Interviu special acordat de E.S. Xu Feihong, Ambasadorul Chinei în România, revistei Casa prieteniei

Ne aflăm pe un drum bun – Interviu special acordat de E.S. Xu Feihong, Ambasadorul Chinei în România, revistei Casa prieteniei

 

Domnul Ambasador Xu Feihong a răspuns la întrebările noastre referitoare la stadiul relațiilor de colaborare dintre China și România, prezentând perspectivele economice, sociale și culturale și proiectele strategice importante aflate pe agenda celor două țări prietene în cadrul inițiativei „Centura și Drumul”. Totodată, Excelența Sa a apreciat rolul Casei Româno-Chineze în promovarea în mod pozitiv a cooperării economice și comerciale dintre China și România, a culturii chineze, schimburilor inter-umane chino-române și predarea limbii chineze în România.

 Interviu realizat de Carol Roman și Eliade Bălan

 Reporter: Domnule Ambasador, colaborarea dintre România și China în cadrul inițiativei „Centura și Drumul” presupune noi ținte în multe domenii de activitate, constând din promovarea unor politici care să consolideze mecanismul de cooperare dintre cele două țări, aflate într-o relație de prietenie tradițională. Care sunt principalele caracteristici ale acestor obiective referitor la colaborarea viitoare româno-chineză?

E.S. Xu Feihong: România a fost a treia țară pe glob ce a stabilit relații cu China Nouă. În cei 67 de ani care au trecut, în pofida schimbărilor mari în contextul internațional, dar și în fiecare țară în parte, cele două părți s-au tratat cu sinceritate, încredere, sprijinindu-se reciproc și dezvoltând stabil relații stabile. În prezent, relațiile chino-române au intrat într-o nouă etapă de dezvoltare la toate nivelele. Reamintim întâi încrederea mutuală fermă și deplină la nivel politic, mecanismele de cooperare din ce în ce mai bune, România devenind participant activ în cadrul „Cooperarea Chinei cu Statele Europei Centrale și de Est’’ și inițiativei „Centura și Drumul”. În al doilea rând este nevoia de rezultate substanțiale în cooperare. Amintim că în primele opt luni ale acestui an, volumul comerțului dintre China și România a atins 2,9 miliarde de dolari, înregistrând o creștere de 20,3%. Proiectele mari dintre cele două țări se află pe un drum bun: proiectul reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă fiind desemnat ca investiție prioritară, iar proiectele de cooperare, precum cel al Centralei de energie termică Rovinari și cele de ansambluri rezidențiale sunt promovate constant. A treia este sporirea activităților culturale. În domeniile educației și culturii, schimburile dintre cele două părți se întețesc pe zi ce trece, prin expozițiile fotografice, de film și carte.

De la începerea inițiativei „Centura și Drumul’’ acum 3 ani, am obținut progrese. China a semnat deja documente de cooperare în construirea inițiativei „Centura și Drumul’’ cu peste 30 de țări, iar conceptele în discuție, construcție și contribuție mutuală au început să prindă formă. Partea chineză prețuiește mult construirea alături de România a acestui proiect și speră ca cele două părți să-și unească strategiile de dezvoltare, să promoveze proiectele de energie, infrastructură etc. pentru a fi realizate cât mai rapid. În concordanță cu rezultatele celui de-al cincilea Summit dintre China și Europa Centrală și de Est, România va găzdui în 2017 prima ediție a Expoziției Energetice 16+1 și cel de-al treilea Forum pentru Tineri Politiceni dintre China și Europa Centrală și de Est. Partea chineză speră să fie promovată cooperarea pragmatic, prin eforturi comune, srijinindu-ne reciproc în realizarea proiectului „Centura și Drumul’’.

 

Posibilitățile pentru investiții, în creștere

 

Reporter: Excelență, relațiile economice și comerciale dintre România și China au avut, în ultimii ani, un curs ascendent, China devenind cel mai mare partener comercial al României din afara Uniunii Europene. Cum comentați această evoluție și dacă locul deținut de China în topul partenerilor economici corespunde așteptărilor autorităților chineze?

E.S. Xu Feihong: În contextul prezent de încetinire a creșterii economice globale, comerțul bilateral chino-român a continuat să crescă, relațiile economice având o tendință de dezvoltare foarte bună. Președinții și prim-miniștrii celor două țări s-au intâlnit pentru a stabili direcția de dezvoltare bilaterală. China a devenit cel de-al nouălea partener de afaceri, estimând ca până la sfârșitul acestui an să devină cel de-al optulea. Numărul întreprinderilor venite în România pentru a cerceta posibilitățile de investiții este într-o continuă creștere, în special în domeniile componentelor auto, textilelor etc. Proiecte de cooperare au obținut rezultate în compania Huawei, care a achiziționat cu succes serviciile de internet ale UPC România, iar compania ZTE spijină construirea de orașe inteligente în România. În urma progresului inițiativei „Centura și Drumul’’ și „Cooperarea Chinei cu Statele Europei Centrale și de Est’’, perspectivele colaborării chino-române sunt din ce în ce mai depline. În același timp, sunt sigur că potențialul cooperării chino-române este mult mai mare decât ceea ce s-a realizat până acum, având diferențe între entuziasmul cooperării și volumul schimburilor bilaterale. Guvernele celor două țări au consolidat comunicarea și cooperarea pentru crearea unui mediu propice dezvoltării relațiilor economice. Organizațiile locale și intermediare pot juca un rol activ și pozitiv în sprijinirea întreprinderilor ce vor începe cooperarea comercială. În acest fel, cooperarea locală va deveni o nouă direcție și o forță motrice a cooperării bilaterale. În plus, în 2015, deficitul comercial al României cu China a atins 1,9 miliarde dolari. China este cea mai mare economie de consum de pe glob și are nevoie de diversificare, vinul roșu, apa minerală și carnea de porc fiind printre bunurile reprezentative cu cerere mare pe piață. În prezent, cele două guverne discută procedurile de începere a exportului lucernei spre China și au pus în mișcare consultațiile pentru exportul de miere, lapte, fructe de mare și alte produse agricole de înaltă calitate. Sperăm ca ambele părți să profite de această ocazie pentru a descoperi și adânci potențialul de cooperare, propulsând împreună comerțul bilateral pe noi culmi.

 

Companiile chineze, dispuse să ajute România

 

Reporter: Este o realitate că ritmul investițiilor chineze în România a crescut de la an la an. Totuși, există proiecte strategice din domeniul energiei care bat pasul pe loc, cu toate că discuțiile și negocierile dintre cele două părți au vechime de mulți ani. Proiectele Cernavodă, Tarnița și Rovinari trec printr-o fază lungă de întârziere, care implică anumite riscuri și chiar pierderi. Cum comentați stadiul proiectelor menționate și ce trebuie întreprins pentru ca la aceste investiții să înceapă lucrul?

 

E.S. Xu Feihong: China și România promovează constant cooperarea pe proiecte din domeniile energiei, transportului, agriculturii, manufacturii și construcției. În același timp, întreprinderile din cele două țări discută activ despre posibilitatea începerii dezvoltării în alte domenii. Reactoarele 3 și 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă fac parte din proiectul strategic la României, cele două părți semnând anul trecut un memorandumul de întelegere în domeniu. Anul acesta, cele două părți se concentrează pe negoceri asupra înființării unei societăți mixte, ce ar putea obține mari progrese. Din câte se cunoaște, cele două părți au fost de acord asupra majorității prevederilor, dar încă mai sunt câteva aspecte cheie ce mai au nevoie de consultări adiționale. Departamentele de energie din China și România poartă negocieri asupra unui acord interguvernamental implicat în sprijinirea proiectului și sper ca acest proiect să obțină noi rezultate de etapă. Proiectul legat de Termocentrala de la Rovinari progresează cu pași solizi. Anul curent, cele două părți au ajuns, prin cooperarea strânsă, la un consens preliminar asupra acordului de aprovizionare a cărbunilor, care este un element cheie al proiectului, astfel fiind depășit un obstacol greu pentru începerea investiției și construcției. Firma chineză a înființat o filială și a trimis persoane în România, pregătind în mod pozitiv acest proiect. Sperăm ca lucrarea să pornească în anul 2017. Proiectul legat de Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești se desfășoară în continuare. Datorită factorilor tehnici, acest proiect ar putea să aibă un progres esențial numai după implementarea proiectului de la Cernavodă.

Consider că implementarea proiectelor de energie sus-menționate corespunde intereselor pe termen lung ale statului român, având o semnificație deosebită pentru stabilitatea, securitatea și sistemul energetic al României, precum și pentru consolidarea statutului României ca un centru energetic regional. Companiile chineze au avantaje tehnice, gestionale și financiare, fiind dispuse să ajute România în aceste proiecte. Companiile chineze au manifestat o mare deschidere, urmărind proiectele cu echipe permanente, întreprinzând investiții preliminare și făcând concesii la negocieri. Nici partea chineză, nici guvernul și poporul român nu vor să vadă tergiversarea pe termen nelimitat a acestor proiecte. Întârzierea va risipi resursele financiare și umane chineze care au fost deja investite și va putea crea un anume risc pentru ca România să piardă oportunitățile dezvoltării energetice și va zdruncina încrederea celor două părți asupra colaborării. Partea chineză dorește să colaboreze cât mai strâns și pozitiv cu partea română prentru evaluarea proiectelor, pornind de la premisa că toate problemele pot fi rezolvate cu bine, pe baza negocierilor.

 

Casa Româno-Chineză, promotor al relațiilor de prietenie

 

Reporter: Am dori să aflăm cum apreciați colaborarea dintre Ambasada Republicii Populare Chineze și Casa Româno-Chineză, deoarece cunoașteți evenimentele organizate atât în București, cât și în țară cu prilejul vizitelor făcute la unele Filiale din județele Harghita, Arad, Timiș, și Suceava la care ați participat împreună cu alți oficiali locali și diplomați ai Ambasadei.

E.S. Xu Feihong: Vreau să mul­țu­mesc Casei Româno-Chineze pentru tot ceea ce a făcut în vederea promovării cauzei prieteniei chino-române. De la înființarea sa acum patru ani, Casa Româno-Chineză promovează în mod pozitiv cooperarea economică și comercială dintre China și România, cultura chineză, schimburile inter-umane chino-române și predarea limbii chineze în România, aducând o contribuție importantă relațiilor chino-române. Ambasada Chinei în România acordă o atenție consecventă conlucrării cu organizațiile de pretenie, cum est Casa Româno-Chineză. Diplomații de la Ambasada Chinei și eu personal vom participa frecvent la activitățile Casei Româno-Chineze și ale celorlalte organizații, depunând eforturi comune pentru a aduce o contribuție temeinică prieteniei chino-române și cooperării pragmatice dintre cele două țări.

 

 

Scroll to Top
Scroll to Top