„La hotarul dintre milenii, mineritul, încotro?”, de Nicolae Bud tradusa in limba chineza

„La hotarul dintre milenii, mineritul, încotro?”, lucrarea maramureşeanului Nicolae Bud, apărută la Editura Academiei Române în 2015, are acum şi o versiune în limba chineză și poate fi găsită în librăriile din China. Aceasta are o prefață semnată de directorul Administrației Resurselor Minerale din fostul Minister al Geologiei și Resurselor Minerale din Republica Populară Chineză și director adjunct al Comitetului de Management Superior al Federației Miniere din China, Guo Zhenxi. Oficialul chinez spune că după ce a citit cartea a constatat că autorul scrie nu doar despre situația minieră din România, și că, dintr-un unghi mai înalt, acesta oferă perspective unice pentru dezvoltarea și reforma mineritului global.

„Lumea de astăzi trece prin schimbări majore nemaivăzute într-un secol, peisajul politic și economic global suferă schimbări profunde, iar modelul de cerere și ofertă de resurse minerale se remodelează rapid. Noua epidemie de coronavirus a accelerat evoluția modelului mondial, a modelului de resurse și a modelului industrial. Lanțul de aprovizionare și lanțul industrial au fost grav afectate. Acest lucru a adus provocări fără precedent pentru dezvoltarea industriei miniere și va avea un impact profund asupra sistemului global de guvernare a resurselor. Deși nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Nicolae Bud, amândoi suntem manageri în industria minieră. Din cartea sa, putem simți rezonanța oamenilor din minerit, și anume, că dezvoltarea sănătoasă și durabilă a mineritului necesită o abordare științifică, eficientă și concentrată asupra viitorului, bazată pe conceptul global de dezvoltare durabilă și pe planul de implementare”, scrie Guo Zhenxi.

Proiectul de traducere și publicare a cărţii savantului maramureșean Nicolae Bud în China a fost lansat oficial în 2019 la Standul României de la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing în prezenţa autorului. La eveniment au participat și reprezentanţi ai Editurii pentru Ştiinţă şi Tehnologie Liaoning și ai Institutului Cultural Român de la București și Beijing. Preşedintele şi redactorul şef al Editurii pentru Ştiinţă şi Tehnologie Liaoning, Song Chunzhi, declara atunci că lucrarea va ajuta specialiştii chinezi să cunoască mai bine situaţia mineritului din România. „Mă bucur foarte mult să mă întâlnesc cu autorul, aici, la Beijing. Este prima oară când noi colaborăm cu o editură din România şi ne bucurăm foarte mult. Ne dorim să avem proiecte comune şi în viitor, să publicăm şi alte cărţi traduse din chineză în română sau din română în chineză. Sper să fie o colaborare rodnică între cele două părţi.”

Nicolae Bud, prin profesia, vocaţia şi pasiunea cu care îşi onorează diploma de inginer minier şi un doctorat în materie, prezintă o serie de politici și concepte pentru reforma, dezvoltarea și inovarea minieră la nivel mondial, inclusiv politici, reglementări, management, tehnologie, standarde, prețuri, informații și reglementări, care vor permite managerilor și companiilor din minerit din toată lumea să le învețe și să le urmeze. La lansarea din 2019 de la Beijing a proiectului, autorul spunea. „Este un moment emoţionant şi speră ca lectura să trezească interesul cititorilor, pentru a înţelege cât se poate de corect rolul jucat şi locul ocupat de sectorul mineralelor în istoria civilizaţiilor, de problemele actuale cu care se confruntă și de provocările viitoare.”

Impresionat de cercetările ample și de profesionalismul autorului, director adjunct al Comitetului de Management Superior al Federației Miniere din China, Guo Zhenxi, încheie astfel prefața la versiunea în chineză. „Această carte este o capodoperă a dezvoltării miniere, care va face cu siguranță dezvoltarea companiilor miniere din lume mai durabilă, mai științifică, mai rapidă și mai sigură.”

source: http://romanian.cri.cn/Nina F. Gherman

Scroll to Top