Intrunirea comitetului de ințiativă pentru înființarea Filialei Iasi a Casei Româno-Chineze

Grupul de inițiativă a înființării filialei Casei Româno-Chineze din Iași s-a întrunit la data de 25.10.2018 la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi de pe bulevardul Carol I. Sesiunea condusă de către dl Ichim Romică, care a expus pașii deja făcuți si cei viitori în colaborarea cu sediul central al Casei Romano-Chineze a avut in componenta doamnele Irina Nemerică, Suzana Păstrăguș, Mariana Asofiei si pe domnii Costel-Paul Butnariu, Cătălin Martinuș, Teodor Păduraru, Cătălina Baciu, Radu Alexandru Pavel, Dorin Ursu si Gheorghiță Barău. Printre membrii comitetului se regăsesc persoane care cunosc stilul de viață chinezesc, au fost deja în China și sunt entuziasmați în a întări relațiile bilaterale existente și a deschide noi perspective de colaborare.

În perioada următoare se vor aprofunda relațiile chineze cu județul Iasi, cu suportul Conducerii Județene și Prefecturii Iasi, elementul de legătură fiind si Casa Romano-Chineza, inițiatorul relațiilor existente. La recenta vizita la sediul central al CRC, domnul Jin Hongyue, directorul Centrului Cultural Chinez a subliniat interesul tot mai mare al Chinei pentru dezvoltarea relatiilor cu judetul Iasi, in acest sens organizand doar in București, Iasi și Tomești un spectacol cu demonstratii de Shaolin Kungfu si dansuri traditionale chineze cu artisti invitati dinprovincia Henan. Doamna Suzana Păstrăguș vede această dezvoltare a relaţiilor româno-chineze benefică si din punct de vedere cultural, fiind o oportunitate pentru organizarea unor expoziţii fotografice pe diverse teme, inclusiv a unor spectacole, iar domnul Cornel Bertea Hanganu, consilier în Aparatul de Lucru al Prim-Ministrului pe învăţământ dual este de acord cu înfiinţarea Filialei la Iaşi a Casei Româno-Chineze şi trasează câteva domenii pe care poate asigura susţienerea din partea domniei sale din poziţia pe care o reprezintă în prezent. Si doamna Mariana Asofiei din Paşcani a identificat  domenii în care coparticiparea chineză s-ar dovedi oportună, precum domeniul agricol și exportul produselor.

Expunerea domnului Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț, s-a referit la faptul că trebuie să fie concepută o strategie de dezvoltare a relaţiilor româno-chineze raportate la regiunea Nord-Est, în speţă judeţul Iaşi în concordanţă cu Strategia de dezvoltare economică şi socială a judeţului Iaşi pentru perioada 2014-2020 ce este formulată în acord cu și respectă cerințele Strategiei de Dezvoltare Regională 2014-2020 a Regiunii Nord-Est, document ce poate fi studiat pentru a fi un reper în ceea ce priveşte investiţiile. Strategia de dezvoltare economică şi socială a judeţului Iaşi pentru perioada 2014-2020  conţine o planificare strategica unde sunt trasate  zonele funcționale și dimensiunile teritoriale ale implementării strategiei, viziuni, paliere de dezvoltare, obiective strategice, metodologii de implementare şi control a strategiei de dezvoltare economică şi socială a judeţului Iaşi.

Conducerea centrala a Casei Romano-Chineze este onorata sa deschida noua filialade la Iasi si o asigura de sustinerea neconditionata, cu atat mai mult cu cat membrii acesteia acopera diferite zone profesionala si de activitate. Nu in ultimul rand dorim sa subliniem ca in data de 18 octombrie 2018 am primit la sediul nostru o delegatie oficiala a provinciei Jilin, China, condusa de Li Longxi, Vice-Presedinte al Comitetului CPPCC din municipiul Jilin, care au raspuns invitatiei Casei Romano – Chineze de a vizita Romania in vederea stabilirii unor noi modalitati de colaborare intre institutii. In acest context, delegatia chineza a avut o intrevedere cu conducerea Casei Romano Chineze, la care au participat, de asemenea, CUI Zhenji, Presedinte al comitetului CPPCC din Provincial Jilin, Aruhan, Director-general  al Consiliului National pentru Minoritati si Religii din cadrul Comitetului CPPCC Jilin,  YANG Kexin, Director-general al Biroului de Relatii Internationale Jilin, prof.  ZHOU Yifa, Decan al “Faculty of Life Science, Northeast Normal University” si in care ne-au rugat sa incercam o revigorare a relatiilor dintre Iasi si Jilin, relatii care stagneaza in ciuda semnarii unui acord de colaborare cu mult timp in urma. De aceea ne-am angajat ca, cu sprijinul filialei Casei Romano-Chineze Iasi, care se va infiinta in curand, sa reluam relatiile de prietenie si colaborare dintre judetul Iasi si provincia Jilin, relatii de infratire care speram sa fie reluate pana in 2019, cand aniversam 70 de ani de relatii diplomatice romano-chineze. Provincia Jilin pregateste o expozitie internationala la Changchun, in 2019 si invita orasul Iasi sa participe. S-au purtat discutii si in ceea ce priveste organizarea bilaterala a unei saptamani culturale bilaterale.

T.H.

 

Scroll to Top
Scroll to Top