre China și România. Pe tot parcursul vieții sale extraordinare de 90 de ani, a fost mereu și activ în prima linie a schimburilor amicale dintre China și România, jucând un rol important de pod pentru schimburi la nivel înalt între cele două țări și dezvoltarea sănătoasă și stabilă a relațiilor bilaterale. Fiind un mare erudit, riguros în studiile sale, a scris multe cărți despre istoria relațiilor diplomatice chino-române, lăsând materiale istorice prețioase pentru relațiile bilaterale. Ambasadorul s-a dedicat întotdeauna cauzei prieteniei China-România chiar și după pensionare, făcând tot posibilul și aducând multe contribuții pentru a moșteni și a transmite prietenia tradițională dintre China și România.

Încetarea din viață a Ambasadorului este o mare pierdere pentru cauza prieteniei dintre China și România. Prietenia chino-română a pierdut un diplomat remarcabil, iar comunitatea academică de sinologie din ambele țări a pierdut un maestru. După trecerea în neființă a domnului Ambasador, un număr mare de prieteni chinezi l-au comemorat pe internet, exprimându-și în diferite moduri profunda durere.

Contribuția importantă a Ambasadorului la consolidarea prieteniei tradiționale chino-române și la promovarea schimburilor culturale între China și România va fi consemnată pentru totdeauna în istoria dezvoltării relațiilor dintre cele două țări. E.S. Ambasadorul va ramâne mereu în inimile noastre, de asemenea, sper și cred că cauza prieteniei chino-române, la care s-a dedicat toată viața, va atrage generații tinere care urmează să ia ștafetă, va avea și rădăcini profunde și va continua să prospere. Fie ca Ambasadorul Romulus să se odihnească în pace. Stimată doamnă, Anna Eva Budura, Vă doresc multă sănătate și familiei. Sincere condoleanțe!”

 

Redam mai jos cateva dintre mesajele postate “in memoriam” si recomandam cu caldura volumul dedicat E.S. Ambasadorului Romulus Ioan Budura – „Interviu cu Luo Ming”, apărut în China sub semnătura profesorului Kong Hanbing, distins profesor al Universității Peking, acolo unde a absolvit si domnul ambasador in anii ‘50.  Paginile volumului prezinta atât istoria relațiilor bilaterale Romania-China, cât și istoria personală a familiei Budura, conturand un tablou al celor mai importante evenimente care au marcat prietenia româno-chineză, dar și impresionanta biografie a E.S. Romulus Ioan Budura și a familiei sale.

 

Viorel Isticioaia-Budura: “Familia îndurerată anunță încetarea din viață a domnului Romulus Ioan Budura (1931-2021), diplomat, sinolog, specialist în istoria relațiilor româno-chineze. În decursul îndelungatei cariere diplomatice, s-a afirmat ca eminent interpret și vorbitor al limbii chineze, participând la contactele și convorbirile de la cele mai înalte niveluri politice dintre România și RPChineză în primele decenii ale relațiilor bilaterale din perioada postbelică. Ca primul ambasador al României în China în perioada post-decembristă a contribuit la stabilitatea și adaptarea relațiilor bilaterale la noile circumstanțe interne și internaționale. Cu generozitate și efort, a publicat numeroase volume de studii și documente privind politica externă a României și relațiile cu RPChineză, fructificând experiența diplomatică și valorificând o laborioasă muncă de arhivă. În același spirit, a împărtășit cunoștințele și gândurile sale multor tineri diplomați, doctoranzi și studenți, facilitând aplecarea spre înțelegerea complexității carierei diplomatice și slujirea unei politici externe a României dedicată intereselor naționale. Pentru noi toți, a lăsat în urmă amintirea perenă și un model de părinte și soț iubitor, de dăruire umană, de patriotism, de calități diplomatice de cea mai înaltă ținută.

Dumnezeu să-l odihnească!

Inmormantarea va avea loc marți, 27 iulie, la Cimitirul Bucurestii Noi.”

 

stiri.tvr.ro/ – 26 Iulie 2021:  “A încetat din viață Romulus Budura, fost ambasador al României în China și reputat sinolog

Romulus Ioan Budura a murit la vârsta de 90 de ani. A fost ambasador al României la Beijig, iar ca sinolog  a studiat limba și cultura chineză încă din anii ’50. Redacţia în limba română de la Radio China Internaţional i-a adus un omagiu marelui diplomat.”

 

Romanian Service, China Radio International: “La plecarea E.S. Romulus Ioan Budura …

Redacția de limbă română din cadrul Radio China Internațional – China Media Group (CMG) este alături de familia Budura, marea familie de sinologi și de prieteni ai Chinei, la momentul trecerii în neființă a Excelenței Sale Ambasador Romulus Ioan Budura (1931-2021).

Prieten al poporului chinez, Romulus Ioan Budura va rămâne pentru totdeauna unul dintre fondatorii prieteniei China – România, una dintre personalitățile care au adus o contribuție uriașă la dezvoltarea prieteniei și cooperărilor bilaterale, dedicație care a fost transmisă în cadrul familiei, de la o generație, la alta, dar și în lumea diplomatică, atât de specială și complicată.

Din îndepărtata Republica Populară Chineză, împreună cu toți prietenii chinezi, vă suntem alături în aceste momente.

Condoleanțe și compasiune familiei.”

 

Peking University: “ Our Condolences to the family and friends of Mr. Romulus Ioan Budura, former #Romanian ambassador to #China, who passed away on July 25 at the age of 90. Born in 1931, he studied Chinese language and literature at #PKU in 1950.”

 

中国驻罗使馆Ambasada Chinei: “ Rămas bun, E.S domnul Ambasador Romulus Ioan Budura (8 Noiembrie 1931 – 25 Iulie 2021), un mare diplomat si sinolog, si un prieten veche a poporului chinez  . Sincere condoleanțe și compasiune familiei!”

 

Monica Ghiurco: “Ne-a părăsit diplomatul Romulus Ioan Budura, reputat sinolog, fost Ambasador al României în China și vicepreședinte al Asociației Ambasadorilor și Diplomaților de Carieră din România. Este o mare pierdere pentru diplomația românească.

Excelența Sa a fost una dintre cele mai complexe personalități pe care am avut onoarea să le cunosc și să le intervievez. A fost un mare român. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească! Sincere condoleanțe familiei!”

Scroll to Top